top of page

Zece idei de afaceri pentru care poți primi finanțare în 2017 în spațiul rural


StartFragmentUna dintre cele mai importante surse de finanțare destinată micilor antreprenori din spațiul rural, respectiv Programul Național de Dezvoltare Rurală - submăsura 6.2 (PNDR 6.2), va acorda și în acest an finanțări de 50.000 sau de 70.000 de euro, fără contribuție proprie.

Ajutorul nerambursabil poate fi utilizat pentru realizarea investiției propuse, dar și pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare pentru o perioadă de până la cinci ani.

Nu există încă un termen anunțat pentru lansarea acestei măsuri de finanțare în anul 2017, însă trebuie amintit faptul că anul trecut s-au putut depune proiecte în cadrul PNDR 6.2 începând din 28 Iulie.

Iată mai jos zece idei de afaceri eligibile, selectate din lista proiectelor aprobate pentru finanțare în 2016.

1. Pensiune agroturistică

Dacă dispui de un teren într-o zonă cu potențial turistic ridicat, poți obține 70.000 de euro pentru înființarea unei pensiuni agroturistice. Poți construi de la zero sau poți schimba destinația unei clădiri existente, iar cu restul banilor poți acoperi cheltuielile de funcționare până la încasarea tranșei finale.

Pensiunea agroturistică trebuie să aibă cel mult opt camere și să fie ridicată pe un teren de cel puțin 1.000 de metri pătrați.

Nivelul de clasificare al pensiunii poate fi de la o margaretă la cinci margarete.

2. Atelier meșteșugăresc

Produsele de artă populară sunt realizate de meșterii populari, care păstrează caracterul autentic și specificul zonei. Nesprijinite, există riscul ca aceste meșteșuguri să fie cunoscute din ce în ce mai puține persoane.

Proiectelor ce prevăd investiții în aceste domenii li se acordă finanțări nerambursabile de 70.000 de euro, acești bani putând fi folosiți cu precădere pentru salarii și materii prime, investiția în echipamente fiind minimă.

În plus, banii acordați în prima tranșă pot fi folosiți și pentru promovare, reclamă, publicitate, dar și participarea la târguri de profil.

3. Mic atelier de producție a mobilierului

În cazul producției de mobilă, doar industriile creative-meșteșugărești pot fi eligibile pentru finanțare.

Dacă ai o astfel de idee de afacere, poți primi 70.000 de euro, iar cea mai mare parte a banilor îi poți folosi pentru achiziția de echipamente, dar și materii prime, plata salariilor și a contribuțiilor sociale, dar și pentru realizarea unui site și a promovării produselor online sau în cadrul unor târguri de profil.

4. Cabinet medical în spațiul rural

Prin intermediul PNDR 6.2, poți beneficia de 70.000 de euro pentru înființarea unor activități de asistenţă medicală generală, specializată, sau stomatologică.

Banii pot fi utilizați pentru dotarea unui spațiu în care cabinetul va funcționa, atunci când vor fi obținute toate avizele necesare acestor activități.

5. Producția de săpunuri și cosmetice naturale

Pentru producția de săpunuri și cosmetice naturale se acordă un ajutor nerambusabil de 70.000 de euro, ce va putea fi folosit pentru achiziția de materii prime, salarii și contribuții sociale, cheltuieli de promovare.

6. Platformă online de promovare turistică

Nu trebuie să ai domiciliul într-o zonă turistică pentru a putea oferi turiștilor sfaturi despre sejururi turistice și obiective de vizitat.

Poți dezvolta o platformă online în care să centralizezi toate aceste lucruri, făcând astfel sejurul mai plăcut celor ce vor să viziteze o anumită zonă. Un astfel de proiect este finanțat cu 50.000 de euro, iar banii pot fi folosiți pentru crearea platformei online, salarii și promovare.

7. Fabricarea jucăriilor din lemn

O altă afacere aflată la granița dintre producție de serie și activități meșteșugărești este producția de jucării din lemn.

Finantarea este de 70.000 de euro și poate fi folosită pentru achiziția de materii prime, salarii sau micile echipamente de producție.

O astfel de afacere are nevoie de investiții în publicitate și promovare, astfel că banii pot fi folosiți și pentru realizarea unui magazin virtual, reclamă, publicitate sau participarea la târguri și expoziții.

8. Atelier tipografic

Deși finanțarea nu este suficientă pentru o tipografie, banii pot fi folosiți pentru achiziția unor echipamente și utilaje necesare înființării unui mic atelier tipografic.

Serviciile oferite pot merge de la realizarea cărților de vizită și a colilor cu antet, până la realizarea de mape, agende, calendare promoționale.

Activitatea este susținută și încurajată de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale prin oferirea unui punctaj suplimentar, astfel că șansele de acceptare a proiectului sunt ridicate.

Pe lângă achiziția de echipamente, antreprenorul poate folosi banii acordați pentru achiziția de materii prime, reclamă și publicitate, salarii și contribuții sociale, dar și alte cheltuieli necesare desfășurării activității.

9. Activități de IT în spațiul rural

Activitățile IT sunt încurajate și sprijinite prin intermediul proiectelor de finanțare nerambursabilă, indiferent de locul de realizare, prin urmare și în spațiul rural. Astfel, prin PNDR măsura 6.2 se pot accesa 50.000 de euro pentru producție software sau întreținere și reparații.

Banii primiți pot fi folosiți pentru achiziția de licențe software necesare, echipamente IT sau salarii. Totuși, deși activitatea este amplasată în spațiul rural, serviciile pot fi prestate către clienți, indiferent de locația acestora.

10. Atelier de reparații al echipamentelor de uz caznic sau gospodăresc

Pentru înființarea unui service destinat echipamentelor gospodărești sau de uz caznic, ajutorul acordat este de 50.000 de euro și poate fi utilizat pentru achiziția truselor, instrumentelor și sculelor specifice acestui domeniu de activitate.

De asemenea, sunt eligibile cheltuielile cu formarea profesională a angajaților, dar și plata salariilor și a contribuțiilor sociale pentru perioada de timp în care afacerea nu se poate susține din încasări (dar nu mai mult de cinci ani de zile).

Cine poate beneficia de ajutor nerambursabil

Ajutorul nerambursabil este acordat micilor antreprenori care își propun înființarea pentru prima dată a unei activități non-agricole în spațiul rural. Dacă ai o societate deja înregistrată, nu poți accesa PNDR 6.2 pentru dezvoltarea afacerii existente, ci doar pentru înființarea unei activități complet noi.

Solicitanții de sprijin financiar trebuie să fie microîntreprinderi sau întreprinderi mici la momentul depunerii proiectului și să fie înregistrați cu statut minim de persoană fizică autorizată (de asemenea, sunt acceptate și alte forme juridice, printre care cele mai frecvente sunt societatea cu răspundere limitată și societatea cu răspundere limitată - debutant).

Prin intermediul acestei submăsuri, se acordă ajutor financiar nerambursabil pentru acoperirea tuturor cheltuielilor identificate de către beneficiar ca fiind necesare, fără o contribuție proprie din partea acestuia.

Ajutorul nerambursabil este de 70.000 de euro în cazul agropensiunilor, activităților de producție, activităților medicale, sau veterinare. Activitățile de prestări servicii sunt sprijinite prin acordarea a 50.000 de euro, de asemenea nerambursabili.

Indiferent de valoarea ajutorului nerambursabil, spijinul este achitat în două tranșe:

  • prima trașă este de 70% din valoarea totală și se acordă la semnarea contractului de finanțare;

  • tranșa finală este de 30% din valoarea totală și se acordă după un interval de cel mult cinci ani de la semnarea contractului, însă doar dacă proiectul a fost implementat corect, iar beneficiarul a obținut venituri din activitatea finanțată în sumă de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe.

Fondurile pot avea orice destinație identificată de beneficiar ca fiind necesară implementării în bune condiții a proiectului. Totuși, sunt două restricții importante:

  • doar 10% din valoarea totală pot fi folosiți pentru achiziția de teren sau a unor clădiri;

  • se pot achiziționa doar mijloace de transport specizate.

Prin intermediul unui astfel de proiect, se pot plăti cheltuieli cu privire la:

  • realizarea de construcții, branșamente, împrejmuiri;

  • achiziția de echipamente de producție;

  • plata utilităților;

  • achiziția de materii prime;

  • plata chiriei;

  • plata salariilor și a contribuțiilor sociale;

  • alte cheltuieli, conform planului de afaceri.

Singurul obiectiv impus beneficiarului este ca afacerea finanțată să genereze, până la momentul solicitării tranșei finale, venituri de 30% din valoarea primei tranșe plătite de către finanțator. Orice alt obiectiv asumat voluntar de către beneficiar devine obligatoriu și va fi următit de către finanțator. Nerespectarea obligațiilor asumate va duce la rezilierea contractului și recuperarea integrală a tranșei inițiale.

StartFragment

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_44784/Zece-idei-de-afaceri-pentru-care-po%C8%9Bi-primi-finan%C8%9Bare-in-2017-in-spa%C8%9Biul-rural.html

EndFragment

EndFragment


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page