top of page

Programul Femeia Manager va beneficia de un buget mai mare decât în alți ani


Una dintre liniile de finanțare cele mai importante ce urmează a fi lansate în cursul acestui an este programul Femeia Manager, o schemă de finanțare ce a cunoscut în anii trecuți schimbări spectaculoase. Pentru 2018, bugetul disponibil a cunoscut o creștere semnificativă, fiind de peste zece ori mai mare decât cel ce a fost alocat sesiunii din anul 2017, iar acest lucru ar putea aduce o revenire a programului la finanțarea micilor afaceri, așa cum s-a mai întâmplat și în anii anteriori.

Sesiunea din acest an a programului Femeia Manager urmează să beneficieze de un buget total de 10,5 milioane de lei, în creștere semnificativă față de banii alocați în anii anteriori, respectiv un milion de lei în 2017 și doar 500.000 de lei în urmă cu doi ani.

În anii anteriori, în cadrul acestui program de finanțare au fost eligibile femeile care dețineau cel puțin 50% din capitalul social al unor microîntreprinderi cu activitate eligibilă. De asemenea, și titularele unor persoane fizice autorizate (PFA) sau întreprinderi individuale (II) au putut solicita sprijin financiar în cadrul acestui program. Cu toate acestea, linia de finanțare a cunoscut modificări importante anul trecut față de sesiunile anterioare, iar aceste schimbări au fost prezentate succint mai jos.

Anul trecut, programul Femeia Manager a facilitat participarea la cursuri și seminarii

În cursul anului 2017, programul Femeia Manager a susținut doar participarea femeilor-antreprenor la conferințe regionale, ateliere de lucru (așa numitele workshop-uri) sau conferințe internaționale. Prin urmare, banii acordați nu au putut fi folosiți pentru achiziția de utilaje, echipamente, echipamente IT sau soluții software, așa cum s-a întâmplat în ceilalți ani în care acest program de finanțare a mai funcționat.

Banii alocați sesiunii din 2017, respectiv un milion de lei, urmau să faciliteze participarea unui număr de circa 550 de femei la evenimente de informare și formare antreprenorială.

În 2016, programul Femeia Manager a avut un buget nesemnificativ

Programul Femeia Manager a oferit, în cursul anului 2016, un sprijin financiar de până la 50.000 de lei/proiect. Având în vedere faptul că bugetul alocat pentru sesiunea din urmă cu doi ani a fost de doar 500.000 de lei, măsura de finanțare nu a fost foarte populară în rândul femeilor manager care îndeplineau condițiile de eligibilitate solicitate. Astfel, scopul declarat al programului de finanțare, respectiv sprijinirea demarării şi dezvoltării unor afaceri de către femei nu a fost îndeplinit decât într-o măsură nesemnificativă.

Ajutorul financiar maxim pe care un solicitant îl putea obține în cursul anului 2016 a fost de 90% din valoarea eligibilă a investiției, însă fără a depăși 50.000 de lei.

Acești bani puteau fi folosiți de către femeile manager în special pentru:

  • achiziționarea de utilaje, echipamente, inclusiv echipamentele IT și soluțiile software aferente;

  • cumpărarea de alte active necorporale, precum brevete de invenție, mărci comerciale, francize, software pentru comerțul online;

  • achiziția de mobilier, birotică, etc;

  • realizarea unei pagini web pentru prezentarea afacerii, însă în limita a 10.000 de lei;

  • cursuri pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale femeilor manager.

În concluzie, creșterea semnificativă a bugetului din anul 2018 față de anul anterior (o creștere de peste zece ori a sumelor disponibile) ne îndreptățește să credem că programul Femeia Manager va reveni la sprijinirea unor achiziții realizate de către microîntreprinderi, PFA sau II în scopul înființării unor afaceri noi sau dezvoltării afacerilor deja derulate.

Prin urmare, sesiunea din acest an ar putea impune o serie de cerințe de eligibilitate noi pe care solicitanții vor trebui să le îndeplinească:

  • se poate solicita o anumită vechime minimă sau maximă în ceea ce privește desfășurarea activității economice;

  • firma solicitantă nu trebuie să înregistreze datorii la plata obligațiilor restante la bugetul de stat sau bugetele locale;

  • capitalul social al microîntreprinderilor aplicante trebuie să fie deținut în proporție de cel puțin 50% de către femei.

Proiectele vor putea fi depuse pentru orice domenii de activitate, cu excepția celor prevăzute în mod expres ca fiind neeligibile. Dintre acestea, cele mai importante exemple sunt:

  • agricultura și pescuitul;

  • intermedierile financiare;

  • activitățile de asigurări;

  • activitățile imobiliare;

  • producția sau comerțul cu băuturi alcoolice sau tutun.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_47788/Programul-Femeia-Manager-va-beneficia-de-un-buget-mai-mare-decat-in-al%C8%9Bi-ani-iar-micile-afaceri-ar-putea-fi-iar%C4%83%C8%99i-sprijinite.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page