Start Up Nation 2018 - Intrebari si raspunsuri
Sesiunea din acest an a programului Start-up Nation nu a fost încă anunțată, însă ghidul solicitantului pentru 2018 a fost deja publicat în dezbatere publică de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Cele mai frecvente întrebări pe care antreprenorii le au în acest moment pentru propriile proicte de investiții:
1. Persoanele fizice pot accesa Start-up Nation în 2018?
Programul de finanțare Start-up Nation este destinat doar persoanelor juridice, ghidul solicitantului publicat în dezbatere publică la finalul lunii martie stabilind că doar următoarele categorii de solicitanți sunt eligibili:
societățile comerciale înregistrate conform Legii nr.31/1990 privind societățile;
societățile cooperative înregistrate în baza Legii nr.1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației;
societățile cu răspundere limitată debutante, înființate conform Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr.6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți.
Prin urmare, primul pas pe care un antreprenor trebuie să îl facă pentru a putea depune un proiect în cadrul sesiunii din acest an a programului Start-up Nation îl reprezintă înființarea unei societăți, conform prevederilor Oficiului Național al Registrului Comerțului.
2. Am avut sau încă am o Persoană Fizică Autorizată (PFA). Mai pot accesa programul în acest an?
Persoanele care au avut în trecut sau încă au și în prezent un PFA pot accesa programul de finanțare Start-up Nation în anul 2018.
Conform prevederilor ghidului solicitantului publicat în dezbatere publică, societatea care depune proiectul trebuie să fie înființată de către persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă întreprindere mică sau mijlocie care desfășoară sau a desfășurat aceeași activitate autorizată pe care aplică în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.
3. Este mai bine să înființez societatea în mediul rural sau în mediul urban?
În cadrul acestui program de finanțare nu se face o diferențiere între proiectele ce își propun implementarea în spațiul rural și cele care se vor realiza în mediul urban. Prin urmare, șansele de finanțare nu sunt influențate de locul de implementare al proiectului, ci de alte criterii ce se vor regăsi în grila de acordare a punctajelor pentru sesiunea din acest an a programului Start-up Nation.
4. Pot crea locuri de muncă cu normă de timp parțială?
Solicitanții de sprijin financiar nerambursabil sunt obligați să creeze cel puțin un loc de muncă permanent (cu normă întreagă) pentru a putea să își depună proiectul în cadrul sesiunii ce se va deschide în curând. Totuși, conform grilei de acordare a punctajelor, societățile care își asumă crearea a unui loc de muncă permanent suplimentar față de cel obligatoriu vor putea obține punctaj suplimentar în cadrul etapei de evaluare a proiectelor depuse.
În plus, în cazul în care mai multe proiecte se vor afla la egalitate de puncte, următorul criteriu de departajare a cererilor depuse îl va constitui numărul locurilor de muncă nou create, astfel că antreprenorii sunt încurajați să angajeze cu normă întreagă un număr cât mai mare de persoane.
5. Pot achiziționa prin intermediul Start-up Nation și un autoturism?
Spre deosebire de programele de finanțare din fonduri europene, care acceptă decontarea doar a mijloacelor de transport specializate, programul Start-up Nation le oferă beneficiarilor posibilitatea de a achiziționa un autoturism cu justificarea în cadrul planului de afaceri a necesității achiziționării acestuia. Totodată, în acest caz finanțatorul a impus un prag valoric de 36.000 lei pe care beneficiarii nu îl pot depăși. De asemenea, antreprenorii pot achiziționa un singur autoturism/proiect.
Această regulă nu trebuie să fie respectată și pentru activitățile de rent a car, școli de șoferi și pilotaj și transporturi cu taxi-uri. Societățile din aceste domenii de activitate pot include în planul de afaceri mai multe autoturisme, fără a respecta pragul valoric amintit mai sus.
Trebuie făcută precizarea că pragul valoric de 36.000 de lei nu trebuie respectat nici de către cei care intenționează să achiziționeze autoutilitare, izoterme sau mijloace de transport frigorifice.
6. Cheltuielile cu dobânzile se pot deconta prin proiect?
Cheltuielile financiare aferente creditelor și comisionul aferent garanției acordate de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii sunt cheltuieli eligibile. Prin urmare, aceste cheltuieli vor putea fi recuperate de către beneficiari după ce ele au fost efectiv plătite, însă doar dacă au fost luate în calcul încă din momentul întocmirii planului de afaceri și incluse în bugetul proiectului.
7. Există praguri valorice pentru anumite investiții sau cheltuieli eligibile?
În anumite cazuri, solicitanții sunt obligați să respecte anumite praguri valorile pentru diverse categorii de cheltuieli sau investiții eligibile. Printre cele mai importante praguri valorice amintim:
realizarea unei pagini web și promovare online în limita a 8.000 de lei cu TVA inclus;
participarea la cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale în limita a 8.000 de lei cu TVA inclus;
consultanță pentru scrierea și implementarea proiectului în limita a 8.000 de lei cu TVA inclus;
achiziția unui autoturism este cheltuială eligibilă doar până la 36.000 de lei cu TVA inclus;
achiziția de telefoane mobile și tablete este de 2.500 lei cu TVA inclus.
8. Care este punctajul minim care îmi permite accesarea acestui program?
Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative şi a eligibilității este, conform ghidului solicitantului publicat în dezbatere publică, de 50 de puncte din maxim 100 de puncte posibile.
Cu toate acestea, antreprenorii interesați de accesarea în acest an a programului Start-up Nation trebuie să ia în calcul faptul că, în cadrul sesiunii din anul trecut, au fost selectate spre finanțare toate proiectele cu 100 de puncte, toate proiectele cu 95 de puncte și doar un mic procent al proiectelor care au obținut 90 de puncte.
Prin urmare, punctajul minim impus de către ghidul solicitantului nu a fost suficient anul trecut pentru a primi finanțare, iar situația se va repeta, cu siguranță, și în cadrul sesiunii din acest an.
9. După aprobarea proiectului, pot schimba, dacă este cazul, achizițiile aprobate?
Schimbarea soluțiilor tehnice, a unor utilaje sau echipamente cu altele nu este posibilă după aprobarea proiectului și semnarea acordului de finanțare. Prin urmare, antreprenorii trebuie să își planifice cu atenție achizițiile necesare încă din momentul pregătirii planului de afaceri.
Cu toate acestea, ghidul solicitantului prevede faptul că beneficiarii au voie să schimbe în etapa de implementare a proiectelor numele mărcii, producătorului față de cele amintite în planul de afaceri. Totuși, chiar și în acest caz, trebuie păstrate denumirea echipamentelor și operațiile pe care le efectuează utilajele sau echipamentele inițiale.
10. Ce obligații voi avea în cazul în care proiectul se va aproba?
După aprobarea proiectului, antreprenorii vor semna acordurile de finanțare și vor trece la implementarea planurilor de afaceri.
Obligațiile rezultate din acordul de finanțare sunt detaliate în cadrul acestui articol, însă cele mai importante obligații pe care antreprenorul trebuie să le respecte sunt următoarele:
locurile de muncă nou create trebuie să fie păstrate timp de doi ani de la data finalizării proiectului;
investiția trebuie să fie menținută timp de trei ani de zile de la data finalizării proiectului.
Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_48113/Start-up-Nation-Zece-intreb%C4%83ri-%C8%99i-r%C4%83spunsuri-utile-pentru-antreprenorii-care-vor-s%C4%83-cear%C4%83-bani-in-2018.html