Antreprenorii vor avea ocazia să își înființeze sau dezvolte afaceri prin intermediul Grupurilor de
Antreprenorii care urmăreau să înființeze mici afaceri non-agricole în spațiul rural au pierdut două oportunități importante de finanțare, odată cu închiderea măsurilor 6.2 și 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Chiar dacă fondurile acestor două măsuri au fost epuizate, iar noi sesiuni nu se vor mai deschide în acest an, antreprenorii vor avea ocazia să își înființeze sau dezvolte aceste afaceri prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală. Prin intermediul acestora, se vor selecta proiectele care respectă strategiile de dezvoltare locală, asigurându-se, de asemenea, o repartizare uniformă a fondurilor disponibile la nivel național.
GAL-ul reprezintă un parteneriat local, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale, ai sectorului privat şi ai societăţii civile, constituit potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. În anul 2017 erau înființate peste 200 de GAL-uri la nivel național, datele de contact ale acestora fiind disponibile în cadrul listei publicate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Prin intermediul acestei măsuri, cererea de finanțare este depusă la nivelul GAL-ului pe raza căruia se propune implementarea proiectului, iar solicitantul parcurge două etape de evaluare: mai întâi la nivelul GAL-ului și ulterior la nivelul structurilor teritoriale ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Antreprenorii pot solicita finanțare nerambursabilă prin intermediul GAL-ului pe raza teritorială a căruia este propusă implementarea proiectului. Finanțările oferite prin intermediul acestor structuri prezintă mai multe avantaje:
solicitanții vor depune proiectele la nivel local, la sediul GAL-urilor și nu la nivelul AFIR. Prin urmare, doar proiectele selectate pentru finanțare vor fi verificate suplimentar la nivelul structurilor teritoriale ale AFIR;
obiectivele următite vor fi stabilite de către fiecare GAL, în funcție de nevoile de dezvoltare locală, fondurile fiind direcționate către acele domenii de interes în rândul comunităților locale;
dacă GAL-ul cuprinde zone turistice, fondurile pot fi direcționate către dezvoltarea agropensiunilor turistice, iar dacă cuprinde zone agricole, GAL-ul poate decide lansarea unor apeluri pentru finanțarea proiectelor agricole;
concurența va fi scăzută și se va limita doar la solicitanți care propun implementarea unor proiecte la nivelul GAL-ului respectiv.
Antreprenorii pot depune cereri de finanțare pentru proiectele non-agricole
După cum a fost menționat mai sus, antreprenorii interesați de lansarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole nu vor mai putea depune proiecte prin intermediul măsurilor 6.2 și 6.4 din cadrul PNDR. Prin urmare, atunci când alternativa oferită de către Start-up Nation nu poate fi luată în calcul, singura opțiune de finanțare va fi oferită de către sesiunile ce se vor lansa prin intermediul GAL-urilor.
Iată, mai jos, câteva afaceri ce ar putea fi sprijinite prin intermediul sesiunilor ce vor fi lansate prin intermediul GAL-urilor:
pensiuni agro-turistice;
centre de agrement, centre recreative;
cabinete medicale umane și cabinete veterinare;
centre de service auto, splălătorii auto sau centre pentru inspecții tehnice periodice.
farmacii;
fabrici care necesită, pe lângă achiziția de utilaje, și realizarea unor construcții.
Cum are loc pregătirea și depunerea proiectelor prin intermediul GAL-urilor
În vederea deschiderii sesiunilor de primire a proiectelor, GAL lansează pe plan local apeluri de selecție a proiectelor. Acestea vor fi publicate:
pe site-ul propriu (varianta detaliată);
la sediul GAL (varianta detaliată, pe suport tipărit);
la sediile primăriilor partenere GAL (varianta simplificată);
prin mijloacele de informare mass-media locale/regionale/naționale (varianta simplificată), după caz.
Potențialul beneficiar depune proiectul la secretariatul GAL sau în variantă online (în situația existenței unui sistem informatic de gestiune a cererilor de finanțare), sub forma cererii de finanțare și a documentelor anexă, atașate cererii de finanțare. GAL-urile vor evalua documentele și vor selecta proiectele, pe baza criteriilor de selecție adecvate specificului local. Pentru toate proiectele evaluate la nivelul GAL, evaluatorii vor verifica conformitatea și eligibilitatea proiectelor și vor acorda punctaje fiecărei cereri de finanțare.
Reprezentanții GAL sau solicitanții pot depune la AFIR proiectele selectate de către GAL, astfel încât să se poată realiza evaluarea și contractarea acestora.
Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_47814/Micile-afaceri-non-agricole-pot-primi-fonduri-nerambursabile-prin-intermediul-Grupurilor-de-Ac%C8%9Biune-Local%C4%83.html