Ce fonduri poți obține în 2017 pentru înființarea sau modernizarea unui cabinet veterinar
În 2017, medicii veterinari pot obține fonduri nerambursabile pentru înființarea și modernizarea unor cabinete veterinare. Ajutorul financiar acoperă până la 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
Activitățile veterinare pot fi desfășurate prin înregistrarea la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) a codului CAEN 7500 – "Activități veterinare". În acest cod sunt incluse activitățile de îngrijire și control al sănătății pentru animalele de fermă, dar și pentru animalele de companie. Aceste activități sunt efectuate de către veterinari calificați care lucrează în spitale veterinare, precum și în ferme, adăposturi de animale, în cabinete proprii de consultații sau operații ori în alte locații.
Activitățile veterinare prestate pentru animalele de fermă și aflate în gospodăriile populației pot fi finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Programului Operațional Regional (POR), dar și prin intermediul a două programe de finanțare cu fonduri guvernamentale. În ambele situații, fondurile nerambursabile pot fi obținute de către medicii veterinari care își desfășoară activitatea prin înregistrarea la ORC a unei activități economice cu statut minim de persoană fizică autorizată.
Fonduri pentru cabinete veterinare în spațiul rural
PNDR finanțează proiectele înaintate de către întreprinderile debutante, fără istoric economic la data depunerii cererii de finanțare, dar și moderniarea cabinetelor veterinare deja existente în spațiul rural. Iată cele două măsuri de finanțare pe care PNDR le va oferi solicitanților privați din mediul rural în anul 2017:
Prin intermediul măsurii PNDR 6.2 se acordă finanțare nerambursabilă pentru înființarea de activități non – agricole în spațiul rural de către întreprinderi ce nu au desfășurat respectivele activități în trecut.
Solicitanții eligibili sunt persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (ÎI), întreprinderile familiale (ÎF), societățile comerciale, precum societățile cu răspundere limitată (SRL), dar și societățile înființate de către debutanți (SRL-D).
Medicii veterinari pot cere, pentru înființarea unui cabinet, un ajutor financiar financiar de 70.000 de euro, în întregime nerambursabil, fără contribuție proprie. Ajutorul financiar nerambursabil se achită în două tranșe:
după semnarea contractului de finanțare, beneficiarii vor încasa prima tranșă a ajutorului în valoare de 70% din valoarea totală a sprijinului, respectiv 49.000 de euro;
tranșa a doua este acordată într-un interval de cel mult cinci ani de zile de la data semnării contractului de finanțare, însă doar după îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate.
Ajutorul nerambursabil poate fi folosit pentru realizarea investiției (construcții,echipamente și dotări), dar și pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare ale cabinetului, precum:
salarii și contribuții sociale;
materii prime și materiale;
plata utilităților;
alte cheltuieli considerate necesare de către beneficiar, în scopul desfășurării activității cabinetului.
Deși ajutorul nerambusabil este acordat în mare parte ca avans, beneficiarul trebuie să respecte în întregime planul de afaceri aprobat, riscând în caz contrar rambusarea integrală a sumelor încasate. Iată cum se desfășoară implementarea planului de afaceri:
după semnarea contractului de finanțare, beneficiarul trebuie să demareze implementarea proiectului într-un termen de cel mult nouă luni, cu ajutorul avansului încasat;
beneficiarul trebuie să obțină venituri din activitatea finanțată în valoare de cel puțin 30% din valoarea avansului încasat, respectiv de 14.700 de euro;
de asemenea, orice altă obligație asumată voluntar (precum crearea de locuri de muncă), vor trebui să fie îndeplinite până la momentul solicitării tranșei finale, dar nu mai târziu de cinci ani.
În cazul în care solicitantul nu obține venituri de 14.700 de euro sau nu îndeplinește obligațiile suplimentare asumate, nu se va plăti tranșa a doua, iar finanțatorul va solicita rambursarea integrală a tranșei inițiale.
Măsura PNDR 6.4 oferă sprijin financiar atât pentru înființarea unor activități non-agricole, dar și pentru dezvoltarea unor activități existente. În cazul acestei linii de finanțare, beneficiarul poate să își modernizeze cabinetul veterinar pe care deja îl deține, sau poate propune înființarea unui cabinet nou.
De data aceasta, ajutorul nerambursabil trebuie să fie folosit doar în scopul realizării cabinetului și dotarea sa cu echipamente, dotări și mobilier. Banii nu pot fi folosiți pentru plata unor cheltuieli de funcționare, precum utilități sau materiale.
Ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului, dar fără a depăși 200.000 de euro. Beneficiarul va asigura, din surse proprii, 10% din valoarea eligibilă, precum și în întregime cheltuielile neeligibile ale proiectului.
Programele de finanțare pentru activitățile desfășurate în spațiul rural sunt detaliate aici.
Ultima linie de finanțare din fonduri europene pe care medicii veterinari o pot accesa este POR măsura 2.2 destinată microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii. În acest caz, ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat doar de către întreprinderile cu cel puțin un an fiscal integral și trei salariați la data ultimului bilanț.
Ajutorul acordat este cuprins între 200.000 de euro și un milion de euro, reprezentând cel mult 70% din valoarea eligibilă a proiectului. Investiția va fi decontată într-un procent diferit, în funcție de mărimea firmei solicitante și amplasamentul proiectului, astfel:
se va deconta 70% din investiție, în cazul microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
se va deconta 60% din investiție, în cazul întreprinderilor mijlocii.
Atunci când proiectul se va implementa în regiunea Vest, procentul ajutorului nerambursabil va fi redus cu 15% în cazul tuturor solicitanților anunțați anterior. Doar întreprinderile mijlocii pot implementa proiecte în spațiul rural, iar microîntreprinderile și întreprinderile mici vor realiza proiecte în spațiul urban.
Banii pot fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor privind realizarea cabinetului veterinar și dotarea cu dotări, echipamente și mobilier specific.
Mai multe detalii despre finanțarea disponibilă prin POR 2.2. sunt disponibile în acest articol.
Înființarea unui cabinet veterinar la oraș se poate face prin Start-up Nation
În completarea fondurilor nerambursabile europene prezentate mai sus, medicii veterinari vor fi eligibili pentru realizarea unor investiții și prin două programe de finanțare națională.
Prima finanțare nerambursabilă din fonduri naționale este oferită de programul Start-up Nation Romania, iar mai multe informații sunt prezentate aici. Această linie de finanțare oferă un sprijin nerambursabil de cel mult 44.000 de euro, fără contribuție proprie solicitată beneficiarului și reprezintă singura posibilitate de înființare a unui start up în domeniul veterinar în mediul urban.
Aceasă linie de finanțare a fost anunțată prin publicarea în monitorul oficial în data de 28 ianuarie, iar normele de aplicare sunt așteptate într-un interval de 30 de zile, respectiv finalul lunii februarie 2017. Banii vor putea fi folosiți pentru dotarea unui cabinet veterinar cu echipamente, mobilier și dotări. Restul cheltuielilor eligibile vor fi anunțate prin normele de aplicare ce vor fi publicate în perioada următoare.
Programul Comerț și Servicii oferă o finanțare nerambursabilă de cel mult 50.000 de euro, dar fără a depăși 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Acest program de finanțare beneficiază, în anul 2017, de un buget de 49.949.000 lei, ceea ce i-ar permite finanțarea unui număr minim de 200 de proiecte.
Solicitanții trebuie să fie societăți comerciale cu cel puțin doi ani calendaristici la data depunerii cererii de finanțare, iar activitatea pentru care se solicită finanțare nerambursabilă trebuie să aibă o vechime de cel puțin trei luni. Cheltuielile eligibile sunt:
achiziția de echipamente IT;
achiziția de utilaje și echipamente;
achiziția de softuri și alte active necorporale;
certificarea unui sistem de management al calității;
realizarea unei pagini web a cabinetului, dacă nu există deja un site;
participarea angajaților la cursuri de formare profesională.
Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_44934/Ce-fonduri-po%C8%9Bi-ob%C8%9Bine-in-2017-pentru-infiin%C8%9Barea-sau-modernizarea-unui-cabinet-veterinar.html