top of page

Ce fonduri nerambursabile poți cere în 2017, dacă lucrezi în industrii creative


În anul 2017, industriile creative precum programarea IT, arhitectura, designul sau activitățile fotografice vor beneficia de fonduri nerambusabile importante. Vor fi sprijinite atât înființarea unor activități noi, cât și dezvoltarea unor afaceri existente. În acest articol sunt prezentate trei linii de finanțare în care sprijinul oferit antreprenorilor este de 100% din valoarea proiectului.

În categoria industriilor creative sunt incluse acele activități ce își au originea în creativitatea și priceperea indivizilor și care au potențialul de a crea locuri de muncă și valoare adăugată prin explotarea proprietății intelectuale. În această categorie sunt incluse activități precum: arhitectura și designul, artele vizuale, activitățile fotografice, industria de carte sau jocurile video.

La nivel mondial, industriile creative contribuie cu aproximativ 3% din valoarea economiei mondiale. Totodată, industriile creative generează aproape 30 de milioane de slujbe, reprezentând 1% din populația activă globală. Angajații din aceste ramuri economice sunt, în comparație cu forța de muncă din alte industrii, tineri, au o productivitate mai mare și sunt independenți, având totodată un spririt antreprenorial mai ridicat și un nivel mai ridicat al educației.

În România, ponderea sectoarelor creative și culturale în produsul intern brut va crește, conform estimărilor efectuate în 2016 de Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri de la aproximativ 7% în prezent, până la 10% în 2020.

Stimularea și dezvoltarea industriilor creative sunt priorități susținute de către toate autoritățile implicate în mecanismul atragerii și coordonării absorbției fondurilor europene. Astfel, proiectele care vizează investiții în crearea sau dezvoltarea unor astfel de afaceri beneficiază de șanse sporite de a obține finanțare.

Ce linii de finanțare sprijină industriile creative?

Pentru finanțarea unei idei de afaceri în acest domeniu, fondurile nerambusabile 100% sunt alocate prin intermediul a trei linii de finanțare:

  • Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 6.2

  • Programul Operațional Capital Uman România Start-Up Plus

  • Programul România Start-Up Nation

PNDR 6.2 – înființarea activităților non-agricole în spațiul rural

Finanțarea disponibilă prin intermediul acestui program este de 50.000 de euro, în întregime nerambursabilă. Programul de finanțare acoperă toate cheltuielile necesare realizării investiției, dar și cheltuielile de funcționare (salarii, contribuții sociale, materii prime, chirii, diverse cheltuieli cu terții) pentru o perioadă maximă de cinci ani de zile.

Ajutorul este acordat sub forma unui avans în procent de 70% din sprijinul total, dar și o tranșă finală în procent de 30%. Până la momentul solicitării tranșei a doua, proiectul trebuie să fie finalizat.

Avantaje:

  • acordă cea mai mare finanțare dintre toate cele trei programe analizate;

  • acoperă toate cheltuielile de înființare;

  • acoperă toate cheltuielile de operare pentru o perioadă de până la cinci ani de zile;

  • proiectul trebuie să demareze în nouă luni de zile și să fie finalizat după cinci ani de zile de la semnarea contractului de finanațare;

  • acordă 70% din ajutor în avans;

  • sunt eligibile și persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale.

Dezavantaje:

  • este un program de finanțare destinat în exclusivitate mediului rural.

Acest program de finanțare a fost detaliat, alături de PNDR 6.4, aici.

România Start-Up Nation

Programul România Start-Up Nation acordă o finanțare nerambursabilă de 100% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult 200.000 de lei, aproximativ 44.000 de euro. Bugetul disponibil este suficient pentru finanțarea, în 2017, a unui număr de 10.000 de întreprinderi în toate regiunile țării, cu excepția București – Ilfov.

Ajutorul poate fi utilizat pentru acoperirea unor cheltuieli cu achiziția de utilaje și echipamente, mașini de transport, echipamente IT și soluții software.

Principalul avantaj al acestei linii de finanțare îl reprezintă decontarea cheltuielilor de chirie pentru spațiul de desfășurare al activității pentru perioada cuprinsă între semnarea contractului de finanțare și momentul solicitării ajutorului nerambursabil.

Avantaje:

  • bugetul disponibil permite finanțarea unui număr de 10.000 de întreprinderi;

  • este eligibilă cheltuiala cu chiria pentru o perioadă de câteva luni, între momentul semnării contractului de finanțare și momentul solicitării ajutorului financiar nerambursabil.

Dezavantaje:

  • regiunea București – Ilfov nu este eligibilă;

  • nu sunt eligibile cheltuielile de salariile și contribuțiile sociale;

  • nu sunt eligibile cheltuielile cu TVA-ul;

  • permite o perioadă de implementare foarte scurtă, de doar câteva luni, în comparație cu perioada de cinci ani permisă prin intermediul PNDR 6.2;

  • selecția proiectelor se va face în ordinea depunerii lor, conform principiului „primul venit, primul servit”.

Procedura de implementare a programului România Start-Up Nation poate fi citită aici. În data de 28 februarie au fost publicate normele metodologice rectificate și au fost explicate în acest articol.

Programul se află în dezbatere publică până în data de 3 martie, iar termenul estimat pentru lansarea liniei de finanțare este 1 mai 2017.

România Start-Up Plus

Acest program de finanțare prevede înscrierea persoanelor interesate de demararea unei afaceri la cursuri de antreprenoriat și stagii de practică oferite în mod gratuit. Ulterior, în baza prezentării unor planuri de afaceri, vor fi selectate ideile de proiecte ce vor primi sprijin nerambusabil de până la 40.000 de euro. Această linie de finanțare a fost lansată, în prezent fiind aștetpată selecția proiectelor depuse. Termenul estimat pentru semnarea contractelor de finanțare este aprilie 2017, iar înscrierile la cursurile de cultură antreprenorială vor debuta ulterior.

Avantaje:

  • oferă o pregătire antreprenorială inițială, prin decontarea integrală a unui curs de formare profesională și a unui stagiu de practică;

  • oferă asistență pentru înregistrarea întreprinderilor la Registrul Comerțului;

  • permite decontarea unor cheltuieli operaționale, precum chiria sau salariile și contribuțiile sociale;

  • perioada de monitorizare a proiectului este de șase luni de la momentul finalizării investiției.

Dezavantaje:

  • termenul de implementare al proiectului este scurt, de doar un an de zile.

  • finanțarea este acordată în baza unui concurs de idei de afaceri și doar circa 10% dintre cei înscriși la cursurile de antreprenoriat vor primi ajutor nerambursabil.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45012/E%C8%99ti-arhitect-fotograf-sau-programator-Ce-fonduri-nerambursabile-po%C8%9Bi-cere-in-2017-dac%C4%83-lucrezi-in-industrii-creative.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page