top of page

Bani de la stat pentru înființarea unei florării. Află care sunt pașii necesari obținerii finanțării


Prin intermediul programului România Start-up Nation, întreprinderile nou-înființate pot accesa un ajutor nerambusabil de până la 44.000 de euro și 100% din valoarea eligibilă a proiectelor, iar banii pot fi utilizați pentru decontarea cheltuielilor de investiție și a chiriilor pentru spațiile în care își desfășoară activitatea. Pe lângă producția de bunuri, mulți antreprenori se vor orienta către activități de comerț sau prestarea diverselor servicii, acestea putând demara mai rapid și cu investiții mai reduse. Un astfel de exemplu este și înființarea unei florării.

Înființarea unei florării este una dintre activitățile ce pot demara cu cheltuieli minime de investiție, iar multe dintre costuri vor fi suportate prin intermediul programului România Start-up Nation. Astfel, sunt cheltuieli eligibile chiria spațiului în care se desfășoară activitatea, precum și achiziția mobilierului, a instalațiilor de climatizare și a echipamentelor pentru etichetare și vânzare.

Acest program de finanțare nu decontează cheltuielile privind stocul de marfă, salariile și contribuțiile sociale, utilitățile sau alte cheltuieli de funcționare, toate acestea urmând a fi susținute de veniturile generate din activitatea curentă.

Comerțul cu flori și plante ornamentale poate avea următoarele puncte tari:

  • adaos comercial mare;

  • perioade din an cu vânzări foarte mari;

  • produsele ce pot fi vândute sunt foarte numeroase, iar felul în care acestea pot fi combinate este limitat doar de creativitatea florarului.

Punctele slabe ale unei astfel de afaceri:

  • produse perisabile;

  • pierderi însemnate, datorate tocmai perisabilității produselor.

Pentru a înființa o florărie prin intermediul programului România Start-up Nation, pașii necesari sunt detaliați în continuare.

Alegerea codului CAEN al activității

Alegerea codului CAEN potrivit pentru afacerea pe care vrei să o desfășori trebuie să fie prima grijă, înainte de a demara orice altă activitate legată de înființarea întreprinderii sau pregătirea planului de afaceri. Verifică lista activităților eligibile publicate împreună cu ghidul solicitantului. Vei putea desfășura o activitate economică doar dacă o vei regăsi în lista activităților permise.

Fiind vorba de o florărie, va trebui să incluzi în actul constitutiv al societății următoarele coduri CAEN:

  • 4262 - Comert cu ridicata al florilor si al plantelor;

  • 4776 - Comert cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor.

În cazul în care dorești să înființezi o florărie online și să vinzi aranjamentele florale prin intermediul internetului, va trebui să incluzi, de asemenea, și codul CAEN 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

Toate cele trei activități menționate mai sus sunt activități eligibile în cazul programului România Start-up Nation.

Consultă lista tuturor activităților economice pentru care poți obține fonduri nerambursabile sunt aici.

Estimarea șanselor de finanțare

Această activitate, în mod frecvent, se petrece după ce societatea este înființată. Totuși, având în vedere că această linie de finanțare este destinată doar societăților înființate după data de 30 ianuarie 2017, criteriile de eligibilitate por fi verificate deja, urmând ca societatea să fie înființată doar dacă anticipezi șanse reale de a primi finanțare.

Descarcă grila de evaluare și află care este punctajul pe care proiectul tău îl poate obține.

Ține cont de faptul că punctajul minim solicitat pentru depunerea proiectului este de 50 de puncte. Având în vedere faptul că Start-up Nation va funcționa, conform ultimelor prevederi, pe baza regulii “primul venit, primul servit”, șanse reale de a primi bani nerambusabili le vor avea solicitanții care depun rapid cererea de finanțare. Sesiunea de depunere a proiectelor va fi lansată, conform estimărilor, după data de 1 mai 2017.

Înregistrarea societății la Oficiul Registrului Comerțului (ORC)

Programul România Start-up Nation acceptă trei tipuri de solicitanți, astfel că va trebui să alegi o soluție dintre cele de mai jos:

  • societăți comerciale, înființate în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile;

  • societăți cooperatiste, înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;

  • societăți debutante, înființate în baza Legii nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.

Redactarea planului de afaceri

De obicei, planul de afaceri este redactat de către un consultant cu experiență în întocmirea documentației pentru obținerea finanțării nerambusabile. Totuși, consultanța nu este obligatorie, ci doar permisă, astfel că, dacă vei încheia un contract de consultanță, vei putea deconta cheltuielile cu consultanța de cel mult 8.000 de lei fără TVA făcute pentru pregătirea, dar și pentru implementarea proiectului.

Planul de afaceri include informații despre:

  • piața pe care societatea va activa, după implementarea proiectului;

  • concurența existentă pe piața vânzării de flori și aranjamente florale;

  • strategia de marketing cu privire la flori și aranjamente florale, prețul lor de vânzare, promovarea și distribuția acestora;

  • prognozele economice pentru o perioadă de trei ani, pentru a demonstra viabilitatea afacerii.

Depunerea proiectului

Pentru depunerea proiectului, va trebui să te înregistrezi pe site-ul Agenției pentru implementarea proiectelor și programelor derulate de IMM-uri, respectiv aici. După crearea unui cont, vei încărca cererea de finanțare, planul de afaceri și toate documentele suport. Poți edita oricând documentația încărcată, însă, după trimiterea proiectului, această opțiune nu va mai fi posibilă.

După parcurgerea etapelor de mai sus, proiectul va trebui implementat, ceea ce presupune efectuarea plăților către furnizori, recepția echipamentelor și încasarea ajutorului financiar nerambursabil. După finalizarea proiectului, societățile trebuie să demareze activitatea economică și să o desfășoare neîntrerupt pentru o perioadă de cel puțin trei ani de zile, atât cât durează monitorizarea proiectului.

Iată ce nu ai voie să faci în acest interval de timp:

  • nu poți reduce numărul de locuri de muncă pe care ți le-ai asumat;

  • nu poți schimba destinația echipamentelor achiziționate;

  • este interzisă vânzarea echipamentelor;

  • nu se poate schimba locul de implementare al proiectului, decât cu acordul finanțatorului.

Pașii necesari obținerii unei finanțări nerambursabile prin programul România Start-Up Nation au fost detaliați în acest articol, iar normele de aplicare sunt explicate aici.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45027/Bani-de-la-stat-pentru-infiin%C8%9Barea-unei-flor%C4%83rii-Afl%C4%83-care-sunt-pa%C8%99ii-necesari-ob%C8%9Binerii-finan%C8%9B%C4%83rii.html

Atenție! Normele programului Start-up Nation nu se aplică încă. Pentru a fi lansat programul, normele trebuie aprobate de Executiv și publicate în Monitorul Oficial.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page