Iată cum îți poți înființa în 2017 un cabinet stomatologic cu bani nerambursabili
Medicii dentiști care vor înființa noi societăți comerciale în perioada următoare pot cere un ajutor de nerambursabil de până la 44.000 de euro pentru deschiderea de cabinete stomatologice. Ajutorul reprezintă 100% din valoarea eligibilă a proiectului, iar cererile de finanțare se pot depune în toate zonele urbane și regiunile mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii București-Ilfov.
Activitățile medicale, printre care și cabinetele stomatologice, pot primi sprijin financiar pentru demararea activităților economice în cadrul nou-anunțatului program de finanțare Start-up Nation România, de gestionarea căruia se ocupă Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat.
Programul va deveni funcțional după adoptarea și publicarea normelor metodologice de implementare, sub forma unei hotărâri de Guvern, iar sesiunea de depunere a proiectelor va fi lansată după data de 1 mai 2017. Astfel, antreprenorii vor putea depune cereri pentru acordarea unui sprijin de până la 44.000 de euro, reprezentând 100% din valoarea eligibilă a proiectului.
Dotarea minimă necesară pentru funcționarea unui cabinet stomatologic
Dotarea minimă necesară funcționării unui cabinet stomatologic este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 153/2003, în care sunt normele privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale. Astfel, un cabinet stomatologic trebuie să fie dotat cu cel puțin:
unit dentar cu cel puţin două piese terminale;
fotoliu dentar;
tensiometru şi stetoscop;
doar în mod opțional, cu lampă de fotopolimerizare și aparat de detartraj cu ultrasunete.
Programul Start-up Nation va acorda, anul acesta, fonduri nerambusabile de până la 44.000 de euro pentru sprijinirea întreprinderilor nou-înființate de a demara activități economice. Ajutorul acoperă în întregime valoarea eligibilă a proiectului, beneficiarul urmând a suporta doar cheltuielile neeligibile.
Cine poate cere sprijin financiar
În cadrul acestui program de finanțare, solicitanții eligibili sunt întreprinderile înființate după data de 30 ianuarie 2017, data publicării în monitorul oficial a ordonanței de urgență pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii (adică programul Start-up Nation).
Solicitanții trebuie să fie înregistrați ca:
societăți comerciale;
societăți cooperatiste;
societăți comerciale debutante (SRL-D).
În cadrul acestui program, nu sunt eligibile cabinetele medicale individuale, cabinetele stomatologice operate de către persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale.
Se pot depune proiecte în zonele urbane și în regiunile mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii București- Ilfov.
Ce tipuri de cheltuieli sunt eligibile
Programul Start-up Nation nu sprijină modernizarea cabinetelor stomatologice deja înființate, ci oferă sprijin nerambusabil întreprinderilor nou-înființate care doresc demararea unei activități de acest fel. Astfel, cheltuielile eligibile principale sunt:
plata chiriei, pentru perioada de timp cuprinsă între aprobarea proiectului și încasarea ajutorului nerambursabil;
achiziția de instalații, echipamente de lucru, utilaje;
dotări și mobilier specific activității desfășurate;
participarea administratorului cu cursuri de antreprenoriat, în limita unui buget maxim de 4.500 de lei fără TVA;
realizarea unui site de prezentare a serviciilor oferite, de cel mult 10.000 de lei fără TVA;
echipamente IT și soluțiile software necesare.
Un cabinet stomatologic nu poate deconta cheltuieli legate de:
salarii și contribuții sociale;
plata utilităților;
achiziția de materiale consumabile sau materii prime.
Documentația necesară obținerii sprijinului
Pentru obținerea finanțării, persoanele interesate trebuie să pregătească o documentație formată din:
plan de afaceri și detalierea investiției necesare;
cerere de finanțare;
certificat de înregistrare al societății;
contract de proprietate sau folosință pentru spațiul în care va fi înființat cabinetul stomatologic;
certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului;
oferte financiare și tehnice pentru echipamentele din proiect;
declarații pe proprie răspundere că firma nou înființată nu are datorii la stat și bugetele locale;
declarații pe proprie răspundere pentru confirmarea condițiilor de eligibilitate cerute prin ghidul solicitantului.
Când se vor putea depune cererile
În prezent, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat a terminat etapa de dezbatere publică pentru normele motodologice de implementare, urmând a anunța condițiile în care Start-up Nation va funcționa în cursul anului 2017.
Termenul estimat pentru lansarea programului este 1 mai 2017, iar înregistrarea solicitantului și transmiterea documentației se va realiza în format online, prin intermediul aplicației furnizate de către Agenția pentru implementarea programelor și proiectelor derulate de IMM-uri, aici.
Selecția proiectelor depuse se va efectua în ordinea înregistrării cererilor, conform principiului “primul venit, primul servit”, iar punctajul minim solicitat este de 50 de puncte. Pentru a-ți spori șansele de finanțare va trebui să asiguri, prin implementarea proiectului, respectarea următoarelor condiții:
crearea a cel puțin trei locuri noi de muncă, din care două să fie oferite persoanelor din categorii defavorizate sau absolvenților din promoțiile 2015 sau mai recente;
includerea în bugetul proiectului a unor cheltuieli cu echipamentele de cel puțin 60% din total;
înscrierea administratorului, înainte de depunerea proiectului, la un curs de antreprenoriat.
Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45056/E%C8%99ti-dentist-Iat%C4%83-cum-i%C8%9Bi-po%C8%9Bi-infiin%C8%9Ba-in-2017-un-cabinet-stomatologic-cu-bani-nerambursabili.html