top of page

Cum se vor putea obține 70.000 de euro pentru deschiderea unei pensiuni agroturistice în 2017


Persoanele fizice autorizate (PFA) vor avea posibilitatea, anul acesta, de a solicita un sprijin nerambursabil de 70.000 de euro pentru înființarea unei pensiuni agroturistice în comunele cu potențial turistic ridicat. După încasarea avansului, ele vor putea începe implementarea proiectului, iar tranșa finală va fi acordată doar după îndeplinirea tuturor condițiilor asumate.

PFA-urile interesate de această finanțare vor putea întocmi și depune cereri de finanțare în cadrul submăsurii 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 6.2). Fondurile nu pot fi accesate exclusiv de către PFA-uri, în categoria solicitanților eligibili regăsindu-se, de asemenea, întreprinderile individuale, asociațiile familiale, dar și societățile cu răspundere limitată sau societățile debutante.

Sunt acceptate proiectele depuse atât de PFA-urile cu istoric, cât și de către cele înființate în cursul anului 2017 și care solicită sprijin pentru înfințarea unei pensiuni agroturistice pentru prima dată. PFA-urile care au desfășurat activități de cazare turistică nu vor fi eligibile în cadrul acestei linii de finanțare, ele având posibilitatea de a obține fonduri pentru dezvoltarea activităților desfășurate prin intermediul unei submăsuri diferite, respectiv 6.4 din cadrul PNDR.

Cum este definită o pensiune agroturistică

Pensiunea agroturistică este "o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 8 camere, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădire independentă, care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţiile de pregătire şi servire a mesei, precum şi posibilitatea participării la activităţi gospodăreşti sau meşteşugăreşti", conform Ordinului Autorității Naționale pentru Turism (ANT) nr. 65/2013, ce stabilește regulile de clasificare a structurilor de primire turistică.

Ordinul ANT nr. 65/2013 reglementează, printre altele, și următoarele aspecte:

  • pensiunile agroturistice pot avea între una și cinci margarete, în funcție de suprafețele și dotarea camerelor, dar și alte criterii menționate în ordin;

  • amplasarea trebuie realizată pe un teren de cel puţin 1.000 mp (suprafaţa construită + suprafaţa terenului din jurul construcţiei).

Pentru a desfășura această activitate, PFA-ul trebuie să își înregistreze, încă de la momentul depunerii proiectului (dar fără a autoriza în această etapă), codul CAEN 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată. Autorizarea acestui cod CAEN se va realiza atunci când pensiunea este realizată și se începe efectiv activitatea.

Pentru a economisi bani, poți transforma o clădire existentă în pensiune

Pentru a accesa acest program de finanțare, solicitanții au la dispoziție două posibilități:

  • fie își vor realiza o construcție de la zero, pe care o vor dota conform standardului de calitate dorit;

  • fie vor schimba destinația unei clădiri existente și vor realiza, prin proiect, doar achiziția dotărilor necesare.

În timp ce prima soluție este completă, fiind posibilă proiectarea clădirii conform nevoilor reale ale activității dorite, a doua variantă expusă are avantajul de a fi mai ieftină: banii nu vor fi folosiți pentru a realiza construcția (o activitate mai costisitoare), ci doar pentru a achiziționa dotările necesare și, eventual, de a executa acele lucrări strict necesare asupra clădirii: recompartimentare, amenajare etc.

Ce program de finanțare este recomandat

Pentru a realiza o pensiune agroturistică, PFA-urile se pot orienta către submăsura 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, ce permite înființarea unor activități economice în spațiul rural. Principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinești, pentru a obține finanțare:

  • PFA-ul să fie înregistrat deja la Registrul Comerțului la data depunerii cererii de finanțare.;

  • solicitantul trebuie să aibă deja înregistrat codul CAEN necesar desfășurării activității de cazare turistică, așa cum a fost prezentat mai sus.

Atenție! Acest cod CAEN nu trebuie să fie autorizat la depunerea proiectului, ci doar după obținerea finanțării. Prin intermediul acestei linii de finanțare nu se poate solicita sprijin nerambursabil pentru modernizarea unei activități existente, ci doar pentru înființarea unei activități noi.

  • Solicitantul trebuie să dețină în proprietate, în concesiune sau prin superficie terenul pe care se va realiza construcția.

  • PFA-ul trebuie să fie înregistrat în spațiul rural, având atât sediul social, cât și punctele de lucru înregistrate la țară.

  • Investiția trebuie să se realizeze într-o zonă cu potențial turistic ridicat și foarte ridicat, conform clasificării existente pe site-ul finanțatorului și pe care îl poți consulta aici.

Iată cum primești banii pentru înființarea pensiunii agro-turistice

În cadrul acestei linii de finanțare, PFA-ul poate demara investiția folosind doar fonduri nerambursabile, fără contribuție proprie. Iată care sunt etapele:

  • după semnarea contractului de finanțare, PFA-ul va primi un avans egal cu 70% din ajutorul maxim de 70.000 de euro, respectiv 49.000 de euro;

  • vei avea la dispoziție nouă luni pentru a demara proiectul și cel mult cinci ani pentru a-l finaliza;

  • poți folosi banii pentru plata avizelor, realizarea construcțiilor, achiziția dotărilor și echipamentelor IT și softurile necesare funcționării lor;

  • de asemenea, banii pot fi folosiți pentru susținerea cheltuielilor de funcționare ale pensiunii: salarii și contribuții sociale, materii prime, crearea unui site de prezentare a serviciilor, utilități etc;

  • tranșa a doua a ajutorului nerambursabil de 21.000 de euro va fi achitată doar după demararea activității și obținerea unor venituri totale de cel puțin 30% din valoarea avansului, respectiv 14.700 de euro. Termenul-limită pentru realizarea acestui obiectiv este de cinci ani de la semnarea deciziei de finanțare.

În cazul în care nu vei obține veniturile estimate din această activitate, va trebui să returnezi întregul ajutor încasat.

Documentele necesare

Pentru a înființa o pensiune agroturistică, va trebui să pregătești următoarele documente, pe care le vei depune împreună cu cererea de finanțare:

  • certificatul de înregistrare al PFA-ului;

  • certificat constatator emis de Registrul Comerțului;

  • copie a cărții de identitate;

  • actul de proprietate sau folosință pentru terenul pe care se va realiza construcția pensiunii;

  • formularul 200 pentru veniturile realizate în anul anterior, atunci când PFA-ul a avut istoric într-un alt domeniu de activitate;

  • extras de carte funciară, dacă îți propui realizarea unei construcții noi;

  • declarații pe proprie răspundere pentru certificarea îndeplinirii tuturor condițiilor cerute.

Cum decurge depunerea proiectului

După ce documentele de mai sus au fost obținute, depunerea proiectului se va realiza în cadrul platformei existente pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, adică aici. Depunerea va fi posibilă doar în perioada în care apelul de proiecte va fi activ. În acest moment nu este anunțată data estimată pentru deschiderea acestei linii de finanțare.

Documentele, precum și planul de afaceri și cererea de finanțare se vor depune doar în variantă electronică, după ce au fost semnate, ștampilate și scanate. După depunere, proiectele vor fi evaluate după următoarele criterii:

  • istoricul agricol al solicitantului în anul anterior depunerii cererii de finanțare;

  • domeniul în care proiectul se realizează trebuie să aibă potențial de creștere, conform listei activităților eligibile menționate aici;

  • potențialul turistic al zonei în care proiectul se implementează;

  • disponibilitatea beneficiarului de a-și asuma obligația de a realiza venituri din această activitate de cel puțin 30% din valoarea avansului încasat.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45099/Cum-vor-putea-ob%C8%9Bine-PFA-urile-70000-de-euro-pentru-deschiderea-unei-pensiuni-agroturistice-in-2017.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page