top of page

Șase idei de afaceri la țară, ce au șanse mari să fie finanțate din bani europeni


În urmă cu doar câteva zile au fost publicate rapoartele de selecție ale proiectelor depuse în anul 2016 pentru spațiul rural, iar multe afaceri vor fi folosite de către antreprenori pentru a-și valida propriile planuri. Mai mult, în luna aprilie 2017 va fi lansat un nou apel de proiecte prin care afacerile desfășurate în spațiul rural vor putea solicita până la 200.000 de euro.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de autoritate de management a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, lansarea a numeroase linii de finanțare în perioada următoare. Finanțarea activităților non-agricole în spațiul rural va fi posibilă în cadrul apelului de proiecte estimat a fi lansat în aprilie 2017.

Bugetul alocat finanțării proiectelor ce vor fi depuse în cadrul acestei submăsuri este de 35 de milioane de euro, iar în cazul în care toate proiectele ar solicita finanțare maximă, bugetul disponibil va permite finanțarea unui număr de 175 de beneficiari.

Totodată, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe site-ul propriu, la începutul acestui an, două rapoarte de selecție a unui număr total de 389 de proiecte din totalul celor peste 1.300 de cereri de finanțare depuse în cadrul submăsurii 6.4 din PNDR. Această linie de finanțare acordă sprijin financiar antreprenorilor interesați de înființarea sau dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural.

Dintre cele aproape 400 de proiecte selectate, prezentăm mai jos câteva idei de afaceri aprobate și care vor fi implementate începând cu acest an.

1. Înființarea sau modernizarea unor pensiuni agroturistice

În anul 2016, cele mai populare idei de afaceri au fost, de departe, modernizarea sau înființarea pensiunilor agroturistice în spațiul rural. Acest lucru este dovedit de selectarea, între primele 50 de proiecte aprobate, a unui număr de 45 de pensiuni agroturistice, alte două idei de afaceri fiind complementare, respectiv activități recreative și de agrement. Doar trei idei de afaceri dintre primele 50 selectate pentru finanțare au propus alte tipuri de activități.

Conform legislației naționale din domeniu, respectiv Ordinul Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013 privind regulile de clasificare a structurilor de primire turistică, o pensiune agroturistică este "o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 8 camere, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădire independentă, care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţiile de pregătire şi servire a mesei, precum şi posibilitatea participării la activităţi gospodăreşti sau meşteşugăreşti".

Investițiile au fost propuse în zonele cu potențial turistic semnificativ, acesta fiind, totodată, un criteriu de selecție inclus în ghidul solicitantului, ca o garanție a durabilității afacerii finanțate. Dacă ești interesat de înființarea unei pensiuni agroturistice, descarcă lista zonelor cu potențial turistic ridicat sau foarte ridicat din România de aici sau de la finalul articolului. Afacerile agroturistice au, totuși, o serie de particularități de care va trebui să ții cont:

  • în multe situații, această activitate este una sezonieră, beneficiind de un număr foarte mare de turiști în anumite momente ale anului, precum în timpul verii sau al sărbătorilor de iarnă;

  • această afacere necesită un număr minim de angajați calificați, astfel că identificarea lor pe plan local poate fi dificilă;

  • dacă nu se asigură un grad optim de ocupare, recuperarea investiției poate fi întârziată, cu impact asupra profitabilității afacerii și al potențialului viitor de dezvoltare;

  • presiunea concurențială asupra acestor afaceri este mare, astfel că este necesară identificarea unor elemente de diferențiere, cum ar fi oferirea unor servicii complementare cazării, precum modalități de petrecere a timpului liber, includerea turiștilor în ateliere meșteșugărești.

Notă: Poți citi mai multe detalii despre finanțarea unor pensiuni agroturistice în acest articol.

2. Activități recreative în spațiul rural

Un număr important de antreprenori au urmărit înființarea sau dezvoltarea unor activități recreative în zonele cu potențial turistic ridicat. Iată câteva exemple de astfel de afaceri ce se regăsesc în lista proiectelor selectate pentru finanțare anul trecut:

  • înființare centru de echitație;

  • înființare piscină;

  • înființare centru recreațional nautic.

La fel ca în cazul pensiunilor agroturistice, aceste activități recreative sunt direct dependente de potențialul turistic al zonei în care este propusă implementarea proiectelor. De cele mai multe ori, aceste facilități recreative funcționează ca anexă a unor structuri de primire turistică, antreprenoriii identificând, în acest fel, o modalitate facilă de diversificare a activităților generatoare de venituri.

O explicație pentru interesul foarte mare al antreprenorilor pentru înființarea unor activități agroturistice (cazare și agrement) îl reprezintă, totodată, și punctajul foarte mare pe care aceste afaceri l-au putut obține, conform grilei de evaluare a proiectelor. Astfel, pensiunile agroturistice și activitățile de agrement au putut obține cu până la 20 de puncte în plus față de proiectele care propuneau alte tipuri de activități economice.

3. Activități de producție a textilelor

Poate surprinzător, printre activitățile de producție de bunuri, un număr însemnat de proiecte a urmărit dezvoltarea unor activități de producție a textilelor, mergând de la simple activități meșteșugărești și până la ateliere sau fabrici de sute de mii de euro.

Activitatea poate fi desfășurată în sistem lohn, producția fiind deja contractată de către mari nume din industria textilă. Primul avantaj al acestui sistem este acela al siguranței desfacerii propriilor produse, chiar dacă la un preț mai mic decât în cazul dezvoltării propriului renume.

O astfel de afacere va necesita un număr mare de angajați, iar principala problemă va fi identificarea persoanelor, cu atât mai mult cu cât salariile sunt, în multe situații, aproape de salariul minim pe economie.

4. Activități meșteșugărești

Dintre activitățile de producție, un caz particular este cel al activităților meșteșugărești, acestea beneficiind prin intermediul acestei măsuri de finanțare de o decontare a investiției eligibile de 90%.

Aceste afaceri se pot desfășura cu precădere în acele zone în care obiceiurile nu au fost încă abandonate, iar angajații pot fi selectați din rândul comunității locale. Printre proiectele deja selectate și care vor demara investiția în perioada următoare se regăsesc idei de afaceri precum:

  • prelucrarea artizanală a lemnului;

  • producția de jucării;

  • prelucrarea fierului forjat;

  • activități de brodărit.

5. Servicii auto

În spațiul rural lipsesc, în prezent, activitățile de întreținere și reparare a autoturismelor, șoferii fiind nevoiți să își programeze astfel de servicii, de obicei, în cel mai apropiat oraș. Astfel se explică numărul mare al proiectelor selectate pentru finanțare și care aveau drept obiect servicii precum:

  • service auto;

  • spălătorie auto;

  • vulcanizare auto;

  • întreținere și reparare mașini și utilaje agricole.

În cadrul măsurii 6.4, serviciile de orice fel (cu excepția celor de agroturism sau medicale și veterinare) beneficiază de o decontare de 70% a investiției eligibile, antreprenorii fiind nevoiți să suporte din fonduri proprii diferența de 30%, dar și cheltuielile neeligibile care pot interveni în implementarea proiectului.

6. Servicii medicale și veterinare

În lista celor aproape 400 de proiecte selectate pentru finanțare se regăsesc și idei de afaceri în domeniul medical și veterinar, profitând de lipsa aproape totală a acestor servicii în spațiul rural. Chiar și atunci când locuitorii unei localități rurale au acces la servicii medicale, cabinetele sunt slab dotate și nu pot asigura un număr diversificat de servicii și intervenții.

Pe de altă parte, cabinetele veterinare reprezintă o necesitate în spațiul rural, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani au fost finanțate sute de ferme zootehnice la nivelul țării.

Care este ajutorul acordat activităților non-agricole rurale?

PNDR acordă prin intermediul acestei linii de finanțare un sprijin total de până la 200.000 de euro, reprezentând cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Printre cheltuielile eligibile pe care antreprenorii le pot deconta, se numără:

  • realizarea, extinderea sau modernizarea unor clădiri;

  • achiziția de echipamente, instalații și utilaje de producție;

  • achiziția de echipamente IT și soluții software.

Aceste cheltuieli pot fi decontate de către beneficiarii finanțării într-un procent de cel mult:

  • 90% în cazul activităților de producție, pensiunilor agro-turistice și activităților medicale și veterinare;

  • 70% în cazul activităților de servicii.

Linia de finanțare funcționează pe principiul decontării unor cheltuieli deja efectuate din surse proprii de către beneficiari, astfel că aceștia vor dovedi capacitatea financiară încă de la momentul semnării contractelor de finanțare.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45171/%C8%98ase-idei-de-afaceri-la-%C8%9Bar%C4%83-ce-au-%C8%99anse-mari-s%C4%83-fie-finan%C8%9Bate-din-bani-europeni.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page