Fondurile pentru meșteșuguri și artizanat se vor lansa în mai puțin de o lună
Meșteșugarii și antreprenorii din sfera activităților artizanale pot solicita fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro, contribuția proprie a acestora fiind, în unele cazuri, zero. Banii pot fi folosiți pentru achiziția de echipamente, plata chiriei și a materiilor prime sau achiziția unor mijloace de transport a propriilor produse obținute.
Activitățile artizanale și meșteșugărești sunt eligibile și chiar încurajate în cadrul a trei programe de finanțare cu fonduri europene și naționale ce vor fi lansate în perioada următoare. În toate aceste situații, antreprenorii pot înființa întreprinderi cu puțin timp înaintea depunerii cererii de finanțare.
Programele care acordă sprijin financiar pentru activități meșteșugărești sunt:
Programul România Start-Up Nation acordă finanțări nerambursabile prin intermediul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA);
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) prin intermediul submăsurii 6.2 ce acordă sprijin financiar nerambusabil pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural;
PNDR 6.4 ce acordă sprijin înființării și dezvoltării unor activități non-agricole în spațiul rural.
Activitățile meșteșugărești necesită o investiție minimă în echipamente și instalații, cheltuielile cele mai mari fiind cele legate de achiziția materiilor prime, chiria spațiului de producție, utilitățile sau transportul produselor obținute la expoziții și târguri sau la clienți.
Având în vedere specificul unei investiții într-o activitate meșteșugărească, antreprenorii vor urmări să recupereze o parte cât mai mare a cheltuielilor eligibile specifice propriilor lor proiecte, de aceea am prezentat mai jos informații specifice fiecărui program de finanțare menționat mai sus.
Programul România Start-Up Nation
Cel mai așteptat program de finanțare al acestui an este România Start-Up Nation. Prin intermediul acestuia, un număr de 10.000 de antreprenori pot solicita un sprijin de până la 44.000 de euro pentru a pune în practică propriile idei de afaceri.
Sunt eligibile doar întreprinderile din zonele urbane și regiunile mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii București – Ilfov, care este considerată o regiune mai dezvoltată.
Depunerea proiectelor este programată să înceapă în data de 2 mai 2017, după publicarea normelor metodologice finale pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), respectiv aici.
În cadrul programului sunt eligibile doar întreprinderile înființate după data de 30 ianuarie 2017 ce au următoarea formă juridică:
societăți comerciale;
societăți cooperative;
societăți cu răspundere limitată debutante (SRL-D).
Acestea au posibilitatea de a solicita un sprijin nerambursabil de cel mult 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro) și îl pot folosi pentru a acoperi în întregime cheltuieli precum:
chiria spațiului în care are loc implementarea proiectului;
achiziția unei autoutilitare pentru transportul mărfurilor proprii;
achiziția de echipamente, instalații și utilaje;
achiziția de mobilier și dotări specifice activității desfășurate;
realizarea unui site de prezentare în limita a 10.000 de lei fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), dacă societatea nu are încă o pagină web proprie;
participarea administratorului sau administratorului la cursuri de formare profesională;
instalații de ventilație, climatizare.
În cadrul unor seminarii și conferințe susținute de reprezentanți ai Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a fost propusă încadrarea în categoria cheltuielilor eligibile a salariilor și TVA-ului.
Alte cheltuieli necesare implementării proiectului vor trebui acoperite de către beneficiar din fonduri proprii, fără posibilitatea obținerii unui sprijin nerambursabil. Conform normelor metodologice publicate în dezbatere publică, aceste cheltuieli sunt:
cheltuielile cu utilitățile;
cheltuielile cu bunurile second-hand;
achiziția de materii prime și materiale necesare în fluxul de producție;
achiziția de marfă, în cazul activităților de comerț.
Felul în care programul România Start-Up Nation funcționează a fost explicat și aici.
Vrei să înființezi o activitate artizanală la țară? Ai la dispoziție două programe dedicate:
PNDR 6.2 acordă sprijin pentru înființarea activităților non-agricole în spațiul rural
Prin intermediul PNDR 6.2, antreprenorii vor putea înființa activități non-agricole în spațiul rural. Această linie de finanțare acordă un ajutor fix de 70.000 de euro pentru sprijinirea înființării unor activități meșteșugărești (alături de alte activități eligibile) în mediul rural.
În cadrul PNDR 6.2 sunt acceptate cererile de finanțare înaintate de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, alături de societăți comerciale sau SRL-D-uri.
Spre deosebire de programul România Start-Up Nation, această linie de finanțare acoperă inclusiv cheltuielile de exploatare ale afacerii, după ce a fost finalizată investiția.
Iată cum funcționează acest program de finanțare;
după semnarea acordului de finanțare, antreprenorul primește un sprijin de 70% din valoarea totală a ajutorului, respectiv 49.000 de euro;
implementarea proiectului trebuie să înceapă într-un termen de cel mult nouă luni de la încasarea avansului;
după realizarea investiției, beneficiarul trebuie să obțină avizele de funcționare și să demareze activitatea economică pentru care a primit finanțare;
într-un termen de cel mult cinci ani de la semnarea contractului de finanțare, antreprenorul trebuie să finalizeze proiectul și să solicite tranșa a doua a spijinului nerambursabil.
Principala obligație a beneficiarului este ca, înainte de a solicita tranșa a doua, să demonstreze faptul că a obținut venituri din activitatea demarată prin intermediul proiectului în valoare egală cu cel puțin 30% din valoarea primei tranșe, respectiv cel puțin 14.700 de euro.
Dacă beneficiarul nu obține veniturile estimate, contractul de finanțare va fi reziliat, iar sumele de bani încasate vor fi restituite finanțatorului.
Principalul avantaj al acestei linii de finanțare îl constituie eligibilitatea cheltuielilor de exploatare, beneficiarul putând folosi banii primiți prin proiect la acoperirea unor cheltuieli precum chirii, salarii și contribuții sociale, achiziția de materii prime, materiale, cheltuielile de transport pentru propriile produse etc.
PNDR 6.4 susține înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural
În cazul în care ajutorul de 70.000 de euro oferit prin intermediul măsurii 6.2 nu este suficient, antreprenorii se pot orienta către submăsura 6.4, unde ajutorul ajunge la cel mult 200.000 de euro. De această dată, ajutorul nu acoperă în întregime valoarea eligibilă a proiectului, beneficiarii fiind nevoiți să acopere 10% din cheltuielile pentru realizarea investiției.
Principalele cheltuieli eligibile în cadrul acestui program de finanțare sunt:
lucrările de construcții, extinderi și modernizări ale unor spații de producție;
achiziția de echipamente și instalații de lucru;
achiziția de mobilier, dotări;
achiziția de active necorporale și echipamente IT.
În cazul acestei linii de finanțare nu sunt eligibile cheltuielile aferente exploatării investiției, precum salarii, contribuții sociale, chirii, achiziția de materii prime sau materiale. Aceste cheltuieli se vor finanța doar din surse proprii ale beneficiarului.
Până la lansarea primelor două programe de finanțare a rămas mai puțin de o lună de zile, astfel că acum este momentul potrivit să îți structurezi investiția.
Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45197/Fondurile-pentru-me%C8%99te%C8%99uguri-%C8%99i-artizanat-se-vor-lansa-in-mai-pu%C8%9Bin-de-o-lun%C4%83.html