top of page

Idee de afacere: Finanțare de până la 44.000 de euro pentru mici fabrici și magazine pentru produse


Piața produselor alimentare bio este într-o continuă creștere, oamenii înțelegând importanța unei alimentații sănătoase. Deși mai scumpe, produsele naturale sunt din ce în ce mai căutate, iar cifra de afaceri a întreprinderilor care au investit în mici linii de fabricat produse alimentare bio a crescut continuu în ultimii ani. Dacă investiția nu este foarte mare, antreprenorii interesați de această afacere pot primi fonduri nerambusabile prin programul Start-up Nation România pentru deschiderea unor mici fabrici sau chiar un magazin specializat în vânzarea produselor alimentare de acest tip.

Programul Start-up Nation, a cărui lansare este așteptată pentru data de 2 mai 2017, va reprezenta o soluție de finanțare potrivită pentru înființarea unor mici fabrici de produse alimentare bio. Bugetul total disponibil va permite finanțarea unui număr de 10.000 de întreprinzători din domenii de activitate diferite, mergând de la IT, producție, industrii creative și ajungând la servicii și comerț.

Produsele bio sunt realizate, conform legii, fără utilizarea substantelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurator, dar şi certificate de un organism autorizat.

Deși în țările dezvoltate piața produselor naturiste este estimată la câteva miliarde de euro anual, estimările privind România indică o piață încă în dezvoltare, având, în schimb, creșteri anuale puternice. Piața este puternic fragmentată, având puțini competitori mari cu o gamă diversificată de produse și foarte multe firme de mici dimensiuni care se adresează unor nișe comerciale.

Achiziția produselor bio nu este, în niciun caz, ocazională. Clienții preocupați de impactul unei alimentații sănătoase asupra stării de sănătate și a stilului de viață în general revin frecvent și comandă noi produse, înlocuind treptat produsele convenționale din consumul zilnic. Clientul-tip al produselor bio este educat, pretențios și interesat de un stil de viață sănătos, aici incluzând și interesul pentru stilul alimentar. De asemenea, are venituri peste medie și locuiește în mediul urban.

Ce tipuri de afaceri bio pot fi sprijinite de stat

Programul Start-up Nation reprezintă cea mai potrivită soluție de finanțare pentru înființarea unor mici afaceri în acest domeniu de activitate. Prima oportunitate oferită de acest program de finanțare este la dispoziția micilor fabrici care produc alimente bio.

Ajutorul financiar nerambusabil acoperă în întregime investiția inițială, fără a depăși valoarea de 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro). Acest sprijin poate fi folosit pentru:

  • plata chiriei spațiului de producție;

  • achiziția de echipamente, instalații, utilaje de producție;

  • achiziția unei mașini de transport pentru propriile produse obținute;

  • achiziția mobilierului și a dotărilor necesare în industria alimentară.

În prezent, finanțarea nu acoperă cheltuielile cu salariile sau TVA-ul aferent investiției detaliate mai sus. Totuși, oficiali ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Autoritatea de Management a acestui program de finanțare, au propus includerea acestor cheltuieli în categoria celor eligibile. Aceste modificări urmează a fi incluse în varianta finală a ghidului solicitantului ce va fi publicată înaintea lansării apelului de proiecte.

Totodată, în cadrul programului Start-up Nation, antreprenorii pot primi sprijin financiar pentru înființarea unor magazine pentru comercializarea produselor alimentare bio. Suma maximă ce poate fi acordată este aceeași, antreprenorii având posibilitatea de a include investiții diferite în bugetul proiectului lor:

  • realizarea unui site de prezentare în limita a 10.000 de lei fără TVA, dacă societatea nu are încă o pagină web proprie;

  • achiziția mobilierului și a dătărilor necesare activității de comerț;

  • achiziția de echipamente pentru etichetare și comercializarea produselor;

  • chiria spațiului în care se desfășoară activitatea comercială;

  • achiziția unei mașini pentru livrarea produselor de la furnizori sau la adresa indicată de clienți.

Indiferent de activiatea dorită (producție sau comercializare produse bio), programul Start-up Nation presupune parcurgerea etapelor de mai jos.

Programul Start-up Nation poate fi accesat doar prin intermediul unor societăți înregistrate după data de 30 ianuarie 2017: societăți comerciale, societăți cooperative, societăți cu răspundere limitată debutante. Sunt eligibile investițiile realizate în mediul urban și regiunile mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii București - Ilfov, considerată a fi o regiune dezvoltată. Pregătirea proiectului presupune:

  • redactarea cererii de finanțare;

  • întocmirea planului de afaceri;

  • atașarea unor documente ale societății, precum certificat de înregistrare și certificat constatator;

  • declarații pe proprie răspundere privind lipsa datoriilor fiscale la bugetul general sau la bugetele locale.

Depunerea proiectului se va realiza în variantă electronică, pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIM). Termenul estimat pentru lansarea liniei de finanțare este 2 mai 2017.

În prezent, pe site-ul AIPPIMM a fost publicat ghidul în dezbatere publică, urmând ca înainte de deschiderea liniei de finanțare să se publice normele metodologice de implementare în varianta finală. De asemenea, criteriile de selecție pot suferi modificări până la lansarea programului de finanțare. În acest moment, domeniile de activitate sprijinite sunt:

  • activitățile de producție;

  • activitățile din sfera industriilor creative;

  • activități de servicii;

  • activități de comerț.

În cadrul acestui program se va acorda sprijin nerambursabil unui număr de 10.000 de antreprenori, astfel că nu se așteaptă o concurență foarte mare în cadrul apelului estimat în luna mai.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45205/Idee-de-afacere-Finan%C8%9Bare-de-pan%C4%83-la-44000-de-euro-pentru-mici-fabrici-%C8%99i-magazine-pentru-produse-alimentare-bio.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page