top of page

Start-up Nation: Ce este clar și ce mai trebuie lămurit cu doar o lună înainte de lansarea estimată


Lansarea sesiunii de primire a proiectelor în cadrul programului Start-up Nation România este estimată să debuteze în data de 2 mai 2017. În cadrul acestui program, 10.000 de beneficiari vor primi un sprijin financiar nerambusabil de până la 44.000 de euro pentru lansarea unor afaceri noi în 2017. Cu doar o lună înainte de deschiderea programului, antreprenorii au încă multe nelămuriri, iar oficialii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) nu se grăbesc să le clarifice. Pe internet au fost deja organizate grupuri și forumuri de discuții ale antreprenorilor interesați de accesarea acestui program, iar aceștia au, la rândul lor, numeroase propuneri de îmbunătățire a normelor de implementare.

În data de 30 ianuarie 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii – programul Start-up Nation.

Deși au trecut două luni de la acest moment, oficialii MMACA nu au publicat încă varianta finală a normelor metodologice de implementare, ce urmează să fie incluse într-o hotărâre de Guvern, în timp ce antreprenorii se întreabă dacă timpul rămas până la deschiderea programului le va permite obținerea documentelor necesare și pregătirea planurilor de afaceri.

Care sunt obiectivele programului

Programul de finanțare își propune să încurajeze spiritul antreprenorial al cetățenilor în scopul implicării acestora în structuri economice private. Astfel, se urmărește finanțarea anuală a unui număr de cel mult 10.000 de antreprenori și crearea, în cadrul societăților beneficiare de sprijin nerambursabil, a unui număr de 20.000 de noi locuri de muncă.

Cine este eligibil în cadrul acestui program

În cadrul apelului de proiecte ce va fi lansat în curând, doar întreprinderile înființate după data de 30 ianuarie 2017 pot depune cereri de finanțare. Acestea trebuie să fie înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului sub forma unor societăți comerciale, societăți cooperative, societăți cu răspundere limitată debutante. Sunt eligibile toate întreprinderile care au sediul social și punctele de lucru în mediul urban și în regiuni mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii București-Ilfov.

Ce activități pot primi finanțare

În data de 22 februarie 2017 a fost publicată lista codurilor CAEN eligibile pentru finanțare. Această listă este încă în faza de proiect și poate fi consultată pe site-ul Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM), aici.

Antreprenorii care doresc să solicite sprijin nerambursabil pentru înființarea unei activități economice trebuie să se asigure că activitatea vizată se regăsește în cadrul acestei liste. În prezent, normele metotologice de implementare ale programului Start-up Nation prevăd următoarele cheltuieli eligibile, pe care antreprenorii le pot deconta:

  • echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, inclusiv software necesar;

  • aparate şi instalaţii de măsură, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice;

  • autoutilitare din categoria N1, N2 și N3, cu excepția mașinilor de teren;

  • echipamente IT tehnică de calcul;

  • mobilier și aparatură birotică;

  • instalații de încălzire și climatizare;

  • chiriile pentru spațiile de lucru;

  • realizarea unei pagini web în limita unei cheltuieli maxime de 10.000 de lei, fără TVA;

  • software pentru comerţul online;

  • cursuri pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale pe care administratorul sau asociatul întreprinderii le pot urma în limita a 4.500 de lei fără TVA.

În cadrul acestui program de finanțare, consultanța pentru pregătirea, depunerea și asistența pentru impelementarea proiectelor este eligibilă în limita unei cheltuieli totale de 8.000 de lei, fără TVA.

Ce cheltuieli nu sunt eligibile

În prezent, nu se vor deconta următoarele cheltuieli care, dacă intervin în implementarea proiectelor, vor fi susținute exclusiv din sursele financiare proprii ale beneficiarilor:

  • achiziția de echipamente second-hand;

  • achiziția spațiilor de lucru;

  • realizarea construcțiilor, extinderilor sau recompartimentărilor;

  • amenajările interioare;

  • impozite, taxe, penalități, amenzi.

De asemenea, TVA-ul este o cheltuială neeligibilă, la fel ca și salariile personalului, însă oficiali ai MMACA au declarat că va fi discutată oportunitatea încadrării acestora în categoria cheltuielilor eligibile.

Cum se realizează implementarea proiectelor

În data de 20 martie 2017, Senatul României a aprobat un proiect de lege prin care este detaliată modalitatea de acordare a sprijinului financiar nerambursabil către beneficiari.

Una dintre principalele cerințe ale antreprenorilor interesați de accesarea programului Start-up Nation a vizat renunțarea la principiul decontării cheltuielilor efectuate în totalitate de către beneficiari din fonduri proprii. Acest lucru ar fi presupus că întreprinderile trebuiau să aibă resursele financiare pentru a implementa în totalitate proiectul, urmând ca apoi să le fie decontată valoarea eligibilă a investiției în procent de 100%, până la un prag maxim de 44.000 de euro.

Astfel, modalitatea propusă este a cererilor de plată, prin care statul va plăti, în baza facturii prezentate de beneficiar, ajutorul nerambursabil aferent. În completare, dacă este cazul, întreprinderea va contribui doar cu valoarea neeligibilă a achiziției respective. După primirea facturilor pentru livrarea bunurilor / prestarea serviciilor / execuția lucrărilor recepționate, acceptate la plată, beneficiarul depune la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (OTIMM) o cerere de plată, cuprinzând documentele justificative.

În termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii de către beneficiar a cererii de plată, OTIMM efectuează verificarea cererilor de plată și se livrează beneficiarului, într-un cont bancar distinct deschis la Trezorerie, valoarea cheltuielilor aprobate. În termen de zece zile de la încasarea banilor din partea OTIMM, beneficiarii sunt obligați să facă plățile către furnizori și să depună dosarul cererii de rambursare, justificând astfel utilizarea ajutorului financiar nerambursabil.

Criteriile de evaluare și selecție ale proiectelor

Activitățile economice înscrise în lista activităților eligibile au șanse diferite de a obține finanțare, de aceea este recomandat să urmărești criteriile de evaluare și selecție ce vor fi publicate împreună cu normele metodologice de implementare în perioada următoare. În cadrul unor seminarii și conferințe organizate de către MMACA, oficialii ministerului au propus criterii de selecție diferite de cele disponibile în prezent pe site-ul AIPPIMM. Dacă această propunere va fi aprobată, proiectele vor fi selectate după următoarele criterii:

1. Domeniul de activitate al solicitantului

Vor fi încurajate activitățile de IT cu codul CAEN 6201 – Activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client).

2. Numărul locurilor de muncă asumate de către antreprenor

În cadrul acestui criteriu de selecție, oficialii MMACA propun două praguri valorice ale ajutorului financiar nerambursabil. Astfel, antreprenorii care își asumă un singur loc de muncă vor putea solicita cel mult 100.000 de lei (aproximativ 22.000 de euro), în timp ce întreprinderile care vor crea cel puțin două locuri de muncă vor putea primi un sprijin maxim, de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro).

3. Categoriile de angajați ca urmare a implementării proiectului

Antreprenorii care doresc punctaj suplimentar trebuie să creeze locuri de muncă destinate persoanelor din categorii defavorizate sau absolvenților din promoțiile 2012 sau mai recente. Principala critică a acestui criteriu de selecție este aceea că programul riscă să se transforme dintr-un sprijin oferit antreprenorilor într-un ajutor social. Antreprenorii își doresc libertatea de a selecta personalul în mod liber, pe criterii de eficiență și pregătire profesională, iar nu pe criterii sociale.

4. Structura bugetului proiectului

Vor fi încurajați antreprenorii care vor aloca cel puțin 60% din investiția propusă achiziției de echipamente tehnologice.

În cadrul normelor metodologice de impelementare publicate în prezent pe site-ul AIPPIMM, echipamentele tehnologice se regăsesc în cadrul punctelor 2.1 ș 2.2 din Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe:

  • în sub-grupa 2.1. se regăsesc echipamentele tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru);

  • subgrupa 2.2 cuprinde aparate și instalații de măsurare, control și reglare.

Alte modificări propuse

Oficialii MMACA au anunțat, în cadrul seminariilor și conferințelor desfășurate în ultimele săptămâni, intenția de a aduce și alte modificări acestui program de implementare.

Cea mai importantă modificare propusă constă în renunțarea la principiul „primul venit, primul servit” și selectarea proiectelor la finanțare pe baza punctajului obținut de acestea în cadrul evaluării tehnice și financiare. Punctajul minim solicitat este de 50 de puncte, iar selecția proiectelor se va realiza în ordinea inversă a punctajelor obținute, în limita bugetului disponibil.

De asemenea, dacă propunerile oficialilor MMACA se vor concretiza, salariile vor deveni cheltuieli eligibile în cadrul proiectelor, antreprenorii putând include în cadrul bugetelor estimative și aceste cheltuieli. În plus, se discută oportunitatea ca TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile să devină, de asemenea, o cheltuială eligibilă.

În concluzie, acest program de finanțare ar putea fi cel mai important sprijin acordat antreprenorilor în ultimii ani, întrucât niciun program de finanțare cu fonduri europene sau naționale nu și-a propus finanțarea unui număr de 10.000 de întreprinderi. Totuși, este extrem de importantă publicarea normelor metodologice cât mai rapid, întrucât înregistrarea întreprinderilor la Oficiul Registrului Comerțului, obținerea documentelor necesare și pregătirea planurilor de afaceri sunt activități ce necesită mult timp de pregătire și nu pot fi realizate în doar câteva zile.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45214/Start-up-Nation-Ce-este-clar-%C8%99i-ce-mai-trebuie-l%C4%83murit-cu-doar-o-lun%C4%83-inainte-de-lansarea-estimat%C4%83-a-programului.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page