top of page

De ce sa lucrez cu un consultant?


Rolul consultantului poate fi rezumat cu un scurt banc:

”Ionel se prezinta la service cu masina, care nu mai pornea. Mecanicul se uita la masina, ridica de capota, se uita la motor, ia un ciocan, da un ciocan in motor si masina porneste

Ionel (uimit) exclama: Extraordinar. Cat ma costa?

Mecanicul: 500 lei

Ionel: Cum 500 lei, pentru o simpla lovitura de ciocan?

Mecanicul: Nu, lovitura a fost 5 lei, restul a fost ca am stiut unde sa dau”

In asta consta principala plus valoare adusa de un consultant. E suficient un singur aspect (de multe ori insignifiant) din tot planul de afaceri sa-l schimbe si sa poata uneori sa faca diferenta intre proiect aprobat si unul respins.

Fiecare intreprinzator trebuie sa puna in balanta beneficiile, dezavantajele si riscurile la care se supune si sa decida si singur daca va apela sau nu la un consultant. Important e sa fie in cunostinta de cauza. Un om informat ia cele mai bune decizii.

De ce sa lucrez cu un consultant?

Raspunsul e foarte simplu. Pentru ca iti maximizeaza sansele de a construi o afacere profitabila:

  • In primul rand iti creste sansele de a obtine o finantare. Nu iti garanteaza obtinerea unei finantari pentru ca nu are cum, dar iti poate creste considerabil sansele de a obine finantarea. Un consultant mai ales cu experienta in domeniu stie mult mai bine care sunt conditiile de finantare care trebuie indeplinite si mai ales, toate ”capacanele” existente in cadrul unei finantari, capcane de care uneori nu te prinzi nici daca citesti de 10 ori o procedura. Chiar si consultantul uneori a invatat de multe ori din esecuri. Esti dispus sa dai gres si sa inveti pentru a incerca din nou anul viitor?

  • Te ajuta sa economisesti timp. Nu mai trebuie sa pierzi tu timpul sa citesti de ”n” ori procedura, sa incerci sa afli toate detaliile, sa te interesezi cum s-au derulat programele precedente. Tot acest timp pe care il economisesti il poti folosi pentru a-ti dezvolta afacerea, pentru a-ti defini mai bine avantajul competitiv. Pune-ti intrebarea: in timpul necesar mie sa imi fac singur toata documentatia de aplicare nu as putea sa fac lucruri mai utile pentru afacerea mea, care sa-mi produca poate chiar mai multi bani decat platesc pentru consultanta?

  • Un consultant bun este la curent cu toate modificarile in cadrul programului, de cele mai multe ori are un networking foarte bun inclusiv in cadrul autoratilor responsabile de implementarea programelor de finantare, are experienta cu acestea si stie deja care este ”comportamentul” acestora in cazul unor spete mai delicate, putand avea uneori o relatie mai facila cu acestea.

  • Iti poate acorda cateva idei bune din experienta lui in ceea ce priveste afacerea ta. Poate sa sesizeze cateva cheltuieli la care nu te-ai gandit pentru a le introduce in finantare, te ajuta sa identifici puncte cheie ale afacerii carora nu le-ai acordat importanta plus multe alte aspecte si te provoaca sa realizezi o afacere mai buna.

  • Un consultant bun te ajuta sa implementezi cat mai eficient. Iti spune ce cheltuieli sa introduci pentru a putea fi mai usor de decontat, pentru a avea potentiale probleme mai putine la monitorizare si cum sa intocmesti documentatia de decont pentru a fi acceptata de prima oara. Te ajuta practic sa implementezi cu un minimum de efort.

Cu toate acestea, un consultant de finantare nu este un substituent pentru intreprinzator. Consultantul nu va dezvolta si afacerea in sine nu va gandi afacerea in sine (credem foarte mult in ideea ca o afacere trebuie sa poarte amprenta intreprinzatorului). Exista consultanti care se ocupa de business development sau eventual manageri care pot fi angajati pentru a dezvolta o afacere.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page