Vrei să-ți dezvolți afacerea? Ce fonduri nerambusabile poți accesa în aprilie și în mai
Antreprenorii pot solicita, în lunile aprilie și mai ale acestui an, fonduri nerambursabile pentru o gamă extrem de variată de activități economice, de la agricultură și procesarea produselor agricole până la activități de IT sau industrii creative. Ajutorul nerambursabil poate ajunge, în unele situații, la două milioane de euro, iar în alte cazuri poate acoperi integral valoarea eligibilă a investiției. Apelurile de proiecte sunt estimate a fi deschise în lunile aprilie și mai ale acestui an.
Cele mai importante măsuri de finanțare vor fi lansate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului (MMACA), a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și a Programului Operațional Regional (POR).
Fonduri nerambursabile disponibile în luna aprilie 2017
1. POR 2.1.A – Sprijin acordat microîntreprinderilor cu activitate în mediul urban
Prin intermediul acestui program de finanțare, întreprinderile urbane cu istoric de cel puțin un an fiscal integral pot solicita un sprijin nerambursabil cuprins între 25.000 și 200.000 de euro, dar fără a depăși 90% din valoarea investiției eligibile. Investiția trebuie să se realizeze în mediul urban și poate viza realizarea unor lucrări de construcții, achiziții de echipamente, utilaje și instalații de lucru. Termenul-limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 27 aprilie 2017. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre acest program de finanțare, citește articolul de aici.
2. POR 2.2 – Spriin acordat microîntreprinderilor și IMM-urilor
În cadrul programului sunt eligibile următoarele categorii de solicitanți:
microîntreprinderile urbane care au între trei și nouă angajați la data ultimului bilanț încheiat;
întreprinderile mici din mediul urban;
întreprindrile mijlocii din mediul urban sau rural.
Ajutorul nerambusabil ce poate fi solicitat este cuprins între 200.000 de euro și un milion de euro și nu poate depăși 70% din valoarea eligibilă a proiectului. Termenul-limită pentru depunerea acestor proiecte este 23 aprilie 2017, urmând a fi prelungit până la 23 august 2017 dacă bugetul total disponibil nu este consumat integral la primul termen.
3. PNDR 4.1 – Investiții în exploatațiile agricole
Acest program de finanțare oferă un buget maxim de 185 de milioane de euro, pe care fermierii îi pot folosi pentru crearea și modernizarea exploatațiilor agricole vegetale sau zootehnice. Ajutorul nerambusabil maxim ce poate fi solicitat de către o singură întreprindere este de cel mult 90%, fără a depăși plafonul de două milioane de euro. Banii pot fi utilizați în special pentru realizarea construcțiilor agricole și achiziția utilajelor și mașinilor agricole necesare în ferme.
4. PNDR 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
Prin intermediul acestei linii de finanțare, fermierii sub 40 de ani pot solicita un sprijin nerambusabil de 40.000 sau 50.000 de euro pentru instalarea la conducerea unei exploatații agricole. Bugetul disponibil este de 170 de milioane euro, fiind suficient pentru finanțarea unui număr de cel mult 4.250 de proiecte. Fermierii interesați de obținerea acestui sprijin nerambursabil trebuie să depună o cerere de finanțare într-un termen de cel mult doi ani de zile de la instalarea la conducerea unei exploatații agricole.
5. PNDR 6.2. Sprijin pentru înființarea de activități non-agricole în zonele rurale
Această linie de finanțare are un buget mult diminuat față de cel disponibil anul trecut, scăzând de la 70 de milioane de euro la doar aproximativ 18 milioane de euro. După publicarea condițiilor de eligibilitate și selecție a proiector ce vor fi depuse începând cu luna aprilie 2017, șanse sporite de finanțare vor avea doar antreprenorii interesați de înființarea unor servicii în spațiul rural. După ce în anul 2016 au fost înființate câteva sute de pensiuni agroturistice, acestea nu mai au, conform noilor condiții, șanse reale de finanțare. Înființarea unor activități de servicii va fi sprijinită cu 50.000 de euro / proiect. Banii pot fi utilizați pentru orice cheltuială pe care beneficiarii o consideră necesară.
6. PNDR 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
În cadrul acestei măsuri de finanțare sunt eligibili fermierii care sunt ocupați în agricultură de cel puțin doi ani de zile, ei putând solicita un sprijin de 15.000 de euro pentru dezvoltarea gospodăriei proprii. Bugetul disponibil este de 100 de milioane de euro și se așteaptă finanțarea unui număr de aproximativ 6.670 de proiecte.
7. PNDR 6.4 - Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole în spațiul rural
Această linie de finanțare dispune de un buget de 35 de milioane de euro. Vor fi eligibile întreprinderile noi sau cu istoric care își propun înființarea sau dezvoltarea unor activități de servicii pentru populația rurală. Sprijinul maxim acordat este de 200.000 de euro și va reprezenta cel mult 70% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Activitățile medicale, sanitar-veterinare, de producție sau pensiunile turistice sunt decontate cu 90% din valoarea totală eligibilă, însă vor primi un punctaj mai mic în cadrul procesului de evaluare tehnico-economic. Dacă întregul buget va fi consumat, prin intermediul acestei măsuri se așteaptă finanțarea unui număr de cel puțin 175 de întreprinderi.
Fondurile nerambusabile disponibile în luna mai 2017
1. Programul România Start-Up Nation
Prin intermediul acestei linii de finanțare sunt eligibile întreprinderile înființate la Oficiul Registrului Comerțului după data de 30 ianuarie 2017. Bugetul disponibil permite finanțarea unui număr de 10.000 de solicitanți. Întreprinderile nou înființate pot solicita un sprijin financiar de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro). Investiția realizată este în întregime finanțată și cuprinde cheltuieli precum:
plata salariilor, a utilităților și a chiriei;
achiziția de mașini, utilaje și echipamente de lucru;
achiziția echipamentelor IT și a soluțiilor software;
achiziția de autoutilitare;
realizarea unui site de prezentare.
Normele metodologice finale nu sunt publicate încă, iar apelul de proiecte va fi lansat, conform estimării oficialilor MMACA, la data de 2 mai 2017.
2. PNDR 4.2 - Sprijin pentru investiții in procesarea produselor agricole
În cadrul acestei linii de finanțare, întreprinderile existente sau nou-înființate pot solicita un sprijin nerambursabil de până la două milioane de euro. Bugetul disponibil este de 100 de milioane de euro, fiind astfel posibilă finanțarea unui număr de cel puțin 50 de proiecte. Principalele cheltuieli eligibile sunt cele privind realizarea construcțiilor, achiziția de instalații și echipamente de lucru, a dotărilor necesare. Măsura de finanțare sprijină investițiile în crearea unui lanț de producție complet, incluzând colectarea materiei prime, procesarea și comercializarea propriei producții obținute.
3. PNDR 4.2 – schemă de ajutor de stat privind obținerea de produse neagricole
În cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile investițiile în crearea unor unități de procesare a produselor agricole cu scopul obținerii unor produse neagricole, precum: cofetării, unități de panificație, fabrici de bere etc.
Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45249/Vrei-s%C4%83-%C8%9Bi-dezvol%C8%9Bi-afacerea-Ce-fonduri-nerambusabile-po%C8%9Bi-accesa-in-aprilie-%C8%99i-in-mai.html