top of page

Noi fonduri pentru afacerile rurale: Cum să iei mai ușor bani europeni în 2017


În aceste zile, antreprenorii din spațiul rural au la dispoziție o nouă linie de finanțare, prin intermediul căreia pot accesa fonduri europene de până la 200.000 de euro pe proiect. Bugetul permite finanțarea unui număr de cel puțin 2.200 de întreprinderi, fiind eligibile proiectele din sfera agriculturii, industriei alimentare, dar și afaceri non-agricole amplasate în spațiul rural sau cursuri de formare profesională. Fondurile sunt accesate prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), ceea ce asigură selectarea acelor proiecte care respectă strategiile de dezvoltare locală și, de asemenea, o repartizare uniformă a fondurilor disponibile la nivel național.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat deschiderea, începând cu data de 20 Aprilie 2017, sesiunii continue de depunere a cererilor de finanțare în cadrul submăsurii 19.2 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care se acordă spijin financiar în vederea dezvoltării comunităților rurale.

Prin intermediul acestei măsuri, cererea de finanțare este depusă la nivelul GAL-ului pe raza căruia se propune implementarea proiectului, iar solicitantul parcurge două etape de evaluare: mai întâi la nivelul GAL-ului și ulterior la nivelul AFIR. Grupul de Acțiune Locală (GAL) reprezintă un parteneriat local, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale, ai sectorului privat şi ai societăţii civile, constituit potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Verifică aici lista GAL-urilor aprobate, disponibilă pe site-ul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și află unde trebuie să te adresezi pentru a primi finanțare nerambusabilă.

Finanțările oferite prin intermediul acestei măsuri din cadrul PDNR prezintă mai multe avantaje:

  • solicitanții vor depune proiectele la nivel local, la sediul GAL-urilor și nu la nivelul AFIR. Doar proiectele selectate pentru finanțare vor fi verificate suplimentar la nivelul structurilor teritoriale ale AFIR;

  • obiectivele următite vor fi stabilite de către fiecare GAL, în funcție de nevoile de dezvoltare locală, fondurile fiind direcționate către acele domenii de interes în rândul comunităților locale;

  • dacă GAL-ul cuprinde zone turistice, fondurile pot fi direcționate către dezvoltarea agropensiunilor turistice, iar dacă cuprinde zone agricole, GAL-ul poate hotărî lansarea unor apeluri pentru finanțarea proiectelor agricole;

  • concurența va fi scăzută și va cuprinde doar solicitanți care propun implementarea unor proiecte la nivelul GAL-ului respectiv.

Prin intermediul acestei linii de finanțare, GAL-urile vor stabili valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil ce poate fi acordată unui singur solicitant. Totuși, valoarea nu poate depăși 200.000 de euro / proiect, ceea ce înseamnă că vor fi selectate pentru finanțare cel puțin 2.200 de întreprinderi.

Ce tipuri de proiecte pot fi depuse

Proiectele selectate de către GAL-uri se pot încadra în una dintre următoarele categorii:

  • proiecte de investiții, respectiv investiții în infrastructură, investiții în sectoarele agricol și forestier, investiții non-agricole;

  • proiecte cu sprijin forfetar (domeniul agricol și non-agricol), în cadrul cărora sprijinul se acordă în tranșe cu o valoare prestabilită;

  • proiecte de servicii, respectiv proiecte care vizează operațiuni necorporale precum organizarea de evenimente, instruiri, formare profesională, informare etc.;

  • proiecte mixte, cu două componente: de investiții și de servicii, precum proiectele de cooperare.

În cadrul acestei măsuri de finanțare, proiectele depuse la nivelul GAL-urilor vor fi similare celor depuse până în prezent la nivelul AFIR. Astfel, antreprenorii vor putea solicita în continuare sprijin financiar nerambusabil pentru:

  • modernizarea exploatațiilor agricole (submăsura PNDR 4.1);

  • instarea tinerilor fermieri (submăsura PNDR 6.1);

  • înființarea sau dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural (submăsurile PNDR 6.2 și PNDR 6.4);

  • modernizarea fermelor mici (submăsura 6.3);

  • extinderea infrastructurii la scară mică (submăsura 7.2);

  • întreținerea și modernizarea patrimoniului cultural (submăsura 7.6).

Lista completă a tipurilor de proiecte ce pot fi depuse la nivelul GAL-urilor, în cadrul acestui apel de proiecte, este corelată cu tipul beneficiarilor (privați sau publici) și poate fi descărcată de aici.

În cadrul măsurii 16.2 din cadrul PNDR sunt eligibile întreprinderile sau entitățile publice care sunt deja înregistrate la momentul depunerii cererii de finanțare și care implementează proiecte localizate pe teritoriul GAL-ului unde a fost depusă cererea de finanțare.

Cum are loc depunerea proiectelor

În vederea deschiderii sesiunilor de primire a proiectelor, GAL lansează pe plan local apeluri de selecție a proiectelor. Acestea vor fi publicate:

  • pe site-ul propriu (varianta detaliată);

  • la sediul GAL (varianta detaliată, pe suport tipărit);

  • la sediile primăriilor partenere GAL (varianta simplificată);

  • prin mijloacele de informare mass-media locale/regionale/naționale (varianta simplificată), după caz.

Potențialul beneficiar depune proiectul la secretariatul GAL sau în variantă online (în situația existenței unui sistem informatic de gestiune a cererilor de finanțare aferente acestei sub-măsuri la nivelul AFIR), sub forma cererii de finanțare și a documentelor anexă, atașate cererii de finanțare. GAL-urile vor evalua documentele și vor selecta proiectele, pe baza criteriilor de selecție adecvate specificului local. Pentru toate proiectele evaluate la nivelul GAL, evaluatorii vor verifica conformitatea și eligibilitatea proiectelor și vor acorda punctaje fiecărei cereri de finanțare.

GAL poate să solicite beneficiarului clarificări referitoare la îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi selecţie, dacă este cazul. Clarificările admise de GAL vor face parte integrantă din Cererea de finanțare și vor fi luate în considerare și de experții AFIR, în cazul în care proiectul va fi selectat. Reprezentanții GAL sau solicitanții pot depune la AFIR proiectele selectate de către GAL, dar nu mai târziu de 15 zile calendaristice de la Raportul de selecție întocmit de GAL, astfel încât să se poată realiza evaluarea și contractarea acestora în termenul limită prevăzut de legislația în vigoare.

Proiectele vor fi verificate pe măsură ce vor fi depuse de către reprezentanții GAL sau solicitanți, fiind o sesiune deschisă permanent, până la epuizarea fondurilor alocate Submăsurii 19.2, în cadrul fiecărei Strategii de Dezvoltare Locală.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45399/Noi-fonduri-pentru-afacerile-rurale-Cum-s%C4%83-iei-mai-u%C8%99or-bani-europeni-in-2017.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page