top of page

Start-up Nation: Ce trebuie să știi pentru ca firma ta să fie pregătită de înscrierea în program


Lansarea programului Start-up Nation România este programată, conform ultimelor informații disponibile, pentru a doua jumătate a lunii mai 2017, iar depunerea proiectelor se va putea realiza pentru o perioadă de 30 de zile. În cadrul acestui program, în jur de 10.000 de beneficiari vor primi un sprijin financiar nerambusabil de până la 44.000 de euro pentru lansarea unor afaceri noi în 2017. Cu doar câteva săptămâni înainte de deschiderea programului, au fost prezentate noi informații privind funcționarea Start-up Nation, însă normele de implementare n-au fost publicate încă în forma finală. Astfel, prezentăm astăzi cele mai importante informații de care să țină cont antreprenorii în vederea înscrierii în program.

Obiectivele și bugetul programului Start-Up Nation

Acest program de finanțare își propune să încurajeze spiritul antreprenorial al cetățenilor în scopul implicării acestora în structuri economice private. Astfel, implementarea acestui program de finanțare va conduce la finanțarea anuală a maximum 10.000 de societăți și crearea a cel puțin 20.000 de noi locuri de muncă în cadrul acestora.

Bugetul acestui program are o dublă finanțare:

  • din cadrul bugetului de stat se asigură o finanțare de 500 de milioane lei;

  • prin intermediul creditelor de angajament se va asigura o finanțare viitoare de cel mult 1,2 miliarde de lei.

Cine poate solicita ajutor nerambursabil

În cadrul acestui program de finanțare vor fi eligibile întreprinderile înființate după data de 30 ianuarie 2017:

  • societăți comerciale înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile;

  • societăți cooperative înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;

  • societăți cu răspundere limitată debutante (SRL-D) înregistrate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanti în afaceri.

Cei mai mulți antreprenori vor alege să înregistreze fie un SRL, fie un SRL-D, în principal datorită condițiilor mai ușoare de înmatriculare la Oficiul Registrului Comerțului și a duratei reduse la doar câteva zile.

Ce activități sunt eligibile pentru finanțare

Prin intermediul programului Start-up Nation, antreprenorii pot solicita finanțare nerambursabilă pentru o gamă extrem de variată de activități economice, ce pot fi consultate în lista activităților eligibile, preluată de pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri. Totuși, vor beneficia de șanse de finanțare mai mari acele proiecte propuse în domenii de activitate cu potențial de creștere, precum:

  • programare IT;

  • activități de producție;

  • industrii creative;

  • activități de servicii;

  • comerț sau alte activități economice.

Ce cheltuieli poți deconta

Și lista cheltuielilor eligibile a suferit modificări de-a lungul ultimelor săptămâni, iar publicarea normelor finale de implementare este așteptată cu un interes maxim de către toți antreprenorii interesați să obțină o finanțare nerambursabilă în cadrul Start-up Nation. Cele mai importante cheltuieli eligibile pe care le poți include în planul tău de afaceri sunt:

  • salariile plătite noilor angajați, în limita unui salariu mediu pe economie și pentru o durată de cel mult șase luni, conform unui comunicat de presă al deputatului Roxana Mînzatu, membră a Comisiei parlamentare pentru industrii și servicii;

  • chiria și utilitățile plătite pentru locul în care se va implementa proiectul, pentru o durată de cel mult un an de zile;

  • achiziția de echipamente tehnologice și instalații de lucru;

  • achiziția de autoutilitare, cu excepția mașinilor de teren;

  • realizarea unui site de prezentare pentru societate și produsele sau serviciile sale;

  • cheltuiala cu TVA, în cazul în care aceasta este o cheltuială nedeductibilă;

  • achiziția de mobilier și dotări specifice proiectului vizat.

Totodată, cele mai importante cheltuieli neeligibile care pot interveni în implementarea unui proiect sunt prezentate mai jos. Atunci când ele sunt necesare, antreprenorul trebuie să le suporte integral din surse proprii sau din credite bancare:

  • achiziția de materii prime și materiale consumabile necesare în fluxul de producție;

  • achiziția de echipamente și utilaje la mâna a doua;

  • achiziția în sistem leasing a utilajelor și echipamentelor;

  • comisioane, taxe și amenzi.

Ce idei de afaceri au șanse mai mari de a primi finanțare

Selecția proiectelor ce vor primi finanțare se va realiza în ordinea punctajelor obținute de către acestea în urma evaluării tehnico-economice și nu conform principiului "primul venit, primul servit". Astfel, de șanse mai mari de a primi finanțare se vor putea bucura acele afaceri care îndeplinesc cât mai multe dintre criteriile de selecție anunțate:

  • domeniul de activitate în care se va realiza proiectul;

  • numărul de noi locuri de muncă create ca urmare a implementării proiectului;

  • numărul angajaților din categoria persoanelor defavorizate sau al absolvenților din promoțiile 2012 -2017;

  • ponderea investițiilor în echipamente și instalații din valoarea totală a proiectului;

  • includerea unor cheltuieli de inovare în bugetul proiectului.

Criteriile de selecție au fost explicate în cadrul articolului publicat recent de AvocatNet.ro aici. Cele mai mari șanse de a primi finanțare le au antreprenorii ce vor propune investiții în domenii precum:

  • realizare de soluții software la comandă;

  • producția de bunuri de lang consum, de la cofetării și ateliere de producție a mobilierului și până la producția de ceaiuri sau materiale textile;

  • realizarea de obiecte artizanale, în serie mică, precum vase de lut, obiecte sculptate în lemn sau produse din fier forjat.

De asemenea, pentru obținerea unui punctaj maxim, se recomandă crearea a cât mai multor locuri de muncă, din care două să fie oferite persoanelor din categoriile defavorizate sau absolvenților din promoțiile 2012-2017.

Ce documentație trebuie să întocmești

Antreprenorii interesați de accesarea programului Start-up Nation trebuie să pregătească și să depună în format electronic o documentație formată din:

  • cerere de finanțare;

  • plan de afaceri;

  • documente suport, solicitate pentru a justifica informațiile prezentate în cadrul planului de afaceri.

Structura planului de afaceri pentru programul Start-up Nation a fost anunțată recent de către Ilan Laufer. Iată cum arată și cum trebuie întocmit acest document obligatoriu.

Cum să alegi consultantul potrivit pentru elaborarea proiectului tău?

Identificarea unui consultant în afaceri nu este un proces dificil, însă este necesar ca beneficiarul investiției să își stabilească un „sistem de filtrare”, prin care să se asigure că va selecta consultantul potrivit proiectului pe care dorește să îl implementeze. Cele două părți au libertatea de a-și negocia toate aspectele colaborării, însă, pentru protejarea intereselor beneficiarilor, trebuie să acorzi atenție sporită clauzelor ce vor fi incluse în contractul de consultanță.

Cheltuielile cu consultanța sunt eligibile în cadrul programului Start-up Nation până la un plafon maxim de 8.000 de lei fără TVA și includ atât serviciile de pregătire a planului de afaceri și de depunere efectivă a cererii de finanțare, dar și asistența ulterioară pentru implementarea proiectului în condiții optime. Află cum poți găsi un consultant în afaceri și ce aspecte să negociezi înainte de a-i încredința proiectul și banii tăi.

Cum se realizează prognozele economice în cadrul planului de afaceri

În cazul în care dorești să realizezi singur planul de afaceri, trebuie să estimezi corect veniturile și cheltuielile pe care afacerea ta le va genera atât în perioada de implementare, cât și în perioada de monitorizare a investiției, atunci când sprijinul financiar va înceta.

Cash flow-ul sau fluxul de numerar, numit adesea și flux de trezorerie, reprezintă diferența dintre încasările și ieșirile de numerar ale unei societăți sau ale unui proiect, pe o perioadă de timp analizată, care poate fi de o săptămână, o lună, un trimestru, un an sau mai mult. De cele mai multe ori, această perioadă este egală cu cea a unui exercițiu financiar complet.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45380/Start-up-Nation-Ce-trebuie-s%C4%83-%C8%99tii-pentru-ca-firma-ta-s%C4%83-fie-preg%C4%83tit%C4%83-de-inscrierea-in-program.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page