top of page

S-au publicat versiunile finale ale Ghidurilor pentru accesarea fondurilor nerambursabile acordate p


Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finantarea investitiilor agricole din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficiala de internet a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, www.afir.info.

Ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investitii in exploatatii agricole (submasura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii) si in exploatatii pomicole (submasura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii), pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1) si pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii). Totodata, au fost publicate si Ghidurile finale pentru infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol (submasura 9.1) si in sectorul pomicol (submasura 9.1a).

„Elaborarea ghidurilor reprezinta o etapa importanta in ceea ce priveste construirea unei abordari noi a relatiei dintre Agentie si beneficiari, iar propunerile pe care le-am primit in cadrul consultarilor au avut un rol foarte important. Modificarile realizate au un singur scop: simplificarea accesarii fondurilor! Am eliminat documentele si conditiile care au devenit redundante, am redus dimensiunea economica minima a fermei mici pentru a permite cat mai multor fermieri sa obtina sprijin financiar, dar am si clarificat o serie de aspecte care au creat probleme in ghidurile anterioare. Acest tip de abordare va fi aplicat la sesiunile de proiecte pe care Agentia le va lansa de acum inainte,” a declarat Adrian-Ionut CHESNOIU, Directorul General al AFIR.

Conform prevederilor Regulamentului de organizare si functionare a procesului de selectie, sesiunea de primire a proiectelor se va deschide dupa minim şapte (7) zile de la data publicarii versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR, respectiv 25.04.2017 pentru Ghidurile aferente submasurilor mentionate mai sus.

Precizam ca pe pagina de internet www.afir.info (sectiunea Investitii PNDR), au fost publicate alaturi de versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului şi anexele aferente acestora, necesare pentru intocmirea unui proiect, inclusiv Cererile de Finantare pe care beneficiarii le pot testa si pregati in vederea depunerii.

Versiunile finale ale ghidurilor cuprind ultimele modificari legislative in domeniul dezvoltarii rurale. Astfel, in urma modificarii HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investitiile care prevad constructii-montaj, proiectul tehnic de executie se avizeaza acum dupa semnarea contractului de finantare de catre AFIR.

Pentru beneficiarii care au depus proiecte in sesiunile anterioare si care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevazuta in Notificarea AFIR, a fost eliminata restrictia cu privire la depunerea unui nou proiect DOAR in cadrul sesiunii continue a anului urmator.

La Solicitarea de acordare a scrisorii de garantie, conform noilor reglementari, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achizitii, fata de prevederea anterioara, care stipula ca este nevoie de avizul favorabil asupra procedurii de achizitie prioritar majoritara.

Ghidurile finale aduc simplificari semnificative ale conditiilor de accesare. Acestea preiau clarificarile cu privire la varsta tanarului fermier, facute ca urmarea a modificarii PNDR. Astfel, din punct de vedere al varstei, se incadreaza in definitia tanarului fermier sef de exploatatie, inclusiv tanarul fermier care aplica o cerere de finantare cu o zi inainte de cea de-a 41-a aniversare.

O alta simplificarile priveste corelarea intre perioada de depunere a cererii unice pe suprafata la APIA si deschiderea sesiunii de primire de proiecte finantate prin PNDR. in practica, daca in sistemul electronic nu se pot vizualiza inregistrarile efectuate de solicitant in timpul campaniei de depunere a cererii unice de plata, fermierul poate face dovada acestor inregistrari printr-o adeverinta emisa de APIA.

Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este faptul ca se vor accepta certificatele de formarea profesionala eliberate de Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA).

Sursa: http://www.finantare.ro/s-au-publicat-versiunile-finale-ale-ghidurilor-pentru-accesarea-fondurilor-nerambursabile-acordate-pentru-investitii-in-agricultura.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page