top of page

Normele pentru Start-up Nation, publicate: Condițiile în care statul îți va acoperi aproape toate ch


A fost publicat ghidul final în baza căruia întreprinderile nou-înființate vor putea solicita un ajutor de până la 200.000 de lei pentru implementarea proiectelor de investiții. Astfel, prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii vor avea la dispoziție un an de zile pentru a achiziționa spații de producție, autoturisme, francize și echipamente de producție. De asemenea, se vor deconta salariile, utilitățile și chiria pentru un an. Vor fi eligibile proiectele implementate atât în mediul urban, cât și rural, inclusiv regiunea București-Ilfov.

Agenția pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri a publicat schema de ajutor de minimis prevăzută în cadrul programului Start-up Nation România, fiind însoțită, totodată, de modelul cadru al planului de afaceri și lista activităților eligibile pentru care se acordă finanțare. Totuși, aceasta nu se aplică momentan, deoarece trebuie inclusă într-un ordin de ministru și trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Antreprenorii interesați de accesarea acestui program de finanțare vor putea demara pregătirea documentației necesare, iar termenul estimat pentru deschiderea apelului de proiecte este sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Programul prevede acordarea unui sprijin nerambusabil în sumă de cel mult 200.000 de lei întreprinderilor nou-înființate, cu sediul social și punctele de lucru în mediul urban și zonele mai puțin dezvoltate, inclusiv în regiunea București-Ilfov.

Vor putea primi bani doar firmele înființate recent

Ajutorul financiar nerambusabil este de aproximativ 44.000 de euro, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Beneficiarii vor asigura doar resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

În cadrul Start-up Nation urmează a fi eligibile societățile comerciale constituite în baza Legii nr. 31/1990, societățile cooperative înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 și societățile comerciale debutante (SRL-D) înregistrate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011. Cererile de finanțare vor putea fi depuse de către societățile care au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului după data de 30 ianuarie 2017, data intrării în vigoare a OUG nr. 10/2017. În cadrul acestui apel de proiecte, întreprinderile vor trebui să respecte următoarele cerințe de eligibilitate:

  • societățile trebuie să dispună de capital integral privat;

  • nu sunt eligibile societățile ce au datorii la bugetul general sau la bugetele locale;

  • societățile trebuie să propună un proiect în baza unui cod CAEN eligibil, deja înregistrat la data depunerii cererii de finanțare, dar care va fi autorizat la momentul decontului final;

  • au sediul social și punctele de lucru în mediul urban și în regiuni mai puțin dezvoltate, inclusiv în regiunea București-Ilfov.

Fiecare beneficiar are obligația să facă dovada, cel târziu la momentul depunerii ultimei cereri de plată sau de rambursare, a angajării prin proiect, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă a minim unui loc de muncă pentru care beneficiază de finanțare, precum şi obligația menținerii acestuia pentru cel puţin doi ani, după finalizarea implementării proiectului.

Ce activități vor fi permise la finanțare

Toate activitățile economice vor fi eligibile, cu excepția celor menționate în schema de ajutor de minimis. Printre cele mai importante activități neeligibile sunt menționate:

  • intermedieri financiare și asigurări;

  • tranzacții imobiliare;

  • activități de jocuri de noroc și pariuri;

  • producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool;

  • pescuit. Aceste activități sunt eligibile prin intermediul Programului Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime;

  • agricultura și prelucrarea produselor agricole, aceste activități fiind susținute prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

S-a aprobat achiziția de clădiri, francize și decontarea cheltuielilor cu salariile, utilitățile și chiriile

Întreprinderile vor putea deduce, în urma implementării propriilor planuri de afaceri, doar următoarele tipuri de cheltuieli eligibile:

  • echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru;

  • achiziția de spații de lucru, inclusiv din elemente prefabricate;

  • aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare;

  • autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, motociclete, rulote cu sau fără motor pentru comerț stradal și autoutilitare din categoria N1, N2, N3;

  • echipamente IT și aplicațiile software necesare funcționării optime a acestora;

  • mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale;

  • instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie;

  • instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului de desfășurare a activității;

  • salariile limitate la nivelul unui salariu mediu pe economie, pentru o durată de timp nedeterminată și cu normă întreagă de lucru, pentru o durată de cel mult un an;

  • chiriile și utilitățile aferente spațiului de lucru, pentru desfășurarea activității economice, pentru cel mult un an de zile;

  • realizarea unei pagini web pentru prezentarea activităţii solicitantului în limita a 8.000 de lei, doar dacă socitatea nu deține o pagină proprie de internet;

  • active necorporale, inclusiv software pentru comerțul online și francize;

  • curs de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, ce va fi urmat de către asociatul sau administratorul societății, în limita a 3.000 de lei, fără TVA;

  • Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA;

  • consultanță pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, dar nu mai mult de 8.000 de lei fără TVA.

Toate achizițiile trebuie să fie noi (cu excepția spațiilor de producție). Beneficiarii sunt obligaţi să încheie polițe de asigurare pentru toate bunurile achiziționate prin proiect, pentru o perioadă de patru ani de zile (un an de implementare și trei ani de monitorizare), în favoarea Oficiilor Teritorale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC).

Se poate cumpăra un singur autoturism mai ieftin de 8.000 de euro

Antreprenorii care doresc să achiziționeze autoturisme pot include în buget cel mult 8.000 de euro (36.000 lei) fără TVA pentru achiziția unui singur exemplar, indiferent de domeniul de activitate desfășurat. Este necesară justificarea necesității achiziției acestora în cadrul planului de afaceri.

Autoturismele, precum și restul utilajelor și echipamentelor, nu pot fi second-hand, ceea ce limitează drastic posibilitățile de achiziție ale antreprenorilor. Pentru activitățile de rent a car, școli de șoferi, taxi, o societate poate achiziționa orice număr de autotursme, indiferent de valoarea acestora, asigurându-se, totuși, încadrarea în bugetul eligibil.

Și beneficiarii vor suporta anumite cheltuieli

În cadrul proiectului, beneficiarii vor suporta integral valoarea cheltuielilor neeligibile care pot interveni în perioada de implementare, dar și orice depășire de buget față de limita aprobată de către finanțator. Următoarele cheltuieli vor fi suportate integral de firme:

  • utilajele second-hand;

  • achiziția de spații cu funcție locativă;

  • achiziția în leasing a mijloacelor fixe.

Înscrierea în Start-up Nation se face în sistem online

Principalele etape pe care trebuie să le parcurgă un solicitant, pentru obținerea finanțării prin intermediul acestui program de finanțare, sunt detaliate mai jos.

1. Înregistrarea solicitantului în cadrul aplicației on-line

Solicitarea sprijinului nerambusabil va fi posibilă doar prin crearea unui cont în cadrul aplicației disponibile pe site-ul Agenției pentru implementarea programelor și proiectelor derulate de IMM-uri.

2. Depunerea proiectului

Înregistrarea cererii de finanțare va fi posibilă doar în cadrul unei sesiuni de 30 de zile calendaristice în care aplicația va fi activă. În cazul în care fondurile disponibile nu vor fi epuizate în cadrul sesiunii deschise, este prevăzută posibilitatea de prelungire a sesiunii sau deschidere a unei noi sesiuni de înscriere până la epuizarea bugetului alocat programului.

3. Admiterea în program

După transmiterea electronică a cererii de finanțare, a planului de afaceri și a documentelor solicitate, aplicația va genera automat un punctaj. Verificarea condițiilor de eligibilitate a solicitanților, a activităților propuse spre finanțare și a corelării echipamentelor din planul de afaceri cu codurile CAEN eligibile vor fi efectuate într-o etapă ulterioară. Doar proiectele declarate admise în urma verificării condițiilor de eligibilitate vor putea intra în procedura de selecție pentru semnarea contractelor de finanțare.

Punctajul minim necesar pentru obținerea finanțării nerambursabile va fi de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile. Admiterea în program și obținerea finanțării se va face în ordinea inversă punctajelor obținute de proiecte. La punctaje egale va prevala numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului.

Contractele de finanțare se vor semna până la finalul lunii septembrie

Termenul limită de semnare a acordurilor de finanțare este 29 septembrie 2017, conform schemei de minimis publicate astăzi. În maximum un an de la semnarea acordului, dar nu mai târziu de 29 septembrie 2018, beneficiarul este obligat să efectueze cheltuielile şi să depună documentaţia de decont la sediul OTIMMC.

Documentația de decont poate fi depusă în maximum trei tranșe, iar cheltuielile eligibile pentru care se vor aloca fonduri din cadrul programului vor fi certificate prin vizita la faţa locului a reprezentanţilor instituției partenere.

Toate încasările și plățile se vor face prin intermediul unei instituții bancare partenere

Beneficiarii eligibili declaraţi admişi în limita bugetului programului vor deschide conturi curente la instituţia parteneră pentru derularea operaţiunilor de încasări şi plăţi. Finanţarea planurilor de afaceri se va face conform convenţiei de colaborare încheiată de minister cu instituţia bancară parteneră.

Ajutorul de minimis se va acorda beneficiarilor din contul de tranzit deschis de către instituţia bancară parteneră pentru gestionarea programului, prin unităţile teritoriale ale acesteia, după primirea de către instituţia parteneră a acordului de utilizare a ajutorului de minimis din partea OTIMMC. Aportul propriu în numerar al beneficiarului (unde este cazul), va fi vărsat în contul curent deschis la instituţia parteneră.

În unele cazuri, beneficiarii vor face plăți din fonduri proprii

În cazul acestui program de finanțare, vor fi instituite două mecanisme de plată:

  • cerere de plată, beneficiarul prezentând facturile emise de furnizori pentru plată, urmând ca finanțatorul să vireze ajutorul financiar nerambusabil în contul bancar deschis la instituția bancară parteneră. Din acest cont, beneficiarii vor ordona plata către furnizori;

  • cereri de rambursare a cheltuielilor suportate din fonduri proprii, în număr de cel mult trei pe întreaga perioadă de implementare a proiectului.

Pentru mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate, beneficiarul poate solicita de la instituția bancară parteneră un credit punte.

Solicitantul va contribui cu fonduri proprii doar în cazul în care depășește valoarea aprobată a cheltuielilor sau depășește pragurile valorice instituite prin intermediul schemei de minimis.

După semnarea contractului de finanțare și implementare a planului de afaceri, întreprinderile beneficiare vor trebui să respecte următoarele obligații:

  • să păstreze toate locurile de muncă nou create ce au fost asumate prin planul de afaceri pentru o perioadă minimă de doi ani;

  • să permită efectuarea controalelor, în scopul verificării modalității de implementare a proiectului și îndeplinire a obligațiilor asumate;

  • să păstreze documentele proiectului pentru o perioadă minimă de trei ani;

  • să nu înstrăineze bunurile achiziționate prin intermediul ajutorului nerambusabil;

  • să nu schimbe locul de implementare a proiectului, fără acordul finanțatorului;

  • să desfășoare activitatea finanțată prin intermediul proiectului pe întreaga perioadă de monitorizare.

Investițiile în inovație vor spori șansele de finanțare

Criteriile de selecție și modalitatea de acordare a punctajelor în cadrul prezentului program de finanțare se regăsesc la finalul planului de afaceri anexat la finalul acestui articol. Conform acestei grile de selecție, punctajul maxim va putea fi obținut de către o societate care îndeplinește simultan următoarele criterii:

  • activează în domeniul producției sau al prăgramării IT;

  • propune crearea unui număr minim de două locuri de muncă cu normă întreagă, create pentru absolvenți din promoția 2012 sau mai recentă, dar și pentru șomeri sau persoane din categorii defavorizate;

  • cel puțin 50% din buget va fi alocat achiziției echipamentelor tehnologice sau software;

  • bugetul proiectului include cheltuieli inovative.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_44945/Normele-pentru-Start-up-Nation-publicate-Condi%C8%9Biile-in-care-statul-i%C8%9Bi-va-acoperi-aproape-toate-cheltuielile-dac%C4%83-incepi-o-afacere.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page