top of page

Până în iulie, poți înființa, cu fonduri europene, o pensiune pentru animalele de companie


Numărul persoanelor care dețin un animal de companie este în creștere în ultimii ani, iar serviciile de îngrijire a acestora s-au dezvoltat, la rândul lor, de la simple cabinete veterinare și magazine de hrană până la servicii de dresaj sau centre de cazare pentru perioade de timp mai îndelungate. Pensiunile pentru animalele de companie se pot înființa sau extinde și cu ajutorul fondurilor nerambursabile europene, antreprenorii interesați de această afacere putând primi până la 200.000 de euro. Sesiunea este deschisă în acest moment, iar depunerea proiectelor poate continua până cel târziu la sfârșitul lunii iulie.

Pe durata unui an de zile, proprietarii de animale de companie sunt nevoiți să le lase în grija altor persoane pe durata concediilor sau în alte momente în care lipsesc de acasă, iar de îngrijirea cățeilor sau pisicilor nu se poate ocupa un alt membru al familiei. De aceea, înființarea unei pensiuni pentru animalele de companie poate fi o afacere de nișă cu potențial ridicat de creștere în periada următoare, pe măsură ce va crește și încrederea proprietarilor în calitatea serviciilor oferite.

Această activitate poate fi demarată cu ușurință de către cei care deja activează în domenii similare, precum cabinetele veterinare, centrele de dresaj sau chiar magazinele de comercializare a hranei pentru animale. Într-o afacere de acest tip, cea mai importantă calitate este dragostea pentru animale, astfel că pensiunea poate fi înființată și de către persoanele cu afinități pentru lucrul cu animalele, chiar dacă nu au încă experiența de muncă în domeniile amintite mai sus.

Antreprenorii care își doresc să înființeze în spațiul rural o pensiune în cadrul cărora să ofere servicii de îngrijire animalelor de companie pot solicita, prin intermediul submăsurii 6.4 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), un ajutor financiar nerambusabil (AFN) de până la 200.000 de euro.

Antreprenorii vor trebui să aloce, în cadrul acestei măsuri de finanțare, fonduri proprii pentru acoperirea a 30% din bugetul proiectului. De asemenea, vor trebui să acopere în întregime cheltuielile neeligibile ale proiectului, dacă vor interveni în implementarea acestuia.

Sesiunea de primire a proiectelor este activă în prezent și va fi deschisă până în data de 31 iulie 2017, având un buget disponibil de 35 de milioane de euro. Până în acest moment, au fost depuse doar șase cereri de finanțare cu un buget total de 1,1 milioane de euro. Sesiunea poate fi închisă mai devreme de data anunțată, dacă vor fi depuse proiecte cu o valoare dublă față de bugetul maxim disponibil în cadrul acestei sesiuni.

Această activitate poate fi demarată în baza codului CAEN 9609 - Alte activități se servicii n.c.a. Deși acest cod CAEN dă dreptul întreprinderii care l-a înregistrat în actul constitutiv să desfășoare și alte activități economice, în cadrul submăsurii 6.4 din cadrul PNDR sunt eligibile doar serviciile pentru animale de companie, cum ar fi: adăpostire, îngrijire, relaxare și dresaj.

Pensiunea ar putea fi înființată în spațiul rural

Numărul persoanelor care dețin anumale de companie este în continuă creștere, pe măsură ce veniturile salariare cresc, mai ales în rândul familiilor ce au copii, animalul de companie fiind atât un partener de joacă, cât și mijlocul perfect de responsabilizare al celor mici.

Câinii, dar și pisicile, sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor, dovada în acest sens fiind că un român din doi are în prezent un animal de companie, conform unui studiu citat de Agerpres în anul 2016. Potrivit acestuia, peste 65% dintre români au drept animal de companie un câine, în timp ce pisica este animalul preferat în cazul a 52% dintre români.

Amplasarea optimă a unei pensiuni care să ofere servicii de cazare temporară animelor de companie este în spațiul rural, în apropierea marilor orașe. Ca urmare a prețului mai mic de achiziție al terenului, proprietarii pensiunilor pot proiecta de la început suprafețe mai mari ale anexelor și încăperilor în care animalele vor fi găzduite.

Vârful afacerii va fi atins în perioada concediilor

Vârful afacerii va fi cu siguranță atins în perioada concediilor, atunci când proprietarii animalelor de companie vor lipsi de acasă pentru perioade mai lungi de timp, iar câinele sau pisica ar trebui lăsate în grija unor persoane de încredere și responsabile.

O măsură foarte bună pentru creșterea numărului de clienți și sporirea veniturilor încasate ar fi diversificarea serviciilor. Astfel, pe lângă simpla cazare a animalelor de companie, activitatea poate fi extinsă, oferind suplimentar și:

  • servicii de medicină veterinară;

  • servicii de farmacie veterinară;

  • coafură;

  • servicii de dresaj.

Toate aceste activități sunt eligibile și în cadrul PNDR - submăsura 6.4 pentru înființarea și dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural, însă prin intermediul unor coduri CAEN diferite pe care societatea aplicantă trebuie să le aibă înscrise în actul constitutiv la momentul depunerii cererii de finanțare.

Dacă proiectul va include mai multe activități din lista celor amintite mai sus, în completarea activităților de cazare, atunci trebuie verificat ca ele să se regăsească în cadrul listei de coduri CAEN eligibile pentru finanțare în cadrul sesiunii de depunere a proiectelor ce este activă în acest moment.

Investiția nu se limitează doar la construcția adăposturilor

În cazul în care afacerea va fi înființată de la zero, atunci primele activități vor fi cele de achiziție a terenului necesar realizării construcției. Totuși, dacă nu ai suficienți bani pentru a cumpăra terenul necesar, în cadrul acestei linii de finanțare sunt acceptate și contractele de concesiune, superficie care vor da dreptul antreprenorului de a realiza investiții și construcții.

Această cheltuială va trebui făcută din resurse proprii ale solicitantului, fără posibilitatea de a fi decontată din cadrul ajutorului nerambusabil.

Investiția minimă necesară va fi eligibilă și decontată în procent de 70% și va fi cuprinde:

  • realizarea construcțiilor;

  • amenajarea adăposturilor exterioare;

  • amenajarea locurilor pentru plimbat;

  • asigurarea utilităților necesare (iluminat, încălzire, ventilație);

  • realizarea împrejmurilor necesare.

În plus, antreprenorul trebuie să asigure, după demararea activității acele materii prime, materiale, consumabile necesare procesului de îngrijire și adăpostire a animalelor de companie:

  • stocuri de hrană;

  • lese și hamuri;

  • jucării;

  • culcușuri;

  • substanțe de igienizat.

Spre deosebire de realizarea investiției inițiale, asigurarea materiilor prime și a consumabilelor nu va fi eligibilă în cadrul proiectului, astfel că ele vor fi asigurate din resursele proprii ale antreprenorului sau din încasările pe care afacerea le va genera.

În funcție de nivelul dotărilor existente, al calității serviciilor oferite și al renumelui câștigat, tarifele percepute pentru o zi de cazare pot fi cuprinse între 25 de lei și 60 de lei, iar planul de afaceri va porni de la fundamentarea unui grad de ocupare pentru locurile de cazare disponibile.

Depunerea proiectelor, posibilă pentru următoarele două luni

În prezent, depunerea cererilor de finanțare este posibilă prin intermediul aplicației online disponibile pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, sesiunea de primire a proiectelor fiind programată până în data de 31 iulie 2017. Totuși, sesiunea de depunere a proiectelor se va închide automat înainte de termen dacă bugetul disponibil va fi depășit de două ori.

În prezent, așa cum s-a menționat și mai sus, au fost depuse doar șase proiecte, cu o valoare totală de 1,1 milioane de euro. Bugetul total alocat acestei linii de finanțare este de 35 de milioane de euro, iar sesiunea se va închide înainte de termenul anunțat doar dacă valoarea proiectelor depuse va fi de 70 de milioane de euro.

Proiectele pot fi inițiate de către o o gamă variată de solicitanți, cele mai frecvente forme de înregistrare fiind persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau societățile cu răspundere limitată.

În cadrul acestui apel de proiecte, cererile de finanțare depuse vor fi verificate în funcție de punctajul obținut în urma verificării tehnice și administrative.

În prima lună de depunere ce se va încheia la 31 mai 2017 vor fi acceptate doar proiectele cu un punctaj minim de 80 de puncte, urmând ca în luna următoare să poată fi depuse și proiectele cu un punctaj cel puțin egal cu 70 de puncte. În ultima lună a sesiunii, respectiv în luna iulie, vor fi acceptate toate proiectele care obțin cel puțin 10 puncte.

Punctajul va fi acordat în felul următor:

  • societățile agricole care își vor diversifica activităție desfășurate, urmând a derula și activități non-agricole vor primi 20 de puncte;

  • activitățile cu potențial de creștere vor primi un punctaj cuprins între 10 și 35 de puncte, în funcție de încadrarea acestora în categoria activităților de producție, servicii pentru populația rurală, activități medicale sau agr-turistice. Lista poate fi descărcată de aici;

  • firmele cu istoric de cel puțin trei ani și care au înregistrat profit în ultimii doi ani vor primi suplimentar încă 20 de puncte;

  • se vor acorda 15 puncte în cazul în care atât sediul social, cât și punctul de lucru vor fi înregistrate în spațiul rural.

Documentația necesară depunerii proiectului cuprinde:

  • cererea de finanțare;

  • planul de afaceri;

  • docuemntele suport solicitate pentru a demonstra îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, precum contract pentru terenul pe care se va realiza construcția, situații financiare, Codul unic de înregistrare al societății, etc.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45597/Pan%C4%83-in-iulie-po%C8%9Bi-infiin%C8%9Ba-cu-fonduri-europene-o-pensiune-pentru-animalele-de-companie.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page