top of page

Vrei să accesezi Start-up Nation România? Iată nouă sfaturi prin care îți poți spori șansele de fina


La începutul lunii iunie este așteptată lansarea sesiunii de primire a proiectelor în cadrul programului Start-up Nation România, prin care un număr de zece mii de antreprenori vor putea solicita un ajutor nerambursabil de până la 44.000 de euro. Chiar dacă selecția proiectelor se va realiza în funcție de punctajul obținut de către fiecare proiect, vei descoperi că îți poți îmbunătăți șansele de finanțare, aplicând cele nouă sfaturi prezentate în articolul de mai jos.

În data de 22 mai 2017, a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor derulate de Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM) o variantă simplificată a planului de afaceri solicitat la depunerea proiectului.

Totodată, au fost publicate modelele anexelor și declarațiilor necesare înregistrării cererii de finanțare în aplicația on-line ce va fi disponibilă, cel mai probabil, la începutul lunii iunie.

Termenul estimat pentru începerea depunerii proiectelor este începutul lunii iunie, după ce legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii (programul Start-up Nation România).

În cazul în care modificările succesive ale normelor de implementare și ale cheltuielilor eligibile te-au bulversat, iată ce trebuie să știi pentru a-ți spori șansele de a primi finanțare în cadrul programului Start-up Nation:

1. Alege o activitate eligibilă, pe care nu ai mai desfășurat-o în trecut

Schema de minimis permite finanțarea unui număr foarte mare de activități economice, pentru care antreprenorii pot solicita sprijin financiar nerambursabil.

Totuși, nu toate activitățile eligibile au șanse egale de finanțare, întrucât grila de departajare a proiectelor depuse prevede acordarea unui punctaj diferențiat în funcție de domeniul în care proiectul va fi implementat. Astfel, șansele de finanțare vor fi cu atât mai mari cu cât vei alege o activitate cuprinsă într-unul din următoarele domenii de activitate:

  • activitățile de producție primesc 40 de puncte;

  • activitățile de programare IT desfășurate prin intermediul codului CAEN 6201 primesc 40 de puncte;

  • industriile creative primesc 35 de puncte;

  • activitățile de servicii primesc 30 de puncte;

  • activitățile de comerț și alte activități economice vor primi 25 de puncte.

Pentru a verifica dacă activitatea dorită de tine se încadrează în rândul domeniilor detaliate mai sus, descarcă lista activităților eligibile.

În plus, schema de minimis prevede o obligație suplimentară: antreprenorii pot solicita sprijin nerambursabil doar pentru finanțarea unei activități pe care nu au mai desfășurat-o în anul trecut sau în anul curent ca acționar sau asociat al unei întreprinderi mici sau mijlocii (IMM). Sunt exceptate de la această regulă persoanele care au ocupat în 2016 sau 2017 funcția de administrator al unei companii ce a desfășurat aceeași activitate, fără să dețină și calitatea de asociat sau administrator.

Totodată, persoanele care au desfășurat anul trecut sau în acest an activități economice ca titulari ai unor întreprinderi individuale sau persoane fizice autorizate pot înființa în prezent microîntreprinderi și pot solicita ajutor nerambusabil prin intermediul programului Start-up Nation România, dacă activitatea este eligibilă și se regăsește în lista de mai sus.

2. Verifică în ce condiții poți primi autorizațiile de funcționare

Activitatea pentru care vei solicita finanțare trebuie să fie înscrisă în actul constitutiv al societății la momentul depunerii cererii de finanțare, iar autorizarea sa este obligatorie, conform schemei de minimis a programului Start-up Nation România, la data depunerii primei cereri de plată sau rambursare. Astfel, nu vei putea încasa ajutorul nerambusabil dacă activitatea nu este autorizată.

Societățile care își propun să desfășoare activități de servicii, producție software sau din sfera industriilor creative pot obține mai lejer autorizațiile de funcționare impuse de lege. În schimb, activitățile de producție, în funcție de domeniul vizat, pot întâmpina dificultăți mai mari la momentul solicitării autorizării.

Autorizațiile de funcționare necesare pot fi:

  • autorizație de mediu, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM);

  • autorizație sau înregistrare sanitar-veterinară, eliberată de Direcțiile Județene Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA);

  • autorizație sanitară, eliberată de Direcția de Sănătate Publică;

  • autorizație de funcționare eliberată de către primăria pe raza căreia se desfășoară activitatea economică.

În plus, în funcție de specificul activității, întreprinderile pot avea nevoie de avize și acorduri speciale, precum autorizația pentru securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) sau contracte cu firme de colectat deșeurile rezultate din activitatea desfășurată (deșeuri menajere sau deșeuri a căror depozitare, transport și neutralizare sunt reglementate special).

Atunci când pregătești planul de afaceri, ia în calcul și condițiile pe care va trebui să le îndeplinești pentru a putea primi autorizațiile de funcționare. Este recomandat să te informezi cu privire la suprafețele, dotările și utilitățile existente la locul de implementare al proiectului, astfel încât să nu întâmpini dificultăți în etapa ulterioară de acreditare.

Spre exemplu, dacă vei înființa o unitate de producție alimentară, DSVSA îți va solicita să dispui la locul de implementare de apă curentă, canalizare, vestiare, grupuri sanitare, filtru sanitar, etc. Lipsa lor va face imposibilă obținerea autorizației sanitar-veterinare, iar plata ajutorului nerambusabil va întârzia până la momentul în are vei asigura aceste dotări minime.

Citește mai mult despre procedurile pe care va trebui să le faci pentru obținerea autorizațiilor de funcționare.

3. Stabilește toate cheltuielile necesare implementării proiectului

În planul de afaceri on-line trebuie justificată fiecare cheltuială în vederea demonstrării necesităţii acesteia în desfăşurarea activităţilor pentru care se accesează finanţarea.

Cheltuielile efectuate de către operatorul economic trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților care sunt necesare desfăşurării sau promovării activităţilor codului CAEN.

Astfel, nu vei putea achiziționa bunuri, servicii sau echipamente decât în măsura în care ele sunt strict necesare desfășurării activității.

Spre exemplu, nu vei putea deconta cheltuielile privind achiziția unui autoturism, dacă activitatea pe care o desfășori se desfășoară exclusiv la birou, iar în cadrul planului de afaceri nu ai identificat necesitatea acestei achiziții.

În cadrul proiectului de investiții, vei avea două tipuri de cheltuieli:

  • cheltuieli eligibile, pe care finanțatorul ți le va deconta, atâta timp cât ele au fost nominalizate în cadrul planului de afaceri;

  • cheltuieli neeligibile, pe care finanțatorul nu le va deconta și pe care va trebui să le susții din alte surse financiare (surse proprii sau credite bancare).

Lista cheltuielilor eligibile este cuprinsă în cadrul schemei de minimis pe care o regăsești la finalul acestui articol.

Înregistrarea întreprinderii în scopuri de TVA poate determina modificarea structurii cheltuielilor eligibile în cadrul planului de afaceri. Astfel, taxa pe valoarea adăugată este o cheltuială eligibilă în cazul firmelor neplătitoare de TVA și neeligibilă în cazul societăților plătitoare de TVA.

Cheltuielile neeligibile cuprind avizele, taxele percepute pentru eliberarea autorizațiilor de funționare, comisioane, ambalajul, transportul, punerea în funcţiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achiziţionate.

Chiar dacă echipamentele și utilajele sunt eligibile, achiziția acestora în leasing sau la mâna a doua nu este permisă.

Va trebui să stabilești foarte precis lista cheltuieilor pe care proiectul le necesită și să te asiguri că toate investițiile necesare au fost incluse în bugetul proiectului. Achiziția ulterioară a unui echipament care nu se regăsește în cadrul planului de afaceri aprobat nu va fi permisă.

În cazul în care ai nevoie de credit bancar pentru implementarea proiectului, comisionul perceput de Fondul Național de Garantare a Creditelor acordate Întreprinderilor Mici și Mijlocii (FNGCIMM) este o cheltuială eligibilă, însă dobânzile bancare nu.

4. Creează cel puțin două noi locuri de muncă în cadrul întreprinderii

Pentru a putea primi ajutor financiar în cadrul programului Start-up Nation România vei fi obligat să creezi un loc de muncă. Totuși, vei primi punctaj suplimentar dacă vei crea cel puțin două locuri de muncă (25 de puncte), iar ele sunt oferite unor persoane din categorii defavorizate sau absolvenți din promoțiile din 2012 sau mai recente (20 de puncte).

Categoriile de persoane defavorizate sunt amintite în cadrul Hotărârii de Guvern nr. 799 din 17 septembrie 2014 privind implementarea Programului Operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate:

  • familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat;

  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

  • șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj în cuantum lunar de până la 400 lei, inclusiv, și șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București care nu beneficiază de indemnizație de șomaj;

  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obținute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună;

  • persoanele cu handicap grav și accentuat, neinstituționalizate, adulți si copii;

  • persoane invalide, veterani de război sau văduve de război.

În ceea ce privește absolvenții, vor fi eligibile persoanele care au absolvit o formă de învățământ începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Locurile de muncă astfel create trebuie să fie menținute pe o durată de cel puțin doi ani de zile de la finalizarea implementării proiectului.

5. Întocmește bugetul proiectului pentru a obține punctaj maxim

După ce ai stabilit cheltuielile eligibile ale proiectului, va trebui să întocmești bugetul proiectului în așa fel încât să obții punctaj suplimentar în cadrul procedurii de selecție și să achiziționezi echipamente tehnologice și software-uri necesare desfășurării activității în pondere mai mare sau egală cu 50% din valoarea planului de afaceri.

Pentru a primi punctajul suplimentar în cadrul acestui criteriu de 10 puncte, va trebui să te asiguri că mai mult de jumătate din valoarea eligibilă a proiectului va fi formată din bunuri cuprinse în cadrul următoarelor grupe cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, sau obiecte de inventar:

  • 2.1 – Echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru);

  • 2.2. – Aparate și instalații de măsurare, control și reglare;

  • 2.3.6. – Utilaje și instalații de transport și ridicat.

Astfel, suma pe care o vei cheltui pentru achiziția de autoturisme, spațiu de lucru, salarii, chirii, utilități, nu ar trebui să depășească 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

6. Include în cadrul proiectultului tău și cheltuieli de inovare

Un alt criteriu suplimentar în cadrul grilei de departajare a proiectelor se referă la investițiile pe care antreprenorii le vor face în inovare, putând primi, astfel, 5 puncte suplimentare.

Pentru a primi acest punctaj și pentru a-ți spori șansele de a primi finanțare, va trebui să te asiguri că bunurile achiziționate în proporție de minimum 25% din valoarea planului de afaceri înglobează tehnologii și / sau softuri necesare desfășurării activității nu mai vechi de trei ani.

La momentul depunerii proiectului, va trebui să bifezi obligația îndeplinirii acestui criteriu în cadrul planului de afaceri. În schimb, vei fi obligat să demonstrezi îndeplinirea criteriului la momentul primei cereri de rambursare sau cereri de plată pe care o vei depune pentru încasarea ajutorului nerambusabil, prezentând o dovadă emisă de producătorul sau furnizorul echipamentelor.

Inovarea este o activitate din care rezultă un produs, bun sau serviciu nou sau semnificativ îmbunătăţit sau un proces nou sau semnificativ îmbunătăţit. Inovarea este bazată pe rezultatele unor tehnologii noi.

Inovarea de produs (bun sau serviciu) reprezintă introducerea unui bun sau a unui serviciu, nou sau semnificativ îmbunătăţit în privinţa caracteristicilor sau modului său de folosire (aceasta poate include îmbunătăţiri semnificative în privinţa specificaţiilor tehnice, componentelor şi materialelor, software-ului incorporat, uşurinţei de utilizare sau a altor caracteristici funcţionale). Produsele inovate pot fi noi pentru piaţă sau noi numai pentru întreprindere.

Inovarea de proces reprezintă implementarea unei metode noi sau semnificativ îmbunătăţite de producţie sau livrare (acestea pot include schimbări semnificative de tehnici, echipamente şi/ sau software), cu scopul de reducere a costurilor unitare de producţiei şi distribuţiei, să îmbunătăţească calitatea, să producă sau să distribuie produse noi sau îmbunătăţite semnificativ.

7. Pregătește în amănunt planul de afaceri

Va trebui să iei în considerare, la întocmirea planului de afaceri, toate prevederile schemei de minimis, dar și observațiile menționate în cadrul acestui articol.

Justifică necesitatea fiecărei investiții vizate și detaliază importanța acestora pentru implementarea proiectului și atingerea obiectivelor asumate.

Oferă informații suplimentare și explică ipotezele avute în vedere pentru întocmirea prognozei financiare.

Ține cont de faptul că orice eventuală contestație a punctajului obținut sau chiar a respingerii proiectului nu se poate baza decât pe acele informații pe care le-ai prezentat în cadrul planului de afaceri.

Citește cum trebuie redactat planul de afaceri în cazul în care vrei să accesezi programul Start-up Nation România.

8. Atașează documente justificative suplimentare

Pentru a justifica anumite afirmații din planul de afaceri și pentru a nu lăsa loc de interpretări, poți atașa documentele suplimentare, chiar dacă ele nu au fost solicitate în mod explicit.

Iată câteva exemple de documente pe care le poți atașa suplimentar:

  • CV pentru administratorul societății sau persoana cheie, pentru a dovedi premisele unei implementări optime a planului de afaceri;

  • fișe de post pentru locurile de muncă nou create, pentru a justifica sarcinile și atribuțiile personalului angajat;

  • organigrama societății după crearea locurilor de muncă;

  • oferte pentru utilajele, echipamentele, serviciile achiziționate prin proiect, pentru a dovedi prospectarea pieței și faptul că prețurile incluse în cadrul bugetului sunt rezonabile și actuale.

9. Depune cererea de finanțare în primele zile ale deschiderii apelului de proiecte

După depunerea proiectelor, beneficiarii vor fi selectați în ordinea inversă a punctajelor obținute în cadrul procedurii de evaluare. Dacă vor exista proiecte cu același număr de puncte, departajarea se va efectua după criterii suplimentare:

  • numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;

  • numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate sau absolvenți după anul 2012 sau șomeri

  • respectarea criteriului de achiziție a echipamentelor tehnologice în procent de cel puțin 50% din valoarea proiectului;

  • domeniul de activitate în care se înscrie codul CAEN pentru care se solicită finanțare;

  • data și ora înscrierii în program.

Chiar dacă este ultimul criteriul luat în calcul, ordinea înscrierii proiectelor se va dovedi crucială, mai ales dacă nu îți asumi un număr mare de locuri de muncă în cadrul proiectului și nu ești dispus să îndeplinești toate condițiile menționate în cadrul acestui articol.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45640/Vrei-s%C4%83-accesezi-Start-up-Nation-Romania-Iat%C4%83-nou%C4%83-sfaturi-prin-care-i%C8%9Bi-po%C8%9Bi-spori-%C8%99ansele-de-finan%C8%9Bare.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page