top of page

Legea privind aprobarea programului Start-up Nation, publicată în Monitorul Oficial: Când vor începe


Legea privind aprobarea programului Start-up Nation România a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, întreprinderile nou-înființate pot primi un ajutor financiar nerambusabil de până la 200.000 de lei pentru demararea unor activități economice în spațiul rural sau urban, în toate regiunile de dezvoltare ale țării, inclusiv regiunea București-Ilfov. Data de la care va fi posibilă înregistrarea online a proiectelor va fi comunicată în perioada următoare, cu cel puțin cinci zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu zis. Termenul estimat pentru deschiderea aplicației electronice este, conform anunțului făcut de oficialii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, începutul lunii iunie.

Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii (programul Start-up Nation România) a fost publicată azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 388 și va intra în vigoare sâmbătă.

Amintim faptul că în cursul zilei de luni au fost publicate, pe platforma Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), documentele necesare pregătirii proiectelor prin intermediul cărora antreprenorii pot solicita un ajutor maxim de 200.0000 de lei, echivalentul a 44.000 de euro, pentru achiziția de spații comerciale, utilaje și echipamente, salarii sau mijloace de transport.

Antreprenorii interesați de accesarea acestui program de finanțare vor putea demara pregătirea documentației necesare, iar termenul estimat pentru deschiderea apelului de proiecte este începutul lunii iunie. Programul prevede acordarea unui sprijin nerambusabil în sumă de cel mult 200.000 de lei întreprinderilor nou-înființate, cu sediul social și punctele de lucru în mediul urban și zonele mai puțin dezvoltate, inclusiv în regiunea București-Ilfov.

Cerințe mai clare privind obligațiile beneficiarilor

Schmea de minimis publicată la începutul acestei săptămâni a adus modificări și completări asupra mecanismului de pregătire, depunere și implementare a propriilor proiecte de investiții, cu scopul formulării mai clare a obligațiilor pe care antreprenorii și le vor asuma în cadrul acestui program de finanțare.

Astfel, în cadrul sesiunii programate să înceapă în curând, ponderea echipamentelor tehnologice și software-urilor în totalul valorii totale a planului de afaceri va incude și obiectele de inventar. În acest fel, antreprenorii vor putea obține mai ușor cele zece puncte acordate suplimentar în cadrul procedurii de evaluare a cererilor de finanțare.

O altă clarificare importantă este cea privind caracterul inovativ al investiței. Cele cinci puncte aferente acestui criteriu se vor acorda doar dacă 25% din echipamentele tehnologice și software-ul achiziționate vor îngloba tehnologii inovative, nu mai vechi de trei ani.

Proiectele vor fi punctate suplimentar în baza unei simple precizări din planul de afaceri, iar îndeplinirea acestui criteriu va fi demonstrată ulterior semnării contractului de finanțare, prin prezentarea unui certificat eliberat de producător sau distribuitor ce va trebui depus la prima cerere de rambusare sau plată a proiectului.

De asemenea, persoanele fizice autorizate sau titulare ale unor întreprinderi individuale sau familiale pot fi eligibile în cadrul acestui program de finanțare, chiar pentru activitățile desfășurate în anii 2016 sau 2017, doar dacă vor înființa întreprinderi noi (societate cu răspundere limitată, debutantă sau societăți cooperative).

Alte clarificări necesare privind selectarea proiectelor

De asemenea, oficialii MMACA au oferit lămuriri suplimentare în privința criteriilor de selecție a proiectelor și a principalelor obligații asumate de către beneficiari ca urmare a semnării contractelor de finanțare:

  • achiziția spațiilor din elemente prefabricate nu mai este permisă în noua schemă de implementare publicată, fiind acceptată doar achiziția spațiilor de producție, comerț sau prestare a serviciilor, a căror valoare va trebui certificată de un evaluator ANEVAR;

  • pot fi achiziționate inclusiv șalupe maritime pentru călători, ambarcaţii fluviale de agrement, aparate de zbor noi;

  • salariile și contribuțiile sociale vor fi eligibile până la pragul salariului mediu brut pe economie, respectiv de 3.137 de lei, la care se vor adăuga și cheltuielile cu contribuțiile sociale datorate de angajator;

  • serviciile de promovare online sunt eligibile alături de realizarea unei pagini web și înregistrarea domeniului fără găzduire, suma maximă a acestor cheltuieli fiind de 8.000 de lei fără TVA;

  • sunt eligibile cursurile de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, indiferent dacă furnizorul este sau nu autorizat de către Agenția Națională pentru Calificări (ANC), fiind decontate inclusiv cursurile urmate într-o altă țară a Uniunii Europene, în limita a 3.000 de lei fără TVA;

  • este eligibil inclusiv comisionul de garantare aferent anului acordării garanției bancare datorat Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii S.A.- IFN (FNGCIMM) în cazul garanțiilor acordate pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de investiții;

  • beneficiarii sunt obligaţi să asigure activele corporale achiziţionate prin program împotriva tuturor riscurilor, pe o perioadă de patru ani (anul de implementare și trei ani de monitorizare) şi să cesioneze toate drepturile pe care le vor dobândi în temeiul asigurării către finanțator.

Pentru a grăbi implementarea proiectelor, a fost prevăzută posibilitatea efectuării plăților aferente achizițiilor dintr-un credit punte, acordat de băncile comerciale care vor fi selectate în cadrul programului. Creditele acordate vor fi garantate prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor acordate Întreprinderilor Mici și Mijlocii (FNGCIMM), iar comisionul perceput de această instituție va fi cheltuială eligibilă în cadrul programului.

De asemenea, schema de minimis precizează că activitatea economică pentru care se solicită finanțare trebuie să fie autorizată cel tâziu la momentul depunerii primei cereri de plată sau rambursare din cadrul proiectului, iar dovada creării locurilor de muncă se va prezenta la data ultimei cereri de plată / rambursare.

Antreprenorii care urmăresc decontarea cheltuielilor cu chiria spațiilor vor prezenta în cadrul planului de afaceri doar localitatea în care proiectul urmează a fi implementat. După aprobarea proiectului, beneficiarii vor încheia un contract de închiriere pentru spațiul identificat.

Vor putea primi bani doar firmele înființate recent

Ajutorul financiar nerambusabil este de aproximativ 44.000 de euro, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Beneficiarii vor asigura doar resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

În cadrul Start-up Nation urmează a fi eligibile societățile comerciale constituite în baza Legii nr. 31/1990, societățile cooperative înregistrate în baza Legii nr. 1/2005 și societățile comerciale debutante (SRL-D) înregistrate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011. Cererile de finanțare vor putea fi depuse de către societățile care au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului după data de 30 ianuarie 2017, data intrării în vigoare a OUG nr. 10/2017. În cadrul acestui apel de proiecte, întreprinderile vor trebui să respecte următoarele cerințe de eligibilitate:

  • societățile trebuie să dispună de capital integral privat;

  • nu sunt eligibile societățile ce au datorii la bugetul general sau la bugetele locale;

  • societățile trebuie să propună un proiect în baza unui cod CAEN eligibil, deja înregistrat la data depunerii cererii de finanțare, dar care va fi autorizat la momentul decontului final;

  • au sediul social și punctele de lucru în mediul urban și în regiuni mai puțin dezvoltate, inclusiv în regiunea București-Ilfov.

Fiecare beneficiar are obligația să facă dovada, cel târziu la momentul depunerii ultimei cereri de plată sau de rambursare, a angajării prin proiect, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă a minim unui loc de muncă pentru care beneficiază de finanțare, precum şi obligația menținerii acestuia pentru cel puţin doi ani, după finalizarea implementării proiectului.

Ce activități vor fi permise la finanțare

Toate activitățile economice vor fi eligibile, cu excepția celor menționate în schema de ajutor de minimis. Printre cele mai importante activități neeligibile sunt menționate:

  • intermedieri financiare și asigurări;

  • tranzacții imobiliare;

  • activități de jocuri de noroc și pariuri;

  • producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool;

  • pescuit. Aceste activități sunt eligibile prin intermediul Programului Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime;

  • agricultura și prelucrarea produselor agricole, aceste activități fiind susținute prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

S-a aprobat achiziția de clădiri, francize și decontarea cheltuielilor cu salariile, utilitățile și chiriile

Întreprinderile vor putea deduce, în urma implementării propriilor planuri de afaceri, doar următoarele tipuri de cheltuieli eligibile:

  • echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru;

  • achiziția de spații de lucru, dar nu și din elemente prefabricate, așa cum era stabilit în schema de minimis publicată anterior;

  • aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare;

  • autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, motociclete, rulote cu sau fără motor pentru comerț stradal și autoutilitare din categoria N1, N2, N3;

  • echipamente IT și aplicațiile software necesare funcționării optime a acestora;

  • mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale;

  • instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie;

  • instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului de desfășurare a activității;

  • salariile limitate la nivelul unui salariu mediu brut pe economie, respectiv 3.137 lei, pentru o durată de timp nedeterminată și cu normă întreagă de lucru, pentru o durată de cel mult un an;

  • chiriile și utilitățile aferente spațiului de lucru, pentru desfășurarea activității economice, pentru cel mult un an de zile;

  • cheltuielile de promovare și realizare a unei pagini web pentru prezentarea activităţii solicitantului în limita a 8.000 de lei;

  • active necorporale, inclusiv software pentru comerțul online și francize;

  • cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, în limita a 3.000 de lei, fără TVA, indiferent dacă furnizorul este sau nu acreditat ANC, fiind posibilă și urmarea unor cursuri organizate de furnizori din alte țări membre ale Uniunii Europene;

  • Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA;

  • consultanță pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, dar nu mai mult de 8.000 de lei fără TVA.

Toate achizițiile trebuie să fie noi (cu excepția spațiilor de producție). Beneficiarii sunt obligaţi să încheie polițe de asigurare pentru toate bunurile achiziționate prin proiect, pentru o perioadă de patru ani de zile (un an de implementare și trei ani de monitorizare), în favoarea Oficiilor Teritorale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC).

Se poate cumpăra un singur autoturism mai ieftin de 8.000 de euro

Antreprenorii care doresc să achiziționeze autoturisme pot include în buget cel mult 8.000 de euro (36.000 lei) fără TVA pentru achiziția unui singur exemplar, indiferent de domeniul de activitate desfășurat. Este necesară justificarea necesității achiziției acestora în cadrul planului de afaceri.

Autoturismele, precum și restul utilajelor și echipamentelor, nu pot fi second-hand, ceea ce limitează drastic posibilitățile de achiziție ale antreprenorilor. Pentru activitățile de rent a car, școli de șoferi, taxi, o societate poate achiziționa orice număr de autotursme, indiferent de valoarea acestora, asigurându-se, totuși, încadrarea în bugetul eligibil.

Și beneficiarii vor suporta anumite cheltuieli

În cadrul proiectului, beneficiarii vor suporta integral valoarea cheltuielilor neeligibile care pot interveni în perioada de implementare, dar și orice depășire de buget față de limita aprobată de către finanțator. Următoarele cheltuieli vor fi suportate integral de firme:

  • utilajele second-hand;

  • achiziția de spații cu funcție locativă;

  • achiziția în leasing a mijloacelor fixe.

Înscrierea în Start-up Nation se face în sistem online

Principalele etape pe care trebuie să le parcurgă un solicitant, pentru obținerea finanțării prin intermediul acestui program de finanțare, sunt detaliate mai jos.

1. Înregistrarea solicitantului în cadrul aplicației on-line

Solicitarea sprijinului nerambusabil va fi posibilă doar prin crearea unui cont în cadrul aplicației disponibile pe site-ul Agenției pentru implementarea programelor și proiectelor derulate de IMM-uri.

2. Depunerea proiectului

Înregistrarea cererii de finanțare va fi posibilă doar în cadrul unei sesiuni de 30 de zile calendaristice în care aplicația va fi activă. În cazul în care fondurile disponibile nu vor fi epuizate în cadrul sesiunii deschise, este prevăzută posibilitatea de prelungire a sesiunii sau deschidere a unei noi sesiuni de înscriere până la epuizarea bugetului alocat programului.

3. Admiterea în program

După transmiterea electronică a cererii de finanțare, a planului de afaceri și a documentelor solicitate, aplicația va genera automat un punctaj. Verificarea condițiilor de eligibilitate a solicitanților, a activităților propuse spre finanțare și a corelării echipamentelor din planul de afaceri cu codurile CAEN eligibile vor fi efectuate într-o etapă ulterioară. Doar proiectele declarate admise în urma verificării condițiilor de eligibilitate vor putea intra în procedura de selecție pentru semnarea contractelor de finanțare.

Punctajul minim necesar pentru obținerea finanțării nerambursabile va fi de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile. Admiterea în program și obținerea finanțării se va face în ordinea inversă punctajelor obținute de proiecte. La punctaje egale va prevala numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului.

Toate încasările și plățile se vor face prin intermediul unei instituții bancare partenere

Beneficiarii eligibili declaraţi admişi în limita bugetului programului vor deschide conturi curente la instituţia parteneră pentru derularea operaţiunilor de încasări şi plăţi. Finanţarea planurilor de afaceri se va face conform convenţiei de colaborare încheiată de minister cu instituţia bancară parteneră.

Ajutorul de minimis se va acorda beneficiarilor din contul de tranzit deschis de către instituţia bancară parteneră pentru gestionarea programului, prin unităţile teritoriale ale acesteia, după primirea de către instituţia parteneră a acordului de utilizare a ajutorului de minimis din partea OTIMMC. Aportul propriu în numerar al beneficiarului (unde este cazul), va fi vărsat în contul curent deschis la instituţia parteneră.

În unele cazuri, beneficiarii vor face plăți din fonduri proprii

În cazul acestui program de finanțare, vor fi instituite două mecanisme de plată:

  • cerere de plată, beneficiarul prezentând facturile emise de furnizori pentru plată, urmând ca finanțatorul să vireze ajutorul financiar nerambusabil în contul bancar deschis la instituția bancară parteneră. Din acest cont, beneficiarii vor ordona plata către furnizori;

  • cereri de rambursare a cheltuielilor suportate din fonduri proprii, în număr de cel mult trei pe întreaga perioadă de implementare a proiectului.

Pentru mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate, beneficiarul poate solicita de la instituția bancară parteneră un credit punte.

Solicitantul va contribui cu fonduri proprii doar în cazul în care depășește valoarea aprobată a cheltuielilor sau depășește pragurile valorice instituite prin intermediul schemei de minimis.

După semnarea contractului de finanțare și implementare a planului de afaceri, întreprinderile beneficiare vor trebui să respecte următoarele obligații:

  • să păstreze toate locurile de muncă nou create ce au fost asumate prin planul de afaceri pentru o perioadă minimă de doi ani;

  • să permită efectuarea controalelor, în scopul verificării modalității de implementare a proiectului și îndeplinire a obligațiilor asumate;

  • să păstreze documentele proiectului pentru o perioadă minimă de trei ani;

  • să nu înstrăineze bunurile achiziționate prin intermediul ajutorului nerambusabil;

  • să nu schimbe locul de implementare a proiectului, fără acordul finanțatorului;

  • să desfășoare activitatea finanțată prin intermediul proiectului pe întreaga perioadă de monitorizare.

Investițiile în inovație vor spori șansele de finanțare

Criteriile de selecție și modalitatea de acordare a punctajelor în cadrul prezentului program de finanțare se regăsesc la finalul planului de afaceri anexat la finalul acestui articol. Conform acestei grile de selecție, punctajul maxim va putea fi obținut de către o societate care îndeplinește simultan următoarele criterii:

  • activează în domeniul producției sau al programării IT;

  • propune crearea unui număr minim de două locuri de muncă cu normă întreagă, create pentru absolvenți din promoția 2012 (după data de 01.01.2013) sau mai recentă, dar și pentru șomeri sau persoane din categorii defavorizate;

  • cel puțin 50% din buget va fi alocat achiziției echipamentelor tehnologice sau software;

  • bugetul proiectului include cheltuieli inovative, iar 25% din echipamentele achiziționate înglobează o tehnologie mai nouă de trei ani.

Atenție! Nu a fost anunțată încă data lansării înscrierii proiectelor de investiții în cadrul programului România Start-up Nation. Termenul estimat pentru lansarea sesiunii de depunere a proiectelor este începutul lunii iunie 2017.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_44945/Legea-privind-aprobarea-programului-Start-up-Nation-publicat%C4%83-in-Monitorul-Oficial-Cand-vor-incepe-depunerile.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page