Idei de afaceri la țară: poți înființa ferme ecologice de găini, finanțate 100% de stat cu bani nera
Oportunitatea de a investi, în acest an, în înființarea unei ferme ecologice de găini ouătoare este cu atât mai importantă cu cât cererea pentru produse naturale de calitate se află într-o creștere accentuată. Fermierii interesați de dezvoltarea unei astfel de afaceri pot obține, în perioada următoare, finanțări nerambusabile de până la 100% din valoarea planului de afaceri. Depunerea cererilor de finanțare a debutat în data de 3 mai și va continua până în data de 31 iulie 2017.
Pentru înființarea unei ferme ecologice de găini ouătoare, fermierii vor trebui să își înregistreze activitatea la Oficiul Național al Registrului Comerțului, optând pentru statutul de persoană fizică autorizată (PFA), de titular al unei întreprinderi individuale (ÎI) sau societate cu răspundere limitată (SRL). Acestea sunt cele mai comune forme de organizare juridică ce vor permite fermierilor obținerea unei finanțări nerambursabile în cadrul sesiunii ce este în prezent activă.
O astfel de afacere poate fi demarată în baza întregistrării codului CAEN 0147 – Creșterea păsărilor, ferma făcând, în acest fel, primul pas către obținerea dreptului de a comercializa produsele obținute. În continuare, ca urmare a specificului activității desfășurate și a produselor comercializate, ferma va trebui să solicite și să obțină avize și autorizații suplimentare.
Într-un sistem ecologic, hrana administrată păsărilor trebuie să provină din surse ecologice, din cadrul unor ferme autorizate în acest sens. Întrucât numărul acestor ferme vegetale nu este suficient de mare, foarte mulți dintre fermerii care iau decizia de a investi într-o fermă ecologică de găini aleg, de asemenea, să își cultive propriile cereale și plante de furaj.
Normele europene și naționale impun clasificarea sistemelor de creștere a găinilor și obținere a ouălor pentru consum în patru categorii, fiecăreia corespunzându-i un număr ce se va regăsi ulterior ștampilat pe ou, înainte de comercializare:
numărul 0 pentru creşterea găinilor ouătoare în sistem ecologic;
numărul 1 crestere la sol pe aşternut permanent cu acces liber in aer liber;
numărul 2 pentru crestere la sol pe asternut permanent fara acces in aer liber;
numărul 3 pentru creșterea găinilor în baterii.
Cererea pentru produse ecologice este în creștere
Printre principalele avantaje ale unei astfel de afaceri se regăsesc și următoarele:
cererea pentru produse ecologice este într-o creștere puternică și continuă pe durata ultimilor ani, această tendință fiind generată pe de o parte de creșterea veniturilor populației, iar pe de altă parte de către de creșterea nivelului de informare cu privire la beneficiile consumului de alimente naturale;
investiția necesară este minimă, o fermă ecologică de creștere a găinilor pentru ouă putând începe pe o suprafață de câteva mii de metri pătrați, iar construcțiile necesare creșterii păsărilor pot fi efectuate din materiale ieftine, precum lemnul sau pot fi folosite în acest scop clădiri existente după o igienizare completă, precum grajdurile;
cerealele și furajele ecologice pot fi obținute în cadrul fermei, reducând la minimum nivelul cheltuielilor cu hrana păsărilor;
numărul de angajați într-o astfel de fermă este minim, toate activitățile necesare putând fi asigurate de membrii unei singure familii, reducându-se cheltuielile cu forța de muncă;
societatea poate câștiga rapid încredea clienților săi și își poate vinde produsele pe baza unor abonamente lunare, ceea ce ar oferi o siguranță financiară și o predictibilitate a încasărilor mai mari pentru companie.
Investiția minimă necesară
Investiția necesară într-o astfel de afacere este minimă, putând fi dimensionată pentru capacitatea financiară a beneficiarului.
O fermă ecologică cu găini ouătoare trebuie să dispună de:
teren amplasat în spațiul rural;
adăpăsturi pentru păsări;
utilaje minime necesare producerii, procesării și distribuirii hranei către păsări.
O suprafață de teren de un hectar asigură condiții optime pentru un număr de 2.500 de păsări, care vor produce, în sistemul descris mai sus, între 100 și 150 de ouă pe an.
Principalele cheltuieli operaționale
Principalele cheltuieli operaționale de pe care ferma va trebui să le asigure vor fi cele legate de procurarea sau obținerea hranei necesare păsărilor. În cazul în care fermierul va investi în cultivarea cerealelor și a plantelor de furaj, va obține pe de o parte un cost mai redus de obținere a hranei necesare, iar pe de altă parte un control total asupra lucrărilor tehnologice efectuate și a substanțelor utilizate în cadrul culturii.
Atunci când munca în fermă nu va fi efectuată de către membrii familiei, cheltuielile cu personalul vor reprezenta o pondere importantă în cheltuielile totale ale companiei.
Fonduri nerambusabile pentru fermele ecologice de găini ouătoare
Fermierii interesați de înființarea unei ferme ecologice de găini ouătoare au la dispoziție, până în data de 31 iulie, trei linii de finanțare prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Programele de finanțare au debutat în data de 3 mai 2017 și vor continua până în momentul în care bugetul disponibil va fi depășit de două ori de valoarea proiectelor depuse, dar nu mai târziu de data de 31 iulie a acestui an. Ulterior, după închiderea sesiunii, proiectele depuse vor fi evaluate și selectate pentru finanțare în ordinea punctajelor obținute.
Alegerea liniei de finanțare potrivite se va face în funcție de valoarea investiției, dar și ținând cont de dimensiunea economică a fermei.
Submăsura PNDR 4.1 Investiții în exploatații agricole
Submăsura 4.1 din cadrul PNDR este destinată investiției în exploatații agricole oferă un ajutor financiar nerambursabil cuprins între 30% și 90% din valoarea eligibilă a proiectului, ajutorul nerambusabil putând ajunge la două milioane de euro.
Bugetul total alocat acestei linii de finanțare este împărțit astfel:
33 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din zona Deltei Dunării;
185 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din restul țării.
Prin intermediul acestei linii de finanțare, fermierii pot înființa ferme ecologice de găini ouătoare, iar următoarele cheltuieli vor fi eligibile:
realizarea construcțiilor necesare;
achiziția utilajelor și echipamentelor necesare producerii hranei, respectiv pentru înființarea, întreținerea și recoltarea cerealelor și a plantelor furajere;
achiziția unor echipamente pentru prepararea rațiilor furajere (mori de cereale, șnecuri, etc);
achiziția echipamentelor pentru hrănirea și furnizarea apei pentru păsările din fermă;
achiziția unor sisteme de colectat, transportat, igienizat și ambalat ouă.
Fermierii ce dețin exploatații de mici dimensiuni pot accesa două programe de finanțare, începând de astăzi:
Submăsura PNDR 6.1 Instalarea tinerilor fermieri
Prima linie de finanțare este PNDR 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Prin intermediul acesteia, persoanele care încă nu au împlinit 41 de ani la data depunerii cererii de finanțare, pot solicita un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricile.
Principala condiție pe care tinerii interesați de încasarea acestui sprijin de instalare trebuie să o îndeplinească este să preia sau să înființeze, prin efort financiar propriu, o fermă agricolă, pentru care să solicite ajutor nerambusabil în primii doi ani de activitate.
Bugetul disponibil acestei linii de finanțare este de 170 de milioane de euro, fiind așteptată finanțarea unui număr cuprins între 3.400 și 4.250 de tineri fermieri.
Submăsura PNDR 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
Această linie de finanțare acordă sprijin nerambusabil de până la 15.000 de euro fermelor de mici dimensiuni, care își propun dezvoltarea și extinderea, ca urmare a realizării proiectului. Fermierii nu trebuie să contribuie financiar la implementarea proiectului, iar 75% din fonduri vor fi încasate în avans. Bugetul disponibil este de 105 milioane de euro, având, de asemenea, o dublă alocare:
cinci milioane de euro se vor afla, începând de astăzi, la dispoziția micilor fermieri din Delta Dunării;
o sută de milioane de euro vor putea fi accesați de către fermele amplasate în restul țării;
Dacă întregul buget va fi consumat, ceea ce este de așteptat, atunci vor fi sprijinite 7.000 de ferme mici prin intermediul acestei linii de finanțare.