top of page

Idee de afacere: Înființarea unui teren de paintball cu fonduri nerambursabile


De la introducerea sa în anii `80, paintball-ul a devenit un fenomen din ce în ce mai răspândit și apreciat. Activitatea nu este una nouă în România, însă reprezintă o alternativă de petrecere a timpului liber tot mai căutată de către tineri și adulți în egală măsură. Practicarea acestui sport presupune, de asemenea, coordonare, urmărirea unor obiective comune, astfel că paintball-ul a devenit firesc un loc de team-building în care companiile își aduc angajații pentru dezvoltarea spiritului de echipă.

Această afacere are avantajul că poate demara mult mai rapid decât altele, fiind necesară, de asemenea, o investiție redusă, de doar câteva mii de euro. Totuși, activitatea este dependentă de locația aleasă, fiind apreciate, în egală măsură, terenurile amenajate în interiorul unor zone înverzite (parcuri sau păduri), dar și în incinta unor clădiri amenajate pentru a crea un ambinent specific.

Pentru defășurarea acestei afaceri, forma juridică recomandată este aceea a unei societăți cu răspundere limitată. Ca urmare a reducerii taxelor percepute de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), înființarea unei întreprinderi este mai ieftină ca niciodată. De asemenea, întregul proces de înregistrare a activității la ONRC durează doar trei zile.

Fie ca înființezi o nouă firmă, fie că ai deja una, pentru a desfășura această activitate va trebui să introduci sau să adaugi codul CAEN 9329 - Alte activități recreative și distractive n.c.a.

Includerea în actul constitutiv al societății a acestui cod CAEN va permite desfășurarea unor activități specifice parcurilor recreative, precum și închirierea echipamentului de agrement, ca parte integrantă a facilităților de petrecere a timpului liber.

Deși închirierea echipamentului necesar este inclusă în activitatea descrisă anterior, este posibil ca societatea să necesite includerea în lista activităților desfășurate a codului CAEN 7721 – Activități de închiriere și leasing de bunuri recreaționale și echipament sportiv.

Spațiul în care urmează să se desfășoare activitatea poate să fie amenajat în cadrul unei clădiri, a unui teren gol, sau în interiorul unei zone împădurite. Toți proprietarii unor astfel de facilități recreative încearcă să creeze un decor special, care să se integreze unei povești cât mai originale și care să atragă vizitatori:

  • recrearea unor scenarii din jocurile video (Counter Strike fiind cel mai popular joc în acest caz);

  • crearea unui decor de luptă, spațiul fiind amenajat cu obstacole neconvenționale;

  • folosirea cadrului natural (copaci, în special) pentru a crea decorul potrivit.

Investiția necesară ajunge la câteva mii de euro

Investiția într-un spațiu pentru paintball va include două mari componente:

  • obținerea și amenajarea spațiului necesar desfășurării activității;

  • achiziția armelor cu aer comprimat (numite markere) și a celorlalte accesorii și dotări necesare (măști, veste de camuflaj și protecție, bile, butgelii cu aer comprimat, etc).

Evident, deținerea unui spațiu ce poate fi folosit în acest scop simplifică foarte mult demersul de demarare a activității și reduce costurile investiționale destul de serios. Dacă spațiul nu există, o soluție pentru păstrarea bugetului la un nivel acceptabil ar presupune închirierea locației.

O achiziție absolut necesară în anumite situații o reprezintă plasa care împrejmuiește terenul de paintball, asigurând, în acest fel, protecția și siguranța persoanelor care trec prin apropiere.

În plus, în cazul în care terenul sau spațiul utilizat nu prezintă suficiente elemente de camuflaj, pot fi achiziționate diverse alte dotări, precum obstacole gonflabile.

După ce este rezolvată problema spațiului, investiția ar trebui să includă costurile aferente procurării dotărilor necesare:

  • markere într-un număr suficient (cel puțin zece markere) pentru a putea găzdui și grupuri mai mari de jucători;

  • măști sau căști de protecție într-un număr egal cu al markerelor achiziționate;

  • achiziția vestelor de camuflaj și protecție;

  • alte dotări necesare: încărcătoare cu bile, butelii cu aer comprimat, etc.

Toate acestea pot fi achiziționate separat sau pot fi procurate în cadrul unor kit-uri complete care conțin, de obicei, dotările necesare unui număr de zece persoane. Pachetele pentru zece persoane, în funcție de dotările incluse, au prețuri cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro fără TVA.

Investiția necesară, fără a socoti achiziția sau închirierea spațiului în care se va desfășura activitatea de paintball, poate depăși 5.000 de euro doar pentru dotările minime necesare.

Veniturile generate de această afacere și cheltuielile

Principalele venituri generate de această afacere sunt cele provenite din închirierea terenurilor de paintball. În acest caz, veniturile pot proveni din:

  • închirierea în întregime a spațiului, pentru una sau mai multe zile sau pentru un anumit interval orar, în scopul desfășurării unor activități de team-building, acest serviciu fiind solicitat, în mod evident, de către companii pentru proprii angajați;

  • utilizarea spațiilor și a dotărilor în schimbul plății bilelor de paintball utilizate. Astfel, tariful practicat în prezent este de aproximativ 0,3 lei pentru o bilă, astfel că utilizarea infrastructurii pentru aproximativ 30-60 de minute, timp în care se vor utiliza 100 de bile, ar costa 30 de lei.

Astfel, dacă terenul de paintball ar fi utilizat de un număr de zece persoane și fiecare ar achiziționa 100 de bile, veniturile încasate de societate ar fi de 300 de lei pentru aproximativ 30 - 60 de minute de utilziare a bazei sportive.

Cheltuielile generate de această activitate pot fi numeroase, în funcție de felul în care activitatea este organizată, iar cele mai importante vor fi următoarele:

  • chiria spațiului, în cazul în care societatea nu are în proprietate terenul sau clădirea care găzduiește activitatea de paintball;

  • cheltuielile salariale cu personalul angajat;

  • cheltuielile cu materialele necesare: bile, butelii cu aer comprimat;

  • întreținerea și reparația markerelor care se strică.

Obținerea unei finanțări nerambursabile de 44.000 de euro

În cazul în care dorești să demarezi o astfel de activitate, poți obține un sprijin financiar nerambusabil de până la 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro), prin intermediul programului Start-up Nation.

Sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă în prezent, cererile de finanțare putând fi depuse până în data de 14 iulie 2017. Bugetul alocat sesiunii din anul 2017 va permite finanțarea unui număr de 10.000 de antreprenori din domenii variate de activitate.

Acest program de finanțare acoperă cheltuieli precum:

  • achiziția de echipamente și dotări;

  • închirierea spațiilor folosite pentru desfășurarea activității;

  • plata salariilor și a contribuțiilor sociale pentru cel mult 12 luni;

  • crearea unui site și plata reclamei online în limita unui buget de 8.000 de lei cu TVA inclus.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45884/Idee-de-afacere-Infiin%C8%9Barea-unui-teren-de-paintball-cu-fonduri-nerambursabile.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page