top of page

Start-up Nation: Ce urmează după încheierea sesiunii de depunere a proiectelor?


Odată cu încheierea sesiunii de depunere a proiectelor, antreprenorii selectați pentru semnarea contractelor de finanțare vor parcurge mai multe etape în vederea implementării corecte a planurilor de afaceri. După semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii vor fi nevoiți să desfășoare proceduri de achiziție publică, să creeze noi locuri de muncă și să plătească furnizorii cu bani proprii sau prin intermediul unor credite bancare de tip punte. Respectarea tuturor condițiilor prevăzute în schema de minimis îi va îndreptăți pe aceștia să solicite încasarea ajutorului financiar nerambusabil, în timp ce neregulile în implementarea proiectelor vor determina declararea unor cheltuieli ca fiind neeligibile după efectuarea plății de către beneficiar.

După 19 zile de la deschiderea sesiunii de depunere on-line a proiectelor, doar 3.624 de antreprenori au transmis deja propriile cereri de finanțare, făcând puțin probabilă situația ca în data de 14 iulie, la închiderea apelului de proiecte, să fie înregistrate mai mult de 10.000 de solicitări de finanțare.

Având în vedere numărul de zile rămase în care antreprenorii își mai pot înregistra planurile de afaceri, ar trebui ca în fiecare zi să fie înregistrate aproximativ 580 de proiecte, în condițiile în care, până în prezent, media cererilor de finanțare depuse este de 190 pe zi.

Dacă această tendință se păstrează până la sfârșit, toate planurile de afaceri care au obținut 50 de puncte vor primi finanțare și vor trece în următoarea etapă a programului Start-up Nation România.

Nu este cunoscută denumirea băncilor care vor acorda credite punte

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a lansat programul Start-up Nation fără a cunoaște denumirea instituțiilor de credit interesate să acorde creditele punte necesare implementării planurilor de afaceri.

Mai mult, MMACA a lansat în perioada 23 iunie -3 iulie o solicitare adresată instituțiilor de credit interesate de încheierea unor convenții de colaborare în vederea implementării programului de finanțare. Termenul limită pentru transmiterea ofertelor a fost stabilit în data de 3 iulie și prelungit pentru data de 7 iulie, ca urmare a numarului mic de oferte depuse de institutiile de credit.

Până la selectarea instituției (sau a instituțiilor) de credit interesate de derularea acestui program de finanțare, antreprenorii nu au certitudinea că planurile de afaceri pot fi implementate în termenii anunțați inițial.

Obținerea unui credit punte ar permite întreprinderilor care au semnat contractele de finanțare în cadrul programului Start-up Nation să obțină din partea băncii a sumelor de bani necesare efectuării plăților către furnizorii din cadrul proiectului. Ulterior, antreprenorii vor atașa cererii de rambursare dovada plății către furnizori, dar și dovada livrării și punerii în funcțiune a echipamentelor. Astfel, decontarea cheltuielilor eligibile ar permite întreprinderilor beneficiare de ajutor nerambursabil să returneze valaorea creditului obținut.

O parte însemnată a cheltuielilor ocazionate de obținerea creditului bancar (respectiv comisionul de acordare perceput de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, precum și dobânda bancară pentru aproximativ trei luni) este o cheltuială eligibilă, putând fi solicitată la decontare.

În același timp, alte cheltuieli ocazionate de acordarea împrumutului bancar (comision de acordare, analiză, etc) nu vor putea fi decontate prin implementarea acestui proiect, astfel că vor cădea în sarcina antreprenorilor.

Anunțarea proiectelor câștigătoare și semnarea contractelor de finanțare

Sesiunea de depunere a proiectelor va fi încheiată în data de 14 iulie, la ora 20.00, astfel că în data de 15 iulie este așteptată publicarea listei proiectelor depuse, în ordinea inversă a punctajelor obținute în urma verificării on-line a planurilor de afaceri.

După publicarea acestei liste, proiectele vor fi verificate de către evaluatorii Oficiilor Teritoriale pentru IMM și Cooperație, care vor face următoarele verificări:

  • vor urmări modalitatea de acordare automată a punctajului în cadrul sesiunii electronice de depunere a proiectelor;

  • vor verifica existența documentelor solicitate (declarații pe proprie răspundere, Certificat de înmatriculare, copie a cărții de identitate);

  • vor verifica coerența planurilor de afaceri și a informațiilor prezentate în cadrul diverselor secțiuni.

În cazul în care se impune, evaluatorii pot transmite cereri de clarificare asupra unor aspecte ale planului de afaceri care necesită lămiriri suplimentare.

Antreprenorii care trec cu brio aceste proceduri de verificare vor semna contractele de finanțare, conform prevederilor din schema de minimis, cel târziu în data de 29 septembrie 2017.

Organizarea procedurilor de achiziție

Solicitanţii care au semnat acordul de finanţare au obligativitatea de a achiziţiona bunurile şi serviciile eligibile în condiţii de piaţă, cu respectarea principiilor prevăzute în legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, respectiv să întocmească un dosar de achiziţie care să cuprindă următoarele documente:

  • minim trei cereri de ofertă și dovada transmiterii acestora;

  • ofertele primite;

  • un proces verbal semnat de reprezentantul legal al întreprinderii prin care să fie justificată alegerea ofertei câştigătoare;

  • contractul/contractele cu furnizorul/furnizorii;

  • documentul din care să rezulte autorizarea activității furnizorului.

Acest dosar va fi prezentat după încheierea contractului de finanțare, la momentul depunerii primei cereri de rambursare sau plată.

Dosarul de achiziție se întocmește pentru toate bunurile (inclusiv spațiile mobile de lucru / producţie / prestări servicii / comerț) și serviciile eligibile, cu excepția cheltuielilor aferente achiziției spațiului, serviciilor de consultanță, salariilor, utilităților și chiriilor.

Nerespectarea cerintelor privind intocmirea dosarului de achizitie conduce la respingerea cheltuielii în cauză.

Procedura de achiziție trebuie să fie parcursă cât mai rapid după semnarea contractului de finanțare, astfel încât să poată fi semnate contractele cu furnizorii pentru bunurile și serviciile din cadrul proiectului.

Negocierea clauzelor contractuale

După semnarea contractelor de finanțare, antrepreprenorii au la dispoziție trei modalități de implementare a planurilor de afaceri:

  • achiziția din surse proprii a bunurilor și serviciilor prezentate în cadrul planului de afaceri, astfel că antreprenorul poate solicita decontarea cheltuielilor deje efectuate, prin intermediul mecanismului cererii de rambursare;

  • achiziția prin intermediul unui credit bancar a bunurilor și serviciilor necesare prin intermediul cererii de rambursare;

  • recepția bunurilor și obținerea din partea furnizorilor a unor termene de plată de aproximativ 90 de zile și solicitarea de încasare a ajutorului financiar nerambursabil prin intermediul cererii de plată.

Trebuie precizat faptul că alegerea modalității de implementare a proiectelor se face prin intermediul planului de afaceri, iar schema de minimis nu precizează modalitatea de schimbare a procedurii urmate, astfel că va trebui urmată planificarea făcută anterior.

De aceea, negocierea clauzelor contractuale între beneficiar și furnizorii săi se va face cu privire la următoarele aspecte:

  • termenele de plată;

  • termenele de livrare;

  • garanția acordată;

  • penalitățile de întârziere aplicabile beneficiarului, în cazul în care se întârzie plata dincolo de termenul agreat.

Pentru a putea solicita plata ajutorului financiar nerambursabil, beneficiarul trebuie să fie în posesia bunurilor din cadrul proeictului.

Selecția și recrutarea personalului

După semnarea contractului de finanțare, antreprenorul își poate planifica programul de creare a locurilor de muncă la care s-a obligat prin depunerea planului de afaceri. Termenul limită pentru crearea locurilor de muncă este data ultimei cereri de plată sau rambusare, iar dovada se va face cu următoarele documente:

  • contractul individual de muncă înregistrat;

  • extras REGES;

  • registru salariaţi din Revisal;

  • raport pe salariat din REVISAL;

Locurile de muncă trebuie să fie încheiate pentru o normă de opt ore / zi, pentru o perioadă nedeterminată și menținute cel puțin pentru perioada de monitorizare și încă doi ani de monitorizare suplimentari.

În cazul în care în perioada menționată locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze sau se suspendă, beneficiarul are un termen de maxim 30 de zile să ocupe locurile de muncă vacante, păstrând numărul și tipul acestora pentru care a primit punctaj în planul de afaceri.

Încheierea polițelor de asigurare pentru bunurile achiziționate

În cadrul acestui program de finanțare este obligatorie încheierea unor polițe de asigurare pentru toate bunurile achiziționate, în favoarea Finanțatorului, pentru întreaga perioadă de implementare și monitorizare (1 + 3 ani).

În cazul în care beneficiarul optează pentru încheierea unei polițe anuale, el va trebui să transmită OTIMMC dovada prelungirii acestora pentru o perioadă suplimentară, până la expirearea perioadei de monitorizare.

Încasarea ajutorului financiar nerambursabil

Pentru fiecare tip de cheltuială efectuată conform planului de afaceri, la formularul de decont, în cazul cererilor de rambursare/cererilor de rambursare aferente cererilor de plată se anexează instrumentele care dovedesc efectuarea plăţii (ordine de plată/ chitanţă/ cotor filă CEC/ foaie de vărsământ/bilet la ordin trecut prin bancă/dispoziţii de plată externe în cazul importurilor, traduse în limba română şi legalizate).

Întreaga documentaţie va fi depusă în 2 exemplare: 1 original şi 1 fotocopie certificată.

Documentele originale vor fi restituite beneficiarilor după efectuarea plății, prin ridicarea lor de către operatorii economici de la sediul OTIMMC.

Virarea efectivă a sumei care constituie ajutor de minimis către beneficiar, se face după primirea de către instituţia parteneră a acordului de utilizare a ajutorului de minimis, în contul deschis la instituția parteneră, sau în cazul cererii de plată în contul de trezorerie al beneficiarului.

La prima cerere de plată/rambursare, beneficiarul este obligat să deconteze integral activele corporale și software-ul necesar desfășurării activității.

Caracterul inovativ se va demonstra la prima cerere de rambursare/cerere de plată prin dovada de la producator / furnizor ca bunurile achiziționate în proporție de minim 25% din valoarea planului de afaceri înglobează tehnologie/tehnologii si/sau softuri necesare desfășurării activității nu mai vechi de 3 ani.

Obligațiile asumate pentru perioada de monitorizare

După realizarea investiției și parcurgerea perioadei de implementare, beneficiarul este obligat să asigure, timp de trei ani, respectarea următoarelor obligații principale:

  • beneficiarul nu va avea dreptul de a vinde bunurile ce fac obiectul proiectului;

  • beneficiarul nu are dreptul de a folosi bunurile achiziționate în alte scopuri decât cele pentru care a primit finanțare;

  • să permită efectuarea tuturor controalelor pe care finanțatorul le consideră necesare și oportune în vederea verificării obligațiilor asumate;

Ca o excepție de la termenul de trei ani prevăzut mai sus, beneficiarul este obligat să păstreze locurile de muncă nou create cel puțin doi ani de zile după încheierea perioadei de implementare.

Perioada maximă de implementare a acestor proiecte este de 12 luni, respectiv 28 septembrie 2018, timp în care toate activitățile descrise în cadrul planului de afaceri trebuie să fie implementate.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_45932/Start-up-Nation-Ce-urmeaz%C4%83-dup%C4%83-incheierea-sesiunii-de-depunere-a-proiectelor.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page