top of page

Idee de afacere: Curieratul cu bicicleta va prinde viteză în anii următori, cu ajutorul fondurilor n


Curieratul pe biciclete nu este doar o afacere exclusiv orientată către obținerea de profit, ci este, în egală măsură, o afacere socială, scopul comun urmărit de către antreprenorii existenți în cadrul acestei nișe fiind acela de a propune o alternativă lipsită de poluare. Afacerile existente în acest moment se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, atât ca număr al firmelor care oferă astfel de servicii de livrare al coletelor, cât și din punctul de vedere al cifrelor de afaceri înregistrate de către aceștia. Dezvoltarea firmelor existente de curierat, precum și înființarea unora noi pot fi realizate cu ajutorul unor finanțări nerambursabile.

Curieratul pe biciclete este un tip de afacere aflat încă într-o fază incipientă de dezvoltare. Astfel de servicii de livrare a coletelor sunt oferite, până în prezent, într-un număr limitat de localități și nici măcar aici numărul acestor societăți nu este foarte ridicat.

Pe de altă parte, potențialul de creștere al acestor companii este unui ridicat: nu doar că reușesc să livreze în aceeași zi, într-un interval de obicei de cel mult două ore, dar curierii pe biciclete reușesc să facă acest lucru cu poluare zero, iar acest lucru devine din ce în ce mai important în decizia unor multinaționale sau societăți mari, care au politici de mediu și de implicare socială bine conturate.

Primele servicii de curierat pe bicicletă au apărut în București, în urmă cu doar câțiva ani, iar pionierii acestei industrii nu au reușit încă să facă saltul către o afacere sustenabilă. Motivele pentru care acest tip de afacere crește mai greu, deși avantajele în fața curieratului clasic sunt evidente, țin de doi factori ce se vor îmbunătăți cu timpul:

  • lipsa infrastructurii municipale care să le ofere bicicliștilor siguranță în deplasare, cum ar fi benzi unice sau prioritare;

  • atitudinea șoferilor, care nu îi consideră pe bicicliști participanți cu drepturi egale în trafic.

Prin urmare, serviciile de curierat pe bicicletă vor înregistra o creștere puternică în anii următori, pe măsură ce infrastructura rutieră se va îmbunătăți.

Un curier reușește să efectueze, în medie, zece livrări pe zi. Luând în calcul un tarif de livrare de 20 de lei, rezultă că un singur curier poate asigura încasări de 200 de lei / zi pentru firmă.

Investiția necesară demarării unei afaceri de curierat pe biciclete

În mod evident, principala investiție necesară pentru demararea unei astfel de afaceri constă în achiziționarea bicicletelor necesare livrării coletelor. În funcție de specificații, prețurile bicicletelor noi pornesc de la 1.000 de lei și pot depăși trei mii de lei.

Unele dintre firmele existente pe piață până în prezent au găsit soluția de a evita această investiție în momentul demarării activității, solicitând curierilor să realizeze livrări cu ajutorul bicicletelor proprii.

Mărimea și greutatea coletelor livrate sunt limitate de ceea ce poate fi transportat în interiorul unui rucsac pe care curierul îl poate purta pe spate în timpul deplasării. Pentru a spori categoria coletelor acceptate pentru livrare, ar trebui acceptate pachete cu o greutate mai mare, iar acest lucru nu va putea fi posibil fără realizarea unor investiții suplimentare în triciclete utilitare sau achiziționarea unor remorci de tip cargo pentru biciclete.

În plus, o altă investiție necesară ar consta în achiziționarea unor aparate GPS sau a unor telefoane mobile inteligente, care să integreze, de asemenea, funcția GPS.

Înființarea unei firme

Doar firmele înființate deja pot solicita obținerea unor fonduri nerambursabile pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri de curierat pe biciclete. Astfel, primul pas pe care un antreprenor trebuie să îl facă este să înregistreze la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) o întreprindere.

Deși se poate înregistra ca persoană fizică autorizată sau sub forma unei întreprinderi individuale, totuși acest tip de activitate economică este recomandată să se desfășoare în cadrul unei societăți comerciale:

  • societate cu răspundere limitată (SRL), înregistrată în baza Legii 31 / 1990 privind societățile comerciale;

  • societate cu răspundere limitată debutantă (SRL-D), înregistrată în baza Ordonanței de Urgență nr. 6 / 2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.

După ce au fost eliminate sau reduse taxele percepute de ONCR, începând cu luna februarie a acestui an, înregistrarea unei întreprinderi este mai facilă decât niciodată. În plus, pașii necesari și documentele solicitate sunt exemplicate pe site-ul instituției.

Înainte de depunere documentelor necesare și înregistrarea cererii de înmatriculare a societății, antreprenorul va trebui să adauge în actul constitutiv codul CAEN 5320 - Alte activități poștale și de curier.

Obținerea de fonduri nerambursabile pentru afacere

Obținerea unor fonduri nerambusabile pentru livrarea coletelor cu ajutorul bicicletelor este posibilă, după cum s-a precizat și anterior, doar prin intermediul unei firme deja existente (cu sau fără istoric). Totuși, obținerea finanțării este dependentă, în egală măsură, de următorele criterii de eligibilitate:

  • amplasamentul afacerii: sunt fonduri diferite pentru mediul urban și mediul rural;

  • tipul finanțării: programe de finanțare care oferă 100% din valoarea eligibilă a proiectului sau programe care solicită o contribuție proprie din partea firmei beneficiare.

Obținerea unei finanțări nerambursabile este condiționată întotdeauna de pregătirea unei documentații specifice:

  • plan de afaceri privind investiția necesară, dezvoltarea activităților, indicatorii economici ai afacerii;

  • cererea de finanțare;

  • documente suport care trebuie să susțină informațiile prezentate în cadrul planului de afaceri.

După depunerea proiectului în cadrul unei sesiuni active de primire a cererilor de finanțare, proiectul va intra într-o etapă de evaluare a criteriilor de eligibilitate și conformitate.

În cazul în care proiectul primește un punctaj suficient de mare încât să fie selectat, antreprenorul va fi chemat să semneze contractul de finanțare.

În prezent nu sunt programe de finanțare active care să sprijine societățile comerciale interesate de înființarea unei afaceri în domeniul curieratului prin biciclete, însă ele vor redeveni active începând cu anul viitor. Cel mai atractiv program de finanțare ce va fi redeschis în anul 2018 va fi Start-up Nation. Iată un scurt rezumat al programului de finanțare:

  • valoarea maximă a ajutorului nerambursabil: 200.000 de lei, respectiv 44.000 de euro;

  • sunt eligibile doar firmele înființate după data de 28 ianuarie 2017, chiar dacă proiectul urmează să fie depus în 2018;

  • sunt eligibile achiziția de biciclete, dar și plata salariilor pentru o perioadă de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare;

  • sunt eligibile investițiile realizate pe întregul teritoriu al țării.

În sesiunea din acest an au fost depuse peste 19.000 de solicitări de finanțare, iar firmele beneficiare de finanțare nu au fost încă anunțate, programul aflându-se în prezent în etapa de evaluare a eligibilității și conformității.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46096/Idee-de-afacere-Curieratul-cu-bicicleta-va-prinde-vitez%C4%83-in-anii-urm%C4%83tori-cu-ajutorul-fondurilor-nerambursabile.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page