top of page

Cum să pornești o afacere în domeniul serviciilor de întreținere și reparații auto


Serviciile de întreținere și reparații a automobilelor vor cunoaște, începând cu acest an, o dezvoltare puternică, pe fondul eliminării taxei de mediu pe care persoanele fizice sau juridice erau obligate să o achite la înmatricularea unei mașini. Astfel, creșterea numărului de autovehicule va conduce la o creștere puternică a serviciilor dezvoltate în sfera întreținerii și reparațiilor auto. Aceste afaceri pot fi dezvoltate, de asemenea, cu ajutorul unor fonduri nerambursabile, iar în articolul de astăzi prezentăm pașii pe care trebuie să îi faci pentru a demara o activitate economică în acest domeniu.

Începând din luna februarie 2017, înmatricularea autovehiculelor second-hand este mult mai facilă, taxa de mediu pe care persoanele fizice și juridice erau nevoite să o achite fiind eliminată prin publicarea unui act normativ în Monitorul Oficial.

În 2017, piața auto va înregistra cea mai mare creștere a ultimilor opt ani

Preferințele românilor în ceea ce privește alegerea unui autoturism sunt diferite față de cele ale locuitorilor din țările din vestul Europei. Astfel, românii preferă achiziționarea autovehiculelor second-hand, în detrimentul unora noi. Principalul motiv al acestei decizii provine din faptul că în acest fel pot obține un nivel sporit al confortului și dotărilor, pentru același buget.

Datele statistice furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile(APIA) conformă acest lucru:

  • în primele șase luni ale anului, livrările de autovehicule noi au înregistrat, comparativ cu anul 2016, o creștere de peste 17%, cu mult peste media Uniunii Europene;

  • în privința autovehiculelor second-hand, datele statistice dezvăluie înmatricularea, în aceeași perioadă de timp, a unui număr de 253.300 de bucăți (aproape 90% din numărul total de mașini înmatriculate în anul 2016).

Înființarea unui service auto

La finalul anului 2015, data ultimelor date centralizate furnizate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în România existau 9.970 de agenți economici cu activitate în acest domeniu (întreținere și repararea autovehiculelor).

În total, aceste companii au înregistrat o cifră de afaceri totală de 4,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 1,1 miliarde de euro, cu ajutorul a 37.543 de angajați.

Cifrele prezentate demonstrează faptul că serviciile de întreținere și reparații a autovehiculelor sunt căutate de către șoferii români, domeniul fiind unul interesant pentru antreprenorii care dorescă să înființeze, cu ajutorul fondurilor europene, un service auto.

Un service auto va putea oferi următoarele servicii principale:

  • reparații mecanice;

  • reparații electrice;

  • epararea sistemelor electronice de injectie;

  • întreținerea uzuală (curentă);

  • reparații ale caroseriei;

  • reparații ale unor piese ale motorului;

În funcție de dotarea tehnică existentă, un service auto poate oferi servicii suplimentare.

Înființarea unei spălătorii auto

Dotarea tehnică necesară unei spălătorii auto este diferită, în funcție de serviciile oferite și de tipul de spălătorie auto.

Tipurile de spălătorii auto sunt:

  • spălătorie auto manuală, care este deservită de angajați;

  • spălătorie auto self-service, în care clientul plătește timpul necesar și își va spăla singur mașina;

  • spălătorie auto tip portal;

  • spălătorie auto tip tunel;

  • spălătorie auto pentru camioane, tractoare și alte vehicule industriale.

În primul rând, investiția necesară va include realizarea unei construcții pe structură metalică în care se va desfășura activitatea de spălătorie auto. Construcțiile sunt modulare și pot fi adaptate cu ușurință în funcție de suprafața și forma terenului, asigurând mai multe posturi de spălare. Suplimentar, societatea va trebui să achiziționeze echipamentele și utilajele necesare desfășurării unei game cât mai variate de servicii.

Înființarea unei stații ITP

Potențialul mare de creștere al pieței serviciilor ITP este susținut, pe de altă parte, și de către intenția Registrului Auto Român (RAR) de a introduce, începând cu anul 2018, inspecția tehnică periodică anuală în cazul autovehiculelor cu o vechime mai mare de 12 ani. Măsura este justificată de intenția RAR de a crește siguranța rutieră și calitatea parcului national de autoturisme, în situația în care peste 60% din parcul auto național depășește acest prag.

Serviciile de inspecţie tehnică periodică (stație ITP) a autovehiculelor rutiere se pot desfăşura numai de către agenţi economici autorizați care au capabilitatea tehnică adecvată şi care, în urma unei evaluări, sunt autorizaţi de către RAR, organismul tehnic desemnat în acest sens de Ministerul Transporturilor.

Autorizaţia obținută este valabilă pentru o perioadă de maximum doi ani de la data începerii activităţii, cu obligația menținerii cel puțin a dotării tehnice inițiale.

În prezent, autoturismele noi au implicit ITP-ul valabil doi ani, iar frecvența efectuării inspecției tehnice periodice este următoarea:

  • la doi ani pentru autoturismele de uz personal sau comercial;

  • la șase luni în cazul autoturismelor folosite pentru taximetrie sau școala de șoferi.

Obținerea avizelor și autorizațiilor necesare

După achiziția echipamentelor și utilajelor, societatea trebuie să facă demersurile necesare pe lângă RAR în vederea autorizării. Pașii necesari sunt explicați pe site-ul insituției.

Lista documentelor necesare pentru autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparare, întreţinere, reglare precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz poate fi descărcată, de asemenea, de pe site-ul RAR.

Nu doar atelierul de service auto sau stația ITP necesită autorizație de funcționare. Normele RAR impun condiții de calificare pentru personalul din cadrul unității.

Atestarea/reatestarea este necesară persoanelor care conduc activitatea atelierelor din domeniul reparării şi reglării funcţionale a vehiculelor rutiere, a atelierelor de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, precum şi a atelierelor din domeniul înlocuirii de şasiuri şi caroserii ale vehiculelor rutiere.

Detalii suplimentare privind atestarea personalului necesar sunt disponibile pe pagina RAR.

Cum să obții fonduri nerambursabile pentru servicii de întreținere și reparare auto

Obținerea unor fonduri nerambursabile pentru o societate din sfera serviciilor de întreținere și reparare auto este posibilă în cadrul unor sesiuni de primire a proiectelor în cadrul cărora aceste activități sunt eligibile.

Eligibilitatea proiectelor este determinată de criterii precum:

  • vechimea întreprinderii solicitante (fonduri europene și naționale pentru întreprinderi debutante și întreprinderi cu istoric);

  • amplasamentul proiectului (fonduri nerambursabile pentru spațiul rural și spațiul urban);

  • procentul ajutorului financiar nerambursabil (proiecte cu finanțare integrală și proiecte în care este necesară o cofinanțare din partea solicitantului).

Pașii necesari obținerii unei finanțări nerambursabile din fonduri europene sau naționale pentru o stație ITP sunt detaliați mai jos:

  1. Identificarea sursei de finanțare, conform indicațiilor de mai sus;

  2. Obținerea informațiilor și documentelor necesare realizării priectului, informații suplimentare fiind disponibile în cadrul acestui articol;

  3. Pregătirea documentației necesare, incluzând plan de afaceri, cerere de finanțare și documentație suport;

  4. Depunerea proiectului în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, în momentul în care ea este activă;

  5. Evaluarea proiectului sub condiții de eligibilitate și conformitate;

  6. Semnarea contractului de finanțare;

  7. Implementarea proiectului, conform planului de afaceri aprobat.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46129/Cum-s%C4%83-porne%C8%99ti-o-afacere-in-domeniul-serviciilor-de-intre%C8%9Binere-%C8%99i-repara%C8%9Bii-auto.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page