top of page

Programul Comerț și Servicii 2017: Pentru ce activități poți primi până la 250.000 de lei nerambusab


Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat marți procedura de implementare a programului de finanțare Comerț și Servicii 2017, însoțită de anexele aferente. Conform estimării ministrului Ilan Laufer, schema de minimis va debuta în data de 14 august. Prin intermediul acestui măsuri, întreprinderile care au în momentul deschiderii aplicației cel puțin un an calendaristic de la înființare pot solicita un sprijin nerambursabil de până la 250.000 de lei, aproximativ 55.000 de euro. Nu toate activitățile sunt eligibile, ci doar cele din sfera comerțului sau a serviciilor.

Documentația aferentă programului de finanțare Comerț și Servicii 2017 este disponibilă, începând de ieri, pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (AIPPIMM).

Față de varianta publicată la începutul anului care prevedea faptul că doar întreprinderile cu vechime mai mare de doi ani pot solicita finanțare nerambursabilă, procedura de implementare publicată ieri permite și firmelor care au depășit perioada de un an de la înființare să depună un proiect în cadrul sesiunii ce va fi lansată, conform estimărilor, în data de 14 august 2017.

Sunt eligibile doar activitățile de comerț și servicii

În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile doar activitățile ce presupun prestarea unor servicii, dar și activitățile legate de comerț. În schimb, activitățile din sfera producției de bunuri nu sunt eligibile în cadrul acestui program de finanțare, ci în cadrul programului de Microindustrializare 2017, ce se va deschide, conform estimărilor, în data de 21 august 2017.

Iată câteva activități eligibile în cadrul acestui program de finanțare:

  • lucrări de construcții;

  • lucrări de instalații;

  • comerț cu ridicata sau amănuntul;

  • activități de transporturi persoane și mărfuri;

  • activități de curierat;

  • hoteluri și alte structuri de primire turistică;

  • activități de editare a publicațiilor;

  • activități de consultanță tehnică și financiară;

  • activități de asistență medicală;

  • activități sportive.

În cadrul procesului de evaluare și selecție nu se vor puncta diferit activitățile de servicii față de cele de comerț, astfel că șansele de a primi finanțare sunt egale, indiferent de activitatea desfășurată. Totuși, grila de punctaj ține cont de vechimea activității pentru care se solicită finanțare, fiind necesară înregistrarea și autorizarea codului CAEN cu cel puțin trei luni înainte de depunerea cererii de finanțare.

Astfel, societățile care solicită finanțare nerambusabilă pentru o activitate înregistrată în ultimele trei luni nu sunt eligibile și nu pot depune cererea de finanțare.

Deși ajutorul financiar nerambursabil ce poate fi solicitat în cadrul acestui program de finanțare este de până la 250.000 de lei, există praguri valorice pentru ajutorul nerambursabil aferent fiecărei activități eligibile pe care antreprenorul o va include în planul de afaceri, astfel:

  • echipamente IT și tehnică de calcul, fără ca ajutorul nerambursabil să depășească 150.000 de lei;

  • echipamente tehnologice, mașini și utilaje, dar și mobilier sau autoutilitare cu o valoare totală a ajutorului de până la 250.000 de lei;

  • active necorporale de până la 60.000 de lei;

  • realizarea unei pagini web pentru prezentarea activității poate fi decontată cu cel mult 10.000 de lei;

  • participarea la cursuri de formare profesională este decontată cu cel mult 20.000 de lei;

  • activități de consultanță pentru scrierea, dar și implementarea planului de afaceri. Pentru această activitate, ajutorul financiar maxim oferit este de 8.000 de lei.

Pragurile valorice menționate anterior reprezintă doar valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil, fără TVA. Astfel, cheltuiala efectuată de către întreprinderea solicitantă va fi mai mare pentru fiecare categorie de cheltuială. Spre exemplu, presupunând că prin intermediul proiectului se vor achiziționa doar echipemente și utilaje de lucru, planul financiar al proiectului va arăta astfel:

Valoarea totală a proiectului330.555,56 lei

Valoarea eligibilă fără TVA277.777,78 lei

Valoarea TVA52.777,78 lei

Ponderea ajutorului nerambursabil90.00%

Ajutorul financiar250.000,00 lei

Contribuția proprie, inclusiv TVA80.555,56 lei

Finanțarea nerambursabilă se acordă sub forma decontării unor cheltuieli deja efectuate, astfel că beneficiarul va trebui să achite din surse proprii sau din credite bancare valoarea de 330.555,56 de lei, pentru a primi sub forma unui ajutor financiar suma de 250.000 de lei.

Lista completă a documentelor aferente acestei sesiuni de primire a proiectelor poate fi descărcată de mai jos, de la finalul acestui articol.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46163/Programul-Comer%C8%9B-%C8%99i-Servicii-2017-Pentru-ce-activit%C4%83%C8%9Bi-po%C8%9Bi-primi-pan%C4%83-la-250000-de-lei-nerambusabili.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page