Cum poți primi fonduri europene pentru o fabrică de înghețată
Producția de înghețată este una dintre afacerile cu un potențial uriaș de creștere în lunile călduroase ale anului, generând vânzări importante. Gama sortimentală diversificată este principalul motor de creștere al afacerii și trebuie să fie în permanență aliniată cu preferințele consumatorilor. Începând de ieri, o astfel de afacere poate fi demarată prin intermediul fondurilor europene, ajutorul nerambursabil fiind, în unele situații, de până la 2,5 milioane de euro.
Înființarea sau dezvoltarea unei fabrici de înghețată este una dintre ideile de afaceri finanțate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin intermediul schemei de ajutor de stat GBER destinată susținerii investițiilor realizate în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole.
Bugetul total disponibil al acestei scheme de finanțare este de 70 de milioane de euro, iar sesiunea de depunere a proiectelor a debutat ieri, urmând a fi deschisă până în momentul în care valoarea cumulată a cererilor de finanțare depuse va depăși de două ori bugetul alocat, dar fără a depăși termenul de 31 octombrie 2017.
Înființarea unei fabrici de înghețată cu fonduri europene
Producția de înghețată este o activitate sezonieră, veniturile fiind puternic dependente de temperatura exterioară. Chiar și în aceste condiții, o fabrică de înghețată poate să genereze încasări importante în lunile în care cererea se menține la un nivel ridicat.
Fondurile europene alocate prin intermediul acestei măsuri pot fi utilizate cu precădere pentru achiziția de utilaje și echipamente, mijloace de transport frigorifice, dar și pentru realizarea unor clădiri care să deservească fluxul de producție.
Astfel, fondurile nu pot fi utilizate pentru achiziția terenului sau a unor clădiri existente, dar nici pentru achiziționarea unor utilaje și echipamente uzate. De asemenea, linia de finanțare nu decontează salariile sau alte cheltuieli operaționale ale întreprinderii, precum chirii sau utilități, acestea trebuind să fie asigurate de către antreprenor din vânzările generate de activitatea curentă.
Aspectele relevante pentru demararea unei astfel de afaceri
1. Amplasamentul proiectului
Activitatea de producție a înghețatei nu este dependentă de amplasamentul ales de către antreprenor, astfel că activitatea poate fi demarată, practic, oriunde. În plus, alegerea unei locații în spațiul rural are o serie de avantaje față de realizarea aceleiași investiții în mediul urban, iar cele mai importante sunt următoarele:
forța de muncă va fi mai ieftină, salariile solicitate de personalul din spațiul rural fiind mai mici decât cele solicitate de către angajații din urban;
atunci când proiectul pornește de la zero, investiția, în special aportul propriu al beneficiarului, ar fi mai mică, costul terenurilor fiind mult mai redus.
2. Utilajele și echipamentele necesare
Prin intermediul acestei finanțări, ca de altfel în toate situațiile în care sunt implicate fonduri nerambusabile europene sau naționale, sunt decontate doar cheltuielile făcute pentru achiziția unor utilaje și echipamente noi. De aceea, investiția inițială poate ajunge la un nivel ridicat, ce nu ar putea fi suportat exclusiv prin intermediul fondurilor proprii.
O dotare tehnică minimă de care un antreprenor trebuie să țină cont va conține următoarele echipamente și dotări:
vane prevăzute cu agitatoare și cu sisteme de încălzire;
pasteurizatoare;
echipamente pentru maturare;
răcitoare pentru înghețată;
mașini de frișcă;
dulapuri frigorifice.
În plus, fondurile nerambursabile pot fi utilizate pentu achiziționarea mașinilor de transport specializate, prevăzute cu instalație frigorifică necesare menținerii unei temperaturi optime pe durata transportului către societățile distribuitoare.
3. Clienții potențiali
În prezent, consumul anual de înghețată din România este unul dintre cele mai scăzute din Europa, fiecare persoană consumând mai puțin de 2 kilograme pe durata unui an. Consumul va fi în creștere în perioada umâtoare, pe măsură ce consumatorii vor asocia înghețata cu un desert, iar nu cu un răcoritor.
De asemenea, producția de înghețată este puternic sezonieră, astfel că pe durata sezonului estival, o fabrică de înghețată va avea o piață potențială uriașă. În același timp, cererea de înghețată pe durata sezonului rece este mult redusă.
Principalii clienți ai unei fabrici de înghețată vor fi magazinele alimentare care asigură vânzarea directă către consumatori, dar și alți operatori economici, precum restaurantele, cafenelele care includ în meniul lor aceste tipuri de deserturi.
4. Aspectele legale ale afacerii
Înființarea unei fabrici de producție a înghețatei este condiționată de obținerea avizelor și autorizațiilor necesare demarării activității economice.
Astfel, primul pas necesar va fi făcut la Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru înscrierea în actul constitutiv (dacă este cazul) a activității de producție a înghețatei și autorizarea funcționării. Concret, acest lucru presupune doar o declarație pe proprie răspundere că sunt îndeplinite condițiile legale impuse de către autoritățile de reglementare din domeniul.
Suplimentar, societatea va trebui să obțină autorizarea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a Direcției de Sănătate Publică pentru activitatea desfășurată.
Un alt aviz necesar va fi eliberat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Sursa: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46166/Idee-de-afacere-Cum-po%25C8%259Bi-primi-fonduri-europene-pentru-o-fabric%25C4%2583-de-inghe%25C8%259Bat%25C4%2583.html&gws_rd=cr&ei=ICqEWeHuKIafaJrzgPAK