top of page

Statul îți dă bani pentru înființarea unei fabrici de bere


Începând de luni, antreprenorii pot depune cereri de finanțare pentru înființarea, modernizarea sau extinderea unor afaceri din panificație, patiserii și cofetări, fabrici de înghețată sau de bere, printre altele. Fondurile nerambursabile pot fi accesate pentru realizarea construcțiilor, achiziționarea echipamentelor sau a licențelor de fabricație, spre exemplu.

Consumul de bere în România a fost în anul 2016 estimat la aproximativ 80 de litri pe cap de locuitor, ceea ce face ca țara noastră să se poziționeze pe locul șapte la nivelul Uniunii Europene.

Sesiunea de depunere a proiectelor a debutat în data de 1 august, continuând să rămână deschisă până la sfârșitul lunii octombrie. Apelul de proiecte poate fi închis mai devreme, dacă valoarea cumulată a cererilor de finanțare va depăși de peste două ori bugetul alocat finanțării proiectelor în acest an, respectiv 70 de milioane de euro.

Depunerea unui proiect de investiții în scopul obținerii unei finanțări nerambursabile presupune întocmirea următoarelor documente:

  • cerere de finanțare;

  • plan de afaceri (în cazul proiectelor fără construcții) sau studiu de fezabilitate (în cazul proiectelor ce urmăresc și realizarea unor construcții);

  • diverse documente și avize care au drept scop demonstrarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate solicitate.

În cadrul acestui articol va fi detaliată modalitatea corectă de completare a cererii de finanțare necesară depunerii unui proiect de investiții în cadrul schemei de ajutor de stat GBER destinată susținerii investițiilor realizate în procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii de produse neagricole.

Prezentarea generală a proiectului

În cadrul primei secțiuni a cererii de finanțare se vor completa informațiile privind denumirea firmei solicitante, titlul proiectului și o descriere succintă a investiției propuse.

Depunerea cererii de finanțare este posibilă doar în cazul în care solicitantul este înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau, ceea ce este mai probabil în cazul unor investiții consisitente, ca persoane juridice (societăți comerciale).

De asemenea, în cadrul acestei secțiuni se va indica regiunea de dezvoltare în care va avea loc implementarea proiectului.

Informații privind solicitantul

Secțiunea a doua a cererii de finanțare necesită informații privind solicitantul, precum:

  • data înființării societății;

  • codul unic de înregistrare;

  • statutul juridic al solicitantului;

  • codul CAEN al activității pentru care se solicită finanțare prin intermediul proiectului;

  • sediul social;

  • datele de contact ale societății și reprezentantului legal în relația cu AFIR.

Bugetul indicativ al proiectului

În cadrul acestei secțiuni se poate alege procentul ajutorului financiar nerambursabil solicitat, corelat cu tipul intreprinderii, tipul investiţiei şi regiunea de dezvoltare. În funcție de aceste criterii, ajutorul nerambursabil poate fi de cel mult 50% din valoarea eligibilă a investiției.

Astfel, cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral din sursele proprii ale solicitantului, iar valoarea lor trebuie să fie estimată încă de la data depunerii cererii de finanțare.

Pentru estimarea cheltuielilor necesare implementării proiectului, societatea va solicita oferte financiare și tehnice din partea unor ofertanți identificați în piață. Valorile introduse în bugetul indicativ al proiectului vor constitui valoarea maximă pe care finanțatorul o va deconta parțial.

În cazul în care, după semnarea contractului de finanțare, valorile estimate vor fi depășite, beneficiarul investiției va asigura din resurse proprii diferența, fără posibilitatea de a deconta aceste cheltuieli.

Planul financiar de la finalul bugetului indicativ la prezenta sursele de finanțare identificate pentru implementarea corectă a planului de afaceri:

  • ajutorul financiar nerambursabil;

  • surse financiare proprii;

  • credite bancare.

Sursele de finanțare se vor prezenta atât în cazul cheltuielilor eligibile, cât și în cazul cheltuielilor neeligibile.

După completarea bugetului indicativ al proiectului, vor trebui completate devizele pe obiect ale investiției, suma acestora trebuind să fie egală cu valoarea totală prezentată în cadrul bugetului și a planului financiar.

Opisul documentației

În cadrul acestei secțiuni se va completa numărul de luni estimat pentru implementarea proiectului, ținând cont de toate activitățile prognozate.

Fiecare document atașat trebuie să fie identificat în cadrul opisului prin bifarea secțiunii corespunzătoare și indicarea paginilor la care este atașat.

Documentele ce se vor atașa, deși nu sunt menționate în mod explicit în opis, vor fi nominalizate la sfârșitul acestei secțiuni.

Alte secțiuni ale cererii de finanțare

Declarația pe proprie răspundere a solicitantului

În cadrul declarației pe proprie răsundere a solicitantului se vor bifa secțiunile în care societatea se regăsește:

  • dacă societatea are sau nu datorii către bănci sau alte instituții financiare;

  • dacă societatea se află în insolvență, faliment, reorganizare sau altă situație care îi afectează posibilitatea de a realiza investiții pe termen lung;

  • dacă societatea este sau nu înregistrată în scopuri de TVA.

Indicatorii de monitorizare

După bifarea și completarea secțiunilor prezentate în cadrul acestui capitol, societatea va fi obligată să păstreze aceleași condiții pe întreaga durată de implementare și monitorizare a investiției.

Factorii de risc asociați proiectului

Gradul de risc asociat proiectului va fi determinat pe baza informațiilor referitoare la istoricul societății, complexitatea și specificul investiției și experiența în gestionarea unor proiecte de investiții similare.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46175/Statul-i%C8%9Bi-d%C4%83-bani-pentru-infiin%C8%9Barea-unei-fabrici-de-bere-Cum-trebuie-s%C4%83-completezi-cererea-de-finan%C8%9Bare.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page