top of page

Opt idei de afaceri pe care le poți demara cu ajutorul fondurilor nerambursabile


Află, pentru fiecare în parte, care este investiția minimă necesară, care sunt condițiile legale de funcționare, dar și care sunt cheltuielile pe care aceste afaceri le generează.

1. Înființarea unei fabrici de mobilă

Activitățile de producție sunt întotdeauna sprijinite cu fonduri naționale sau europene, ca urmare a potențialului ridicat de creare a unor noi locuri de muncă.

În cazul în care vrei să demarezi o astfel de activitate, în perioada următoare va fi lansat programul de Microindustrializare, în cadrul căruia fabricile cu activitate de cel puțin un an vor putea solicita până la 100.000 de euro pentru achiziția halelor de producție sau a echipamentelor necesare.

Dacă fondurile sunt insuficiente, încă mai poți accesa fonduri cuprinse între 200.000 de euro și un milion de euro prin intermediul măsurii 2.2 din cadrul Programului Operațional Regional.

2. Peleți din rumeguș și resturi vegetale

Înființarea unei fabrici de brichete din paie și alte resturi vegetale este o idee de afaceri ce poate fi pusă în practică în zonele rurale în care se găsesc exploatații agricole de dimensiuni medii sau mari, în cadrul cărorora paiele reprezintă un produs secundar lipsit de valoare economică. De asemenea, linia de producție a brichetelor și peleților poate fi amplasată și în vecinătatea exploatațiilor forestiere, rumegușul fiind de asemenea o materie primă importantă pentru această afacere.

Un alt avantaj al acestei afaceri este dat de faptul că aproape jumătate din populația țării locuiește în spațiul rural și un procent semnificativ din numărul total de gospodării din România se încălzesc cu material lemnos, acest lucru însemnând o piață de desfacere enormă.

Producția de peleți din rumeguș și resturi vegetale este o afacere sezonieră, cu vârfuri de vânzări în lunile de toamnă și iarnă, astfel încât societatea trebuie să dispună de spații mari de depozitare a brichetelor și peleților din paie și rumeguș.

Utilajele necesare sunt simple și ieftine, dacă dorești să inițiezi o afacere mică, dar pot necesita o investiție de ordinul sutelor de mii de euro atunci când dorești să produci o cantitate foarte mare de peleți.

3. Căsuțe de camping pentru pescuit

Investițiile în pensiuni agroturistice au reprezentat, în anii trecuți, cele mai frecvente idei de afaceri pornite cu ajutorul fondurilor europene în spațiul rural. După ce anul trecut au fost înființate sute de astfel de agro-pensiuni prin intermediul finanțărilor oferite prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală, pescarii pot înființa servicii alternative de primire turistică, respectiv căsuțe de cazare cu specific pescăresc.

4. Idei de afaceri în domeniul producției de alimente

În România există un decalaj evident între numărul fermelor agricole sau pomicole, pe de o parte, și numărul unităților de procesare și capacitatea acestora de prelucrare a materiei prime, pe de altă parte.

Totodată, creșterea numărului de fabrici de procesare a materiilor prime agricole ar duce la o creștere a concurenței pentru achiziția produselor agricole sau pomicole și implicit la creșterea prețurilor de vânzare a acestora. Astfel, prin finanțarea unui număr suplimentar de unități de procesare vor beneficia și agricultorii care își vor putea comercializa laptele, cartea, fructele sau legumele obținute.

În plus, chiar și fermierii sunt încurajați să-și înființeze unități de procesare a produselor agricole obținute în cadrul fermelor proprii.

5. Idei de afaceri în domeniul educației

Cursurile de formare profesională pentru adulți, cursurile de robotică și tehnologie destinate copiilor, dar și lecțiile online în diverse domenii reprezintă doar câteva idei de afaceri care se pot implementa în domeniul educațional. În multe situații, investiția inițială este minimă, iar recuperarea banilor se poate petrece într-un timp destul de scurt.

Unele afaceri sunt dependente de un număr ridicat de angajați, în timp ce altele pot fi demarate pe cont propriu, având la bază cunoștințele și experiența unei singure persoane,

În toate cazurile, afacerile în domeniul educației pentru adulți sau copii au cunoscut o dezvoltare puternică în ultimii ani.

Ideile prezentate, de la înființarea unui after-school și până la organizarea de cursuri online pot fi dezvoltate și cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

6. Înființarea unei cafenele

Deschiderea unei cafenele, mai ales în timpul sezonului estival, este una dintre afacerile cu șanse foarte mari de reușită. Totuși, succesul unei astfel de afaceri este direct dependent de factori precum amplasamentul, prețurile practicate, calitatea băuturilor servite și nu în ultimul rând decorul și tematica aleasă, ca element de diferențiere față de o concurență din ce în ce mai numeroasă și inovatoare.

Astfel, o simplă cafea, oricât de bună sau de tare ar fi, nu mai este suficientă pentru a atrage clienții într-un local.

Clienții sunt din ce în ce mai pretențioși, astfel că își doresc o experiență deosebită atunci când aleg să iasă în oraș.

Cafenelele, în funcție de amplasament, decor și deschidere față de clienți pot fi:

  • cafenele tipice, acestea fiind amplasate într-o zonă centrală sau cu un trafic intens, în apropierea aglomerațiilor urbane, fie că sunt zone comerciale sau spații de birouri;

  • cafenelele cu autoservire, principalul atuu al acestora fiind oferirea unui preț cât mai mic, prin păstrarea unui număr minim de personal în cadrul cafenelei;

  • cafenelele din benzinării sau hoteluri, acestea oferind chiar și unele produse alimentare persoanelor aflate în tranzit;

  • cafenelele tematice, acestea mizând pe crearea unui decor special.

7. Înființarea unui serviciu de curierat cu bicicleta

Curieratul pe biciclete nu este doar o afacere exclusiv orientată către obținerea de profit, ci este, în egală măsură, o afacere socială, scopul comun urmărit de către antreprenorii existenți în cadrul acestei nișe fiind acela de a propune o alternativă lipsită de poluare.

Afacerile existente în acest moment se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, atât ca număr al firmelor care oferă astfel de servicii de livrare al coletelor, cât și din punctul de vedere al cifrelor de afaceri înregistrate de către aceștia.

8. Înființarea unui atelier de producție a prăjiturilor de casă

Obținerea de prăjituri de casă are potențialul de a deveni o afacere profitabilă, piața de desfacere putând fi câștigată cu ușurință, mai ales în momentele anului în care cererea este la un nivel ridicat. Investiția într-un laborator propriu ar permite obținerea unor produse proaspete, apreciate de către clienți într-o măsură mai mare, permițând astfel fidelizarea unui număr mai mare de consumatori, care vor reveni periodic pentru comenzi suplimentare.

În funcție de piața urmărită, o cofetărie sau patiserie ar putea fi deschise într-o zonă cu trafic pietonal intens, așa cum este cazul unor centre comerciale, clădiri de birouri, centrul unui oraș, o stradă intens circulată, în cadrul unui spațiu închiriat în apropierea unei guri de metrou, gară, etc. Atunci când afacerea se bazează, în primul rând, pe comenzi sosite prin intermediul site-ului propriu, iar livrarea se efectuează la sediul sau domiciliul clienților, locația nu mai este atât de importantă, astfel că societatea poate înregistra economii importante la plata chiriei.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46212/Opt-idei-de-afaceri-pe-care-le-po%C8%9Bi-demara-cu-ajutorul-fondurilor-nerambursabile.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page