top of page

Cabinetele medicale pot cere bani pentru extinderea sau modernizarea activităților desfășurate


Antreprenorii pot solicita zilele acestea fonduri nerambursabile prin intermediul Programului pentru Comerț și Servicii 2017. Linia de finanțare este deschisă pentru zece zile lucrătoare, până în data de 29 august, la ora 20.00, iar întreprinderile cu activitate de comerț și servicii pot primi până la 250.000 de lei nerambursabili (aproximativ 55.000 de euro), având totodată obligația de a asigura fonduri proprii pentru cel puțin 10% din valoarea proiectului. Cabinetele medicale, alături de alte activități, sunt eligibile în cadrul acestui program de finanțare pentru achiziția de echipamente și dotări, dar și mobilier specific activităților desfășurate.

Miercuri, la ora 10.00, a devenit activă aplicația de înscriere a întreprinderilor în cadrul programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, antreprenorii putând depune cererile de finanțare aferente propriilor proiecte de investiții. În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile întreprinderile care au înregistrat, la data deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor, cel puțin un an calendaristic de la înființare.

Alături de alte activități economice, întreprinderile care desfășoară activități medicale sunt, la rândul lor, eligibile în cadrul acestui program de finanțare, având de respectat aceleași condiții de eligibilitate.

Doar cabinetele medicale organizate ca societăți comerciale sunt eligibile, astfel că nici cabinetele medicale individuale, dar nici societățile civile medicale sau alte forme de organizare fără personalitate juridică nu pot depune cereri de finanțare.

Astfel, următoarele activități medicale sunt eligibile în cadrul acestui program de finanțare:

  • codul CAEN 8610 - activităţi de asistenţă spitalicească;

  • codul CAEN 8621 - activităţi de asistenţă medicală generală;

  • codul CAEN 8622 - activităţi de asistenţă medicală specializată;

  • codul CAEN 8623 - activităţi de asistenţă stomatologică;

  • codul CAEN 8623 - alte activităţi referitoare la sănătatea umană.

Activitatea pentru care se solicită sprijin financiar nerambusabil trebuie să fie înscrisă și autorizată cu cel puțin trei luni de zile anterior datei lansării sesiunii de primire a proiectelor. Vechimea activității autorizate se verifică în Certificatul constatator la punctul Sedii autorizate / Activități autorizate.

Astfel, societățile care desfășoară activități medicale în baza unuia dintre codurile CAEN aminite anterior de mai puțin de trei luni nu sunt eligibile și nu pot depune cereri de finanțare în cadrul acestei sesiuni.

În plus, societățile care au obținut în anul precendent peste jumătate din cifra de afaceri din activitatea pentru care solicită sprijin financiar vor primi un punctaj suplimentar.

Sunt încurajate investițiile în mijloace fixe

Dotarea tehnică minimă necesară unui cabinet medical diferă în funcție de specificul activității desfășurate, însă achiziția unor echipamente noi pentru extinderea sau modernizarea serviciilor oferite pacienților este încurajată prin intermediul acestui program de finanțare.

Se pune accent pe crearea unor locuri de muncă suplimentare, astfel că anumite investiții sunt încurajate în detrimentul altora. Spre exemplu societatea va obține un punctaj suplimentar în cadrul procesului de evaluare și selecție pentru investiții în mijloace fixe sau obiecte de inventar asociate acestora.

De asemenea, sunt încurajate investițiile în echipamente IT, dar și în soluții software necesare desfășurării și extinderii activității economice.

Unele cheltuieli eligibile au praguri valorice stabilite prin intermediul schemei de finanțare.

Astfel, deși ajutorul financiar maxim ce poate fi solicitat este de până la 250.000 de lei, antreprenorul va trebui să țină cont în întocmirea ajutorului financiar nerambursabil de următoarele praguri pe care nu le poate depăși:

  • echipamentele IT sunt eligibile până la o finanțare maximă de 150.000 de lei;

  • instalațiile de lucru, dotările, mobilierul și echipamentele sunt eligibile până la finanțarea maximă de 250.000 de lei;

  • activele necorporale și softul pentru comerțul online nu pot însuma mai mult de 60.000 de lei din ajutorul financiar maxim acordat;

  • realizarea unei pagini web de prezentare a serviciilor este eligibilă până la o finanțare maximă de 10.000 de lei;

  • consultanța pentru scrierea și implementarea planului de afaceri este eligibilă până la o finanțare maximă de 8.000 de lei.

Cabinetul medical își poate deconta cel mult 90% din investiție

Spre deosebire de alte programe de finanțare, cel mai reprezentativ fiind programul Start-up Nation, desfășurat în perioada 15 iunie – 14 iulie 2017, ajutorul financiar nerambusabil este cuprins între 75% și 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Ponderea exactă a ajutorului va fi aleasă de către solicitant, cu mențiunea că pentru o pondere mai mică a fondurilor nerambursabile în valoarea totală a proiectului de investiții se vor acorda puncte în plus, sporind astfel șansele de finanțare ale proiectului.

În consecință,cu cât contribuția proprie la valoarea totală a proiectului va fi mai mare, cu atât punctajul obținut va fi, de asemenea, mai mare.

Trebuie menționat faptul că în cadrul programului pentru Comerț și Servicii nu este acoperită valoarea taxei pe valoarea adăugată (TVA). Aceasta va fi acoperită integral de către beneficiar din fonduri proprii, indiferent dacă firma solicitantă este sau nu plătitoare de TVA.

Societăților care desfășoară activități de asistență medicală specializată și activități de asistență stomatologică nu le revine obligația de a se înregistra în scopuri de TVA deoarece îngrijirile medicale și operațiunile strâns legate de acestea fac parte din categoria operațiunilor scutite de TVA fără drept de deducere.

Acest lucru înseamnă că antreprenorul va suporta din fonduri proprii atât contribuția la valoarea eligibilă a proiectului, respectiv între 10% și 25%, dar și cheltuielile neeligibile ale proiectului, dintre care TVA va reprezenta o pondere importantă.

Finanțarea nerambursabilă se acordă sub forma decontării unor cheltuieli deja efectuate, astfel că beneficiarul va trebui să achite din surse proprii sau din credite bancare valoarea de 330.555,56 de lei, pentru a primi sub forma unui ajutor financiar suma de 250.000 de lei.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_46254/Cabinetele-medicale-pot-cere-bani-pentru-extinderea-sau-modernizarea-activit%C4%83%C8%9Bilor-desf%C4%83%C8%99urate.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page