Băncile acordă credite de tip punte pentru Start-up Nation Romania pentru cel mult un an și jumătate
Antreprenorii ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare în cadrul programului Start-up Nation și care nu dispun de resurse financiare proprii, vor fi nevoiți să contracteze credite punte oferite de către cele trei bănci comerciale acceptate în cadrul programului de finanțare: BCR, CEC și Banca Transilvania.
Creditele punte sunt acordate pentru o durată de cel mult 18 luni, având o rată a dobânzii cuprinsă între 3.50% (în cazul BCR) și 3,99% (situația CEC Bank).
Dobânda bancară nu este singurul cost aferent contractării unui credit bancar de tip punte, astfel că antreprenorii vor achita, de asemenea, diverse comisioane pentru analiza dosarului, de acordare a creditului sau de gestiune lunară. Aceste comisioane sunt diferite de la o bancă la alta.
Valoarea totală a creditului, precum și durata de rambursare pot fi modificate, în funcție de specificul fiecărui proiect în parte și de negocierea purtată cu băncile.
Nefinanțarea TVA din creditul bancar ar crește costurile proiectului la o valoare nesustenabilă
Deși TVA-ul reprezintă o cheltuială eligibilă în cadrul schemei de minimis a programului de finanțare Start-up Nation, funcționarii din agenții au informat, în cadrul discuțiilor cu antreprenorii, faptul că TVA-ul aferent bunurilor și serviciilor detaliate în cadrul planului de afaceri nu poate fi finanțat prin intermediul creditului-punte.
În cazul în care valoarea TVA nu ar fi inclusă în cadrul creditului – punte, așa cum încă susțin mulți funcționari bancari din agențiile din țară, costurile asociate proiectului ar crește la o valoare nesustenabilă, iar mulți antreprenori ar fi tentați să-și abandoneze proiectele.
Spre exemplu, în cazul în care valoarea totală a unui proiect este de 200.000 de lei, TVA-ul aferent achizițiilor de bunuri și servicii ar fi de aproape 32.000 de lei.
În cazul în care finanțarea prin intermediul creditului punte nu ar fi posibilă, această valoare ar trebui suportată din surse financiare proprii, ceea ce ar conduce la creșterea costului total al proiectului la o valoare de aproximativ 45.000 de lei.
În aceste condiții, mulți antreprenori și-ar abandona proiectele, neavând resursele financiare necesare suportării acestor cheltuieli.
Astfel, ar fi recomandat că băncile să își instruiască personalul din agențiile teritoriale cu privire la condițiile de creditare și tipul cheltuielilor ce pot fi finanțate prin intermediul creditului punte, pentru a evita, în perioada imediat următoare, transmiterea unor informații contradictorii antreprenorilor interesați de obținerea unui credit bancar pentru implementarea propriilor proiecte.
Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_46470/Credit-pentru-Start-up-Nation-Func%C8%9Bionarii-bancari-nu-%C8%99tiu-dac%C4%83-TVA-ul-se-finan%C8%9Beaz%C4%83-sau-nu-pentru-proiecte.html