top of page

UPDATE: Start-up Nation: Rectificarea bugetară a adus doar jumătate din banii necesari


Finanțarea proiectelor declarate câștigătoare în cadrul programului Start-up Nation urmează să se facă atât din fonduri guvernamentale, cât și din fonduri europene. Fondurile guvernamentale alocate în urma rectificării bugetare acoperă doar jumătate din necesarul anului 2017. Pe de altă parte, finanțarea din fonduri europene este întârziată, abia în urmă cu doar câteva zile fiind publicat în dezbatere publică Ghidul solicitantului prin care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) ar urma să solicite fondurile necesare. Derularea procedurii, evaluarea și plata efectivă a fondurilor ar putea dura, însă, până la câteva luni.

Programul Start-up Nation a debutat având bugetul asigurat din două surse financiare distincte, respectiv din fonduri guvernamentale și din fonduri europene. În acest sens, în data de 1 septembrie, a fost lansat în dezbatere publică Ghidul solicitantului România Start-up Nation, în cadrul obiectivului specific 3.7 - Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană.

Ghidul solicitantului s-a aflat în dezbatere publică până în data de 15 septembrie, ulterior urmând a fi lansată sesiunea de primire a proiectelor. Apelul este de tip noncompetitiv, doar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, alături de unitățile și organizațiile aflate în subordinea sa, având posibilitatea de a depune cereri de finanțare.

Antreprenorii care au solicitat finanțare pentru planuri de afaceri ce urmează a fi implementate în spațiul rural și în Regiunea București Ilfov urmează să fie sprijiniți prin intermediul fondurilor guvernamentale. Necesarul de finanțare din surse guvernamentale a fost estimat la 500 de milioane de lei pentru acest an, iar prin rectificarea bugetară din cursul acestei luni au fost obținuți doar 247,9 de milioane de lei, adică jumătate din banii necesari implementării corecte a proiectelor aprobate în 2017.

Situația la zi a proiectelor nu este cunoscută

În cadrul programului Start-up Nation au fost depuse peste 19.000 de planuri de afaceri, dintre care peste 8.600 au fost selectate pentru finanțare, urmând să semneze contracte de finanțare cu MMACA până cel târziu în data de 29 septembrie 2017.

Procesul nu este transparent, astfel că nu este cunoscută situația la zi a antreprenorilor care au semnat efectiv contractele de finanțare până în prezent.

Ajutorul financiar nerambusabil urmează să fie achitat beneficiarilor doar dacă banii vor exista în bugetul MMACA, iar administratorul programului de finanțare este exonerat de orice răspundere în cazul întârzierilor la plată.

Pentru acest program de finanțare, administratorul fondurilor nerambusabile este Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie din regiunea în care proiectul se implementează.

Administratorul menționează în cadrul articolului 12 din contractul cadru de finanțare că va acorda banii nerambursabili în limita fondurilor cuprinse în bugetul anual al programului Start-up Nation și este exonerat de orice răspundere în cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperă sumele necesare finanţării proiectului. Alți antreprenori au experimentat, din păcate, această procedură: mai multe întreprinderi care au obținut ajutoare de minimis în anul 2013 nu și-au putut deconta investițiile efectuate, pentru că rectificarea bugetară a întârziat. În cele din urmă, banii au fost plătiți, însă cu o întârziere destul de mare.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_46396/Start-up-Nation-Rectificarea-bugetar%C4%83-a-adus-doar-jum%C4%83tate-din-banii-necesari.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page