top of page

Idee de afacere: Înființarea unui atelier de decorațiuni interioare cu ajutorul fondurilor neramburs


Afacerea poate fi demarată cu ajutorul fondurilor nerambusabile

Identificarea unei surse de finanțare pentru producția de obiecte de decorațiuni interioare din materiale textile pornește de la codul CAEN al afacerii. Astfel, activitatea poate fi demarată prin înscrierea în actul constitutiv al activității specifice codului CAEN 1392 Fabricarea de articole confectionate din textile.

Fiind o activitate de producție, realizarea de perdele și draperii (dar și alte decorațiuni realizate din materiale textile) poate primi finanțare în cadrul a numeroase programe de finanțare cu fonduri europene sau naționale.

Totuși, dacă activitatea debutează acum, iar societatea nu are cel puțin un bilanț contabil încheiat, posibilitățile de finanțare cu fonduri nerambusabile vor fi mai puțin numeroase.

Fondurile nerambusabile alocate demarării unor afaceri mici au fost epuizate în 2017, astfel că pregătirea unui proiect trebuie să fie realizată pentru anul viitor.

Principalul program de finanțare este România Start-up Nation, care a acordat, în acest an, finanțări nerambusabile de până la 200.000 de lei (respectiv 44.000 de euro). Finanțarea a putut fi utilizată pentru achiziția de utilaje și dotări, mijloace de transport specializate, închirierea sau achiziționarea unor spații de lucru, dar și pentru plata salariilor pentru o periodă de până la 12 luni după semnarea contractului de finanțare. Totuși, programul este multianual, astfel că se vor putea cere fonduri și în 2018.

Prin urmare, demararea unei astfel de afaceri prin intermerdiul fondurilor nerambusabile este recomandată, tendința de creștere a pieței de profil asigurând recuperarea investiției într-un termen redus.

Piața decorațiunilor interioare, atât pentru spațiile de locuit, cât și pentru birouri, cunoaște o dezvoltare tot mai accentuată în ultima perioadă, datorată rafinării preferințelor consumatorilor. Astfel, perdelele si draperiile reprezintă un element decorativ extrem de important în amenajarea oricărui spațiu în care ne petrecem câteva ore pe zi. În afară de utilitatea pe care o prezintă, anume aceea de a atenua lumina și căldura solară, perdelele și draperiile dau un plus de eleganță camerei, adăugând o îmbinare armonioasă tuturor elementelor de decor din cameră. Demararea unei afaceri în acest domeniu de activitate nu este costisitoare, dar poate solicita, într-o măsură chiar mai mare, abilități practice speciale și un simț estetic dezvoltat.

Demararea unei afaceri în domeniul decorațiunilor interioare textile nu este costisitoare, fiind necesare doar câteva mașini de cusut și călcat și ustensilele necesare realizării retușurilor finale. Astfel, de multe ori, cea mai mare parte a bugetului disponibil ajunge să fie consumat pentru asigurarea spațiului de lucru, plata salariilor, transportul produselor sau reclama efectuată.

Asigurarea spațiului de lucru reprezintă prima grijă a oricărui antreprenor. În cazul producției de decorațiuni interioare din materiale textile, nu este justificată achiziționarea spațiului de lucru, închirierea fiind soluția mai ieftină și mai practică.

Echipamentele necesare depind foarte mult de dimensiunea afacerii și volumul de muncă estimat. Totuși, spre deosebire de alte domenii de activitate, producția de obiecte decorative din materiale textile necesită o investiție minimă pentru achiziționarea de mașini de cusut și călcat, într-un număr adecvat personalului disponibil și fluxului tehnologic proiectat. Celelalte obiecte de investiție necesare realizării unor retușuri sunt puțin costisitoare.

Totuși, o astfel de afacere necesită o investiție importantă în marketing și publicitate. Este deosebit de imporantă comunicarea cu clienții potențiali, astfel că societatea trebuie să fie prezentă acolo unde clienții se află: pe internet, la târguri și expoziții de profil, în magazinele de mobilier sau în paginile revistelor de decorațiuni interioare.

În cazul în care societatea asigură transportul produselor de la atelier la clientul final, societatea poate lua decizia de a investi într-un mijloc de transport specializat. Aceasta reprezintă, de asemenea, alături de reclamă și publicitate, o investiție importantă, mai mare decât cea efectuată de către societate în utilajele și dotările de lucru.

După realizarea investiției, societatea va înregistra următoarele cheltuieli de funcționare:

  • salarii și contribuții sociale pentru angajații companiei;

  • plata chiriei pentru spațiul de lucru utilizat;

  • utilitățile consumate în cadrul procesului de producție;

  • marketingul și publicitatea pot avea o pondere semnificativă în cheltuielile totale ale companiei.

În cazul în care compania nu achiziționează mijloace de transport, cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe se vor situa la un nivel foarte scăzut, sustenabil pe termen mediu și lung.

Înainte de demararea efectivă a activității, antreprenorul trebuie să se preocupe de obținerea avizelor și autorizațiilor necesare. Printre cele mai importante avize vor fi pentru siguranța și securitatea muncii și prevenirea și stingerea incendiilor.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_46571/Idee-de-afacere-Infiin%C8%9Barea-unui-atelier-de-decora%C8%9Biuni-interioare.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page