top of page

Ce pași urmezi pentru a primi 40.000 de euro pentru o afacere, dacă revii în țară


Românii din străinătate care doresc să revină în țară și să demareze o afacere pot primi, în perioada următoare, un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 de euro. Astfel, șomerii, angajații, dar și alte categorii de persoane care pot dovedi faptul că au avut domiciliul sau reședința în străinătate pot primi bani nerambursabili pentru înființarea unei noi afaceri în mediul urban. Alocarea fondurilor nerambusabile se va face prin intermediul unor instituții și organizații care derulează programul Diaspora Start-up, iar lista lor este disponibilă la finalul acestui articol.

Verifică dacă îndeplinești condițiile de înscriere la activitățile programului

Grupul ţintă căruia i se adresează programul Diaspora Start-up este format din cetăţeni români în vârstă de cel puţin 18 ani care sunt la data înscrierii în program șomeri, persoane inactive sau angajați. Ei trebuie să facă dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate pe durata a cel puțin un an din ultimii trei ani și să îndeplinească condiţiile de mai jos:

  • să urmărească înființarea unei afaceri nonagricole în mediul urban;

  • să aibă reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, într-una dintre cele şapte regiuni mai puțin dezvoltate ale României, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia. Persoanele din regiunea București-Ilfov nu sunt eligibile în cadrul acestui program de finanțare;

  • să aibă reședința sau domiciliul în regiunea în care se implementează proiectul;

  • să demonstreze experienţa antreprenorială prin documente de înfiinţare a unei societăţi comerciale în străinătate, precum şi prin documente care să ateste experienţa specifică în domeniul în care doreşte sa iniţieze o afacere prin intermediul programului analizat sau:

  • să demonstreze capacitatea tehnică şi profesională prin: contract de muncă, contract de colaborare etc. în domeniul în care doreşte să iniţieze o afacere prin intermediul programului;

  • să demonstreze expertiza prin documente, recunoscute de statul român, care să ateste finalizarea studiilor de specialitate în cadrul unor instituţii de învăţământ superior din străinătate, precum şi alte documente ce atestă certificări/formări ca urmare a unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care doreşte să iniţieze o afacere prin intermediul programului.

Înscrie-te în cadrul activităților de formare profesională

Administratorii schemei de finanțare organizează, în perioada curentă, înscrieri în cadrul programelor de formare profesională, ca activitate inițială și obligatorie pentru întregul program Diaspora Start-up.

Astfel, dacă îndeplinești condițiile amintite la punctul anterior, va trebui să cauți organizațiile care desfășoară cursuri de antreprenoriat în regiunea în care ai domiciliul și reședința.

Administratorii schemei de minimis vor selecta cel puțin 200 de persoane aparținând uneia sau mai multor categorii de grup țintă amintite anterior, în vederea participării la cursurile de formare antreprenorială.

Programul de formare antreprenorială va avea alocate cel puțin 40 de ore/cursant și va conține atât o componentă teoretică, cât și o componentă practică.

Pregătește și prezintă un plan de afaceri

După ce cursul de formare profesională în domeniul antreprenoriatului este încheiat, administratorul schemei de minimis va organiza un concurs de idei de afaceri, iar participanții la curs vor putea întocmi și prezenta un plan de afaceri.

Planurile de afaceri vor fi supuse aprobării unui juriu în care vor fi implicați reprezentanți ai mediului de afaceri și ai patronatelor din aria de implementare a proiectului, cu respectarea principiilor de incompatibilitate și confidențialitate.

Din numărul celor 200 de participanți la cursul de antreprenoriat vor trebui selectate cel puțin 20 de planuri de afaceri.

Implementează planul de afaceri

După selectarea planului de afaceri în vederea acordării sprijinului financiar nerambursabil, persoanele fizice vor primi sprijin pentru înființarea unor întreprinderi noi.

Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze, la cel târziu șase luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis, cel puțin două persoane.

Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința într-una din regiunile mai puțin dezvoltate, în mediul urban sau rural.

Persoanele fizice care vor câștiga concursul de idei de afaceri vor primi 40.000 de europentru implementarea propriilor planuri, însă în două tranșe;

  • 75% din bani, reprezentând 30.000 de euro, se vor plăti în avans, înainte de demararea activităților descrise în planul de afaceri;

  • 25% din ajutorul nerambusabil, respectiv 10.000 de euro, se vor plăti la finalul implementării proiectului, doar după ce toate condițiile asumate au fost îndeplinite.

Tranșa finală va fi achitată doar dacă activitățile planului de afaceri au fost realizate și au fost create cele două locuri de muncă asumate.

Monitorizarea proiectului

După finalizarea proiectului și încasarea tranșei finale a sprijinului nerambursabil, antreprenorii trebuie să mențină cele două locuri de muncă pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

La finalul implementării proiectului, indiferent de cauzele care determină eventuala fluctuație a numărului de persoane angajate, antreprenorul are obligația de a se asigura că numărul persoanelor angajate în cadrul întreprinderii nou înființate este cel puțin egal cu numărul total asumat inițial.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_46912/Diaspora-Start-up-Ce-pa%C8%99i-urmezi-pentru-a-primi-40000-de-euro-pentru-o-afacere-dac%C4%83-revii-in-%C8%9Bar%C4%83.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page