top of page

Pentru ce afaceri poți obține fonduri europene in 2018? Cum va arata calendarul orientativ al finanț


Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat calendarul orientativ al liniilor de finanțare ce vor fi deschise până la finalul acestui an, dar și în cursul anului viitor, acoperind principalele domenii de activitate finanțate din fonduri europene. Astfel, întreprinderile mici și mijlocii (IMM), dar și organizațiile non-guvernamentale (ONG), precum și alte forme juridice eligibile pot cere sprijin financiar pentru dezvoltarea unor afaceri, susținerea antreprenoriatului în rândul tinerilor, activități de cercetare, dezvoltare și inovare, dar și pentru promovarea antreprenoriatului social.

Printre apelurile care se vor lansa în perioada următoare, MDRAPFE a planificat finanțarea următoarelor domenii:

  • sprijinirea untităților de inovare și transfer tehnologic;

  • înființarea și dezvoltarea incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri;

  • îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii;

  • creșterea investițiilor private în cercetare și dezvoltare;

  • promovarea antreprenoriatului prin susținerea financiară a cursurilor de formare profesională și a schemelor de finanțare a afacerilor debutante;

1. Promovarea transferului tehnologic

Promovarea transferului tehnologic va fi una dintre principalele direcții către care fondurile europene vor fi direcționate în perioada imediat următoare. Fondurile planificate pentru acest tip de afaceri sunt puse la dispoziția solicitanților prin intermediul Programului Operațional Regional (POR), suma totală a acestora depășind 200 de milioane de euro.

Sunt eligibile pentru a solicita sprijin nerambusabil centrele de transfer tehnologic, parcurile științifice, dar și parteneriatele făcute de către IMM-uri cu acestea.

Aceste programe de finanțare vor debuta, conform planificării efectuate de către MDRAPFE, în luna decembrie a acestui an și se vor închide în septembrie 2018.

2. Înființarea și dezvoltarea incubatoarelor și a acceleratoarelor de afaceri

POR va susține înființarea și dezvoltarea acestor structuri de sprijinire a afacerilor prin intermediul a două alocări financiare distincte, ce vor totaliza aproximativ 110 milioane de euro. Banii pot fi accesați de către IMM-uri, Autorități Publice Locale, dar și de către ONG-uri până la finalul lunii martie 2018.

3. Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor

Tot prin intermediul POR, IMM-urile vor putea accesa aproximativ 43 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor afaceri în zona Deltei Dunării. Programul de finanțare va debuta în luna decembrie a acestui an, urmând ca sesiunea să se închidă în luna aprilie 2018.

Banii vor putea fi obținuți cu precădere pentru realizarea unor construcții, achiziția de utilaje și echipamente, dar și pentru implementarea unor sisteme de management al calității.

4. Fonduri pentru cercetare dezvoltare și proiecte inovative

Aproape 190 de milioane de euro vor fi alocați, în perioada următoare pentru sprijinirea afacerilor din sfera cercetării și dezvoltării, în scopul dezvoltării unor activități inovative în economie.

Banii vor fi disponibili pentru toate întreprinderile care au drept obiect de activitate cercetarea-dezvoltarea, dar și universitățile publice și instituțiile naționale de cercetare-dezvoltare și inovare sunt eligibile.

Banii pot fi accesați până la finalul lunii iunie 2018 și totalizează peste 185 de milioane de euro.

5. Susținerea cursurilor de formare profesională și sprijinirea antreprenoriatului

Dacă în prezent se derulează programele de finanțare România Start-up Plus și Start-up Diaspora, în perioada următoare vor debuta linii de finanțare similare, care vor sprijini în prima etapă participarea la cursuri de antreprenoriat, pentru ca mai apoi să ofere fonduri nerambursabile celor mai bune planuri de afaceri prezentate de către participanți.

Aceste scheme de finanțare vor fi susținute de către Programul Operațional de Capital Uman (POCU) prin intermediul mai multor sesiuni planificate să debuteze în anul 2018.

6. Promovarea antreprenoriatului social

Fondurile pentru sprijinirea antreprenoriatului social și susținerea întreprinderilor sociale vor fi derulate prin intermediul POCU, prin două sesiuni de primire a cererilor de finanțare ce se vor încheia în luna martie 2018. Fondurile vor putea fi utilizate pentru consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă și totalizează peste 96 de milioane de euro.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_46980/Calendarul-orientativ-al-finan%C8%9B%C4%83rilor-din-2018-Pentru-ce-afaceri-po%C8%9Bi-ob%C8%9Bine-fonduri-europene-anul-viitor.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page