Interviu cu ministrul Laufer: Start-Up Nation 2017 și 2018. Modificări pentru aplicanți și consultan
Statul va derula și în anul 2018 programul Start-up Nation, prin care ar urma să acorde ajutoarele financiare de maximum 200.000 de lei unor firme mici și mijlocii (IMM), pentru investiții, dar vor fi făcute o serie de modificări, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, într-un interviu video acordat, luni, StartupCafe.ro. Vor putea aplica din nou și antreprenorii respinși în 2017, ce alte măsuri vor mai fi luate față de solicitanți, dar față de consultanți? Ce explicații are ministrul pentru aplicanții cărora li s-au respins achiziții de software?
StartupCafe.ro: Se va face și în 2018 un program Start-Up Nation?
Ilan Laufer: (...) Răspunsul este da, se face Start-Up Nation și în 2018, în conformitate cu programul de guvernare și cu legea pentru Start-Up Nation până în 2020 vom derula programul.
StartupCafe.ro: Când îi veți da drumul, pentru că au fost și acele informații dinspre agenția dvs . ca e nevoiede un comitet care să aprobe programul pe 2018?
Ilan Laufer: Cadrul legal pentru Start-up Nation există în acest moment. Referitor la detalii tehnice, când vom da drumul efectiv programului pentru 2018, avem discuții interne în minister să vedem care sunt cele mai bune soluții. Eu îmi doresc să-i dăm drumul mai devreme decât a fost în 2017, fiind un an în care a trebuit să construim foarte mult din punctul de vedere al legislației, de la cadrul legal la procedura de implementare, care au durat. Eu aș vrea undeva în luna aprilie să-i dăm drumul, anul viitor, va fi o lună bună, pentru ca toată lumea să intre în pâine. Asta ar fi dorința mea, să dăm drumul în aprilie aplicației de înscriere.
StartupCafe.ro: Vor putea aplica și candidații respinși anul acesta, cu aceleași firme?
Ilan Laufer: 99%, da, este o inițiativă pe care vrem să o preluăm, fiind foarte multe firme în situația în care s-au înscris, nu au reușit să se califice, dar totuși vor să-și reîncerce șansa anul viitor. Cred că este normal din partea noastră să le permitem. Prin urmare, voi încerca până la sfârșitul acestui an să aduc o modificare în acea ordonanță pentru Start-up Nation, ca să permitem și companiilor care vor avea anul viitor, la data aplicării, mai mult de un an vechime, așa cum se prevede în acest moment, să aibă posibilitatea să se înscrie. Deci pentru cei care și-au înființat o firmă după 30 ianuarie 2017 și au fost eligibili anul acesta, eu voi face tot ceea ce ține de mine ca aceștia să se poată înscrie și la ediția 2018.
StartupCafe.ro: E o problemă - dacă ei nu vor putea aplica pe aceste firme, nu vor mai putea deloc să aplice pe același cod CAEN nici cu o firmă nouă.
Ilan Laufer: Corect. Vreau să vă spun că am fost plăcut surprins și de aceea a existat un impact major al Start-up Nation, foarte mulți doresc să devină antreprenori chiar dacă nu au obținut această finanțare. Cifra este spre 30% - cei care au anunțat că ei vor încerca și vor merge pe ideea de a face un business. Și lucrul acesta s-a întâmplat și în urma promovării pe care am avut-o cu Start-Up Nation și încercarea noastră de a apropia mediul universitar cu viitorii antreprenori, cu studenții, cu mediul privat. Am fost acum într-un tur de implementare, a fost un summit Start-Up Nation unde au fost și partenerii noștri de implementare (băncile partenere - n.r.), care ne ajută cu credite-punte și credite suplimentare pentru start-upuri și este foarte important.
StartupCafe.ro: Ați văzut schița de buget de stat pe 2018, e prins acolo Start-up Nation?
Ilan Laufer: Vom avea aproximativ 2 miliarde de lei, ca și anul acesta, vor fi discuții finale în următoarele 10 zile, 2 săptămâni, dar, cu siguranță, da.
StartupCafe.ro: Plățile pentru ediția anul 2017 se vor suprapune în anul 2018 cu noul program. Veți avea bani suficienți să executați această suprapunere, dacă dvs. începeți programul 2018 mai devreme decât s-a început în 2017?
Ilan Laufer: Cu siguranță, da. Din acest punct de vedere, în primul rând fondurile pe care le-am avut în Start-Up Nation, suntem în proceduri avansate și ele ajung în agenții pentru a începe plățile, au început să ne sosească cereri de rambursare, suntem în procedură de a onora plăți. Tot ce s-a contractat pentru anul 2018 și au fost anumite cereri din partea beneficiarilor de a muta anumite sume din 2017 în anul 2018, că nu le vin echipamentele la timp și alte astfel de chestiuni...
StartupCafe.ro: Ați întârziat și dvs. cu programul.
Ilan Laufer: Foarte puțin, aș spune. În marginea bunului-simț. Și credeți-mă că s-a muncit zi și noapte. Și vreau, de câte ori am ocazia, să mulțumesc colegilor mei din agenții. Ei sunt doar 9 în medie (pe agenție teriorială -n.r.), față de 28, cât va fi schema anul viitor. Acest minister avea undeva la 1.000 și ceva de proiecte pe an și a trecut la peste 10.000, deci de 10 ori volumul de muncă cu aceiași oameni. Le mulțumesc enorm pentru efortul pe care l-au depus. S-a semnat la foc automat, au fost chemați oamenii să clarificăm, să dăm drumul la acte adiționale pentru ridicarea acelei clauze suspensive (care a suspendat aplicarea contractelor de finanțare cu beneficiari, până s-au aprobat fondurile necesare - n.r.). Deci le mulțumesc enorm colegilor mei din minister, care, la ordinul meu, au fost detașați în teritoriu pentru a face față unui volum foarte mare și, anul viitor, vom avea o schemă lărgită care să poată susțină cu normalitate și programul Start-Up Nation.
StartupCafe.ro: Domule ministru, asta am discutat și aici la precedentul interviu, înainte de pornirea programului, că există această problemă a lipsei de personal și noi, StartupCafe am avertizat, am scris în nenumărate rânduri că există această problemă și iată că au fost și de data aceasta acele întârizieri la evaluarea planurilor de afaceri...
Ilan Laufer: S-a muncit și în week-enduri, și până la ora 20, în ultimele săptămâni s-a stat și până la 11 noaptea. Eu nu i-am forțat peste limită, dar oamenii au avut un simț major de răspundere pentru finalizarea semnării acordurilor de finanțare.
StartupCafe.ro: Dar sunt și corecte aceste evaluări, realizate sub această presiune, pentru că a fost o presiune fenomenală pe ei, avem certitudinea că evaluările au fost corecte sau a fost un hei-rup?
Ilan Laufer: A fost un volum de muncă uriaș, dar nu am renunțat nicio secundă la partea calitativă și avem un grad de respingere de 14-15% din 10.500 de firme evaluate. 15% au fost respinși, iar restul au intrat la finanțare și am lăsat și un buffer de 400 de acorduri semnate în afara bugetului. Dacă dintr-un motiv sau altul cineva decide să renunțe, nu vreau să pierdem acei bani europeni și de la buget. Eu vreau să ajungă la următorii care sunt pe listă. M-am asigurat și de acest lucru.
StartupCafe.ro: În urma certificărilor în teren pe care le vor face băncile, dacă se vor retrage de acolo finanțări prin corecții, vor putea veni din spate cei care au picat la evaluare, cu punctaje mai mici, să obțină finanțare?
Ilan Laufer: Pe fiecare plan de afaceri, în cazul în care există anumite corecții financiare, acele sume nu mai pot fi utilizate. Și pot fi diferențe, de la 500 de lei la 5.000 de lei, depinde cum și-a bugetat omul și cât de corect găsește acel echipament sau ce vrea să-și cumpere. În schimb, sunt situații în care unii pot renunța, dintr-un motiv sau altul, nu mai vor sau fac altceva, și atunci normal să fim pregătiți pentru ca cei care pot urma și intra la finanțare să aibă varianta să facă acest lucru.
StartupCafe.ro: Spuneți despre personal, că vi s-au aprobat suplimentări, din câte știu ați cerut 234 de oameni și vi s-au aprobat 186 în total, cu cei vechi din minister. Vi se par suficienți?
Ilan Laufer: Da. Astăzi avem undeva o medie de 9 oameni per agenție. Prin noua schemă, în două etape, vom ajunge la 26 de persoane pe agenție. Este oricum de trei ori mai mult și consider că avem nevoie de ei nu doar din acest punct de vedere de a putea face următorul Start-Up Nation, fiindcă fără ei ar fi foarte greu, dar vom avea o perioadă de suprapunere în care vor veni cheltuieli la decont, prin cerere de rambursare sau cerere de plată, concomitent cu evaluare de noi dosare, lucru care se va întâmpla în 2018. Și atunci clar avem nevoie de creșterea schemei de personal, plus că oficiile transformate în agenții au primit atribuții suplimentare în ceea ce înseamnă atragerea de investiții străine.
StartupCafe.ro: Asta înseamnă că veți avea oameni mai mulți, dar vor avea și ei mai multă muncă, în alte direcții...
Ilan Laufer: Am capacitatea managerială să prioritizez și am demonstrat anul acesta. Vreau să am atât de mulți oameni încât să putem duce volumul de muncă pe care îl avem. Nu am exagerat în ce am cerut și vom primi.
StartupCafe.ro: În 2017, aveați termen 27 septembrie pentru semnarea acordurilor de finanțare și ați ajuns în 15 noiembrie. Cam mare diferența!
Ilan Laufer: Nu este atât de mare. Luând în calcul că este cel mai mare program de acest fel din Europa, că am avut o schemă de personal mult subdimensionată, am reușit să facem ceea ce mulți credeau că e imposibil. OK, cu o întârziere de 45 de zile, dar per total rezultatele sunt foarte bune, oamenii s-au apucat de implementare, foarte mulți accesează credite-punte, cei care vin pe cerere de plată au început să vină la noi. Avem bani în conturi, am trimis bani către toate agențiile, sunt bani și pentru plata cererilor de plată și rambursare și pentru credite-punte.
StartupCafe.ro: Deci spuneți că se va derula fără probleme programul 2017 și se va suprapune și 2018 fără probleme?
Ilan Laufer: Nu există așa ceva, fără probleme, dar vom face față. Asta vreau să spun.
StartupCafe.ro: Pentru bucureșteni și pentru cei din județul Ilfov, ei nu au avut până acum o agenție dedicată, deși aici sunt concentrate cele mai multe firme. Îi veți trimite tot la Ploiești sau va funcționa pentru ei Agenția București?
Ilan Laufer: Sigur, 100%. Anul viitor, evaluarea pe București-Ilfov va fi la București, agenția va fi în strada Poterași, unde avem încă un sediu al ministerului, deja am luat această decizie. Deci anul viitor toți bucureștenii și ilfovenii vor avea agenție, unde vor veni de la clarificări la semnări, la absolut orice.
StartupCafe.ro: Ce alte modificări veți mai avea la Start-Up Nation 2018?
Ilan Laufer: Nu pot să vă dau exemple concrete, dar am primit semnale undeva în proceduri, în RUE unde am putea chiar să mai simplificăm, să spunem să fie și mai simplu pentru noi, intern, la partea de implementare, ceea ce ar scuti foarte mult din timp. În al doilea rând, îmi doresc să aducem mai multe clarificări.
StartupCafe.ro: Ce faceți cu acea hotărâre de guvern pe partea de achiziții, care trebuie actualizată, pentru că nu pot fi prinse acolo drone, tablete etc? H.G. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.
Ilan Laufer: Îmi doresc ca până săptămâna viitoare să lansez pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri o dezbatere deschisă în care toți cei care sunt în domeniu să vină cu sugestii și le vom prelua și le vom transmite Ministerului de Finanțe, care este singurul care poate să modifice acea hotărâre de guvern. Orice modificare trebuie să vină prin intermediul Ministerului de Finanțe. Îmi doresc să avem pentru anul viitor această HG refăcută, pentru ca cei care aplică să aibă într-adevăr libertatea să-și ia de la bărci care filmează până la drone, avioane, ce au ei nevoie pentru orice industrie creativă, producție.
StartupCafe.ro: Va trebui să fie gata până în aprilie 2018.
Ilan Laufer: Da. Nu cred că este atât de complicat. O urc în dezbatere publică, o țin 10-15 zile, primesc propunerile, le transmit la Finanțe și înainte să începem Start-Up Nation 2018 să le avem aprobate în Guvern.
StartupCafe.ro: Mai este o problemă - cu softurile pe care voiau să le achiziționeze firme care aveau ca obiect de activitate programarea și cărora li s-au respins proiectele.
Ilan Laufer: Peste 70% din ajutoarele financiare semnate au software. Au fost respinși acolo unde există o neconcordanță între codul CAEN pe care îl au și softul pe care l-au solicitat. Au venit la noi firme să solicite soft de 170.000 de lei care nu aveau treabă cu acest software în fluxul lor de producție. Deci nu a fost direct implicat în acel cod CAEN și acolo s-au dat respingeri. Și, din nou, eu am vorbit foarte serios și am spus acest lucru: una dintre prioritățile mele este ca aceste firme să ajungă la maturitate. Îmi doresc ca peste 80% din aceste start-upuri să reușească să treacă de perioada de implementare și să se achite de toate obligațiile pe care le au față de noi și Comisia Europeană pentru aceste fonduri pe care le primesc. Prin urmare, a fost acest summit de implementare în 9 orașe mari din România în care am fost și cu Fondul de garantare, și cu băncile partenere, și am spus: vrem să susținem acești antreprenori, ne dorim foarte mult, dar acolo unde vezi că este un software pe care cineva vrea să-l cumpere de peste 100.000 de lei, care nu are legătură cu fluxul de producție și cu codul CAEN...
StartupCafe.ro: Da, dar nu scrie, nu ați prevăzut lucrul acesta în legislație, dacă nu ați prevăzut, oamenii au aplicat pentru acele cheltuieli.
Ilan Laufer: Peste 70% din proiectele aprobate, deci peste 5-6 mii au software eligibil pentru care au primit acceptul nostru. Cei care nu au justificat necesitatea sau nu se află în flux sau nu sunt în concordanță cu CAEN-ul pe care îl au, au fost respinși. Trebuie să înțelegeți așa: funcționarii care evaluează, care certifică și verifică planurile de afaceri își asumă acele cheltuieli sub semnătură.
Și așa o să fac, îmi doresc să aduc pentru programul 2018 anumite clarificări și în această direcție. Voi lansa în dezbatere publică și partea aceasta cu aceste cheltuieli eligibile în plus pe care ar trebui să le avem, pe HG-ul respectiv și pe de altă parte voi clarifica și această chestiune cu partea de achiziție de software.
Laufer: ”Dacă era să o luăm așa pe modul în care se face o evaluare de proiect, se tăiau mult mai multe”
StartupCafe.ro: Care acum nu e clarificată și oamenii s-au trezit cu cheltuieli respinse...
Ilan Laufer: S-au cerut clarificări. De exemplu, am fost la Craiova, unde a fost evenimentul de închidere a Start-Up Nation. Directorul meu de la Craiova a pus o întrebare: <<Câți dintre cei prezenți în sală au primit cereri de clarificări?>> 70% din cei prezenți au ridicat mâna. Deci deschiderea noastră a fost totală pentru a înțelege unde și ce cheltuială... și credeți-mă că dacă era să o luăm așa, pe modul în care se face o evaluare de proiect, se tăiau mult mai multe.
StartupCafe.ro: Așa este, dar cererile de clarificări se dau post-factum, adică oamenii au depus deja. Ce facem cu acei oameni care nu au știut de la bun început, dacă ei nu aveau în schema de minimis?
Ilan Laufer: Repet, am fost în peste 37 de județe în partea de promovare a programului, le-am explicat tuturor că au inclusiv facilitatea de a avea o sumă pentru consultant, care și aici, anul viitor, o voi separa înainte de depunerea proiectului și pentru partea de implemenare. E o modificare pe care vreau să o fac. Pentru cei care s-au calificat era acea cheltuială de 8.000 de lei, cu consultantul, care era eligibilă să-l contractezi și să-l plătești apoi din proiect. Acum voi modifica și voi veni cu o propunere în acest sens, ca suma să fie împărțită - o parte până în momentul în care ai depus planul de afaceri și o parte pentru implementare. Fiindcă îmi doresc să-i apropii mai mult pe consultanți de aplicanți și să-i ajute pe parcursul perioadei de implementare în primul an. Mulți fac lucrul ăsta, dar eu vreau să fie obligatoriu.
StartupCafe.ro: Aplicanții cărora li s-au respins achizițiile de software vă vor da în judecată...
Ilan Laufer: Dumnealor pot să facă ceea ce doresc. Noi am fost foarte vigilenți și am respins 14,5% din planuri nejustificate din punctul nostru de vedere și fiind nefondate. Mai departe fiecare are dreptul să facă ceea ce vrea. Dar eu mă gândesc la celelalte 8.500 de firme finanțate care au primit softuri, cărora li s-au acceptat, care au clarificat unde au fost întrebări. Nu au fost cerute și primite în niciun proiect, niciodată în istorie, atât de multe cereri de clarificări pe care noi le-am solicitat, în urma cărora a venit aprobarea.
StartupCafe.ro: Până la urmă în Start-Up Nation 2017 au fost minime evaluări ale planurilor de afaceri, nu au fost amănunțite. A fost o evaluare automată, electronică, urmată de o evaluare administrativă făcută de colegii dvs. Nu au făcut o evaluare de business, așa cum ar face un investitor, un business angel. Un astfel de investitor, când dă o investiție unui antreprenor, de 44.000 de euro, îi verifică în amănunt planul de afaceri, viabilitatea.
Ilan Laufer: Tot ce verifică un angel investitor am verificat și noi. Doar că aici a fost un proiect guvernamental, care a fost prezentat ca o necesitate. În primele 8 luni ale anului 2007 s-au înființat cu 45% mai multe firme în România comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.
StartupCafe.ro: Multe se vor desființa...
Ilan Laufer: Nu sunt de acord. V-am spus că peste 30% vor continua cu afaceri proprii și restul vor aștepta Start-Up Nation 2018 și fac un efort să le permit să se înscrie iarăși în program. Eu am fost uimit de energia tinerilor care s-au înscris, de dorința lor de a fi antreprenori. Asta vrea Start-Up Nation, e un program de încurajare a antreprenoriatului. Lucrul ăsta noi îl putem face la nivel guvernamental alocând bani din fonduri europene și de la buget. Acest program are o lege votată și în Parlament, deci eu sunt acel manager care implementează o măsură foarte importantă pentru mediul de afaceri prevăzută în programul de guvernare. Nu este așa, că noi nu am evalua. Noi ne-am uitat cu mare atenție. Ce nu facem noi este să spunem așa: <<Proiectul tău este extraordinar sau e foarte prost>>. Asta poate face un business angel. El poate spune: <<Da, e corect fluxul trecut, dar eu nu simt businessul tău>>. Dar nu asta trebuie să facem noi.
Inclusiv partenerii de implementare (băncile - n.r.) au fost suprinși de cât de bine pregătiți sunt unii antreprenori, cât de multă voință există, despre asta vorbim, noi am încercat să creăm un nou state of mind pentru tinerii din România să devină antreprenori, să încerce ceva. Gândiți-vă că banca nu ar fi acordat credite în condițiile astea și sunt foarte puține respingeri la bănci, deci există un filtru suplimentar. Ai trecut evaluarea electronică pe site, ajungi în minister, în agenții se face evaluarea, se face AFN, după care te duci la bancă. Banca nu acordă automat credit, trebuie să-ți dea și banca un OK. Și băncile au spus că planurile de afaceri sunt bune.
StartupCafe.ro: Dar au fost și unii respinși de bănci. Ce veți face cu ei?
Ilan Laufer: Da, s-au dus la altă bancă și au primit. Lucrul ăsta depinde și de antreprenori, cum discută, cum se prezintă. Dar procentul de respingere a fost sub 1%.
StartupCafe.ro: Deci vi se pare normal ca un antreprenor, care a trecut de dvs., a semnat acordul de finanțare cu dvs. și, când se duce la bancă, să fie respins? Ce va face acel om, dacă va fi respins de toate cele 3 bănci?
Ilan Laufer: Nu s-a întâmplat așa ceva, dar semnalați-mi dacă se întâmplă. Dar dacă se întâmplă, are la dispoziție cererea de plată și rambursarea, dacă vrea să facă o investiție din fonduri proprii. Deci nu este afectat cu absolut nimic, ajutorul nerambursabil este intangibil.
StartupCafe.ro: Apropo de evaluare și de cât sunt de performante proiectele depuse, unele dintre ele au apărut deja pe site-uri de mică publicitate, la vânzare.
Ilan Laufer: Noi nu putem să intervenim peste legile în vigoare. Dacă ai o firmă, noi nu-ți putem interzice să vinzi această firmă. Atât timp cât firma respectă AFN-ul, îl va primi. Au fost foarte puține comparativ cu cât de multe proiecte au fost depuse, 20.000 de proiecte depuse înseamnă o piață de proiecte. S-ar putea ca cineva să nu mai poată să implementeze, cineva care a investit deja ceva în direcția asta și să dorească să facă un exit.
StartupCafe.ro: Un exit înainte să începă afacerea e cam bizar.
Ilan Laufer: E o glumă, evident. O să văd, dacă legislația îmi va permite, anul viitor o să restricționez, o să văd dacă este legal în primul rând, pentru că ei au dreptul să facă ce vor cu proprietatea lor. Dacă va exista un cadru solid în acest sens și nu încălcăm cumva o procedură din altă lege, o să o propun.
StartupCafe.ro: Altceva voiam să vă spun prin acest exemplu. Ideea e că acei oameni cărora li s-au aprobat proiectele și ei vând acele proiecte mie personal îmi arată că ei nu erau pregătiți să facă acea afacere, nu erau antreprenori, nu erau atașați acelei afaceri. Ei făceau un fel de bișniță cu proiectele?
Ilan Laufer: Eu cred că trebuie să ne focalizăm pe cei care au depus un proiect, care se bucură de el, care îl implementează. Mai departe, fix pentru cei care se răzgândesc sau nu vor sau care își vând planul sau care nu se apucă la timp de implementare avem acele 400 de contracte semnate adițional pentru a preveni și a stopa genul acesta de situații. Deci dacă erau depuse 100 de proiecte pe Start-Up Nation și 50 își vindeau proiectele, ziceam ce se întâmplă, dar când sunt 20.000 de proiecte depuse și apar 2-3-5 care vor să vândă proiectul, nici nu știi care este motivul real din spatele acelei vânzări, ca atare e un procent infim, care nu afectează bunul mers al programului.
StartupCafe.ro: Din 2018 aveți în vedere să cereți cofinanțare din partea aplicanților? A fost propunerea șefului de la Agenția Ploiești.
Ilan Laufer: Din punctul meu de vedere, nu. În programul de guvernare este precizat clar că Start-Up Nation este o oportunitate și pentru acei tineri, studenți, absolvenți, antreprenori care vor să meargă pe o direcție de business, vor să încerce și vor avea întregul nostru suport. Prin urmare, dacă nu va exista o decizie la nivelul coaliției în acest sens, programul rămâne fără contribuție proprie.
StartupCafe.ro: Sunt aceste modificări care nu țin de ministerul dvs, decât ca avizator. Majorarea salariului minim brut care urmează să fie decisă de Guvern și mutarea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați. Ce efect vor avea asupra aplicanților Start-Up Nation?
Ilan Laufer: Sumele bugetate pentru salarii vor rămâne, iar dacă vor exista diferențe, vor fi completate de beneficiari din surse proprii. Ele nu sunt foarte mari, sunt câteva procente. Dacă ne uităm în programul de guvernare, unul din principalele scopuri și o chestiune care a fost promovată este că nu mai vrem să fim doar o țară cu forță de muncă ieftină și atât. Am spus: Româna are mult mai mult de oferit decât atât. Nicio guvernare responsabilă și nimeni care va fi la conducerea acestei țări nu poate să zică <<Nu vreau să am un salariu minim mai mare pentru cetățenii din România>>.
Și în programul de guvernare, noi dorim să aducem salariul minim net undeva la 400-450 de euro, evident și în funcție de situațiile care apar, până în 2020. Este ceva asumat și lucrul acesta a fost prevăzut și continuăm să facem aceste creșteri. Bineînțeles, treptat. Și au un efect foarte bun în piață. Evident că mediul de afaceri nu poate să aibă o viziune comună când vine vorba de creșterea salariului minim, dar pentru oameni este important, pentru noi este important și devenim mai eficienți, mai productivi. Dacă tot spunem că România exportă materie primă și importă produs finit, asta trebuie să facem, să creștem productivitatea, salariile, calitatea joburilor din România. Și lucrul ăsta se întâmplă accelerat. Bună parte din creșterea asta economică pe care o avem - dacă avem creștere nu-i bine, dacă nu avem, iar nu e bine...
StartupCafe.ro: Importantă e calitatea creșterii, dacă e bazată pe consumul din importuri, nu mai e chiar așa bună...
Ilan Laufer: Hai să ne uităm un pic pe date adevărate. Industria, anul acesta, a crescut cu 8%. Este cea mai mare creștere din UE.
StartupCafe.ro: Dar la creștere econonomică, alt domeniu cu plusvaloare foarte bună a fost IT-ul, care a contribuit enorm la creștere. Și acum dvs, Guvernul, le reduceți acel avantaj, scutirea de impozitul pe 16% la veniturile IT-iștilor.
Ilan Laufer: Am spus că sunt discuții în coaliție și nu vor scădea salariile celor din IT, chiar dacă astăzi sunt scutiți de plata anumitor taxe, care automat pe noua schemă nu le mai oferă același avantaj. Vom da o ordonanță foarte curând, a anunțat-o inclusiv premierul Mihai Tudose, și cei din IT nu vor avea de suferit. Lucrul ăsta se va întâmpla, e o garanție oferită de prim-ministru și de cei doi președinți ai coaliției.
StartupCafe.ro: Celelalte programe de finanțare de la buget cum vor fi în 2018?
Ilan Laufer: Rămân cu aceleași bugete ca anul acesta. Mai avem programul de microindustrializare, de comerț și servicii, de meșteșugari. La internaționalizare, îmi doresc ca anul următor să am un buget de 4 ori mai mare și voi anunța până la sfârșitul negocierilor pe buget ce s-a reușit.
StartupCafe.ro: În toate aceste programe, statul, guvernul - din banii noștri, ai tuturor contribuabililor, salariați, patroni, din banii celor care contribuim la buget - cheltuie 2 miliarde de lei pe an în aceste programe de sprijin pentru antreprenori. Care e plusvaloarea, ce rezultate se întorc la buget?
Ilan Laufer: Ar fi bine să cheltuim și mai mulți. În conformitate cu studiile pe care le avem pe alte programe, cum a fost SRL-D, cum au fost alte programe cu ajutor din partea statului, plusvaloarea creată a fost de 3-4-5 ori mai mare față de suma pe care o dăduse statul român, prin taxe și impozite, prin plăți de TVA, contribuții la salarii, joburi create. Deci dacă s-au alocat 100 de milioane de ei, într-un ciclu de 3-4 ani s-au întors deja 400-500 de milioane de lei la bugetul de stat prin aceste cheltuieli și am rămas și cu o serie de antreprenori, fapt care e de neprețuit. Firmele nou-create rămân active, contribuie la dezvoltarea educațional-antreprenorială. Baza firmelor active crește.
Sursa: http://www.startupcafe.ro/finantari/start-nqtion-ilan-laufer.htm