top of page

Start-up Nation ar putea finanța în 2018 doar afacerile non-agricole debutante în spațiul rural, iar


Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede lansarea în cursul anului viitor a unui număr de nouă programe de finanțare din fonduri naționale, acestea urmând să fie gestionate, așa cum s-a întâmplat și până în prezent, de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA). Prima schimbare majoră se va produce în cazul programului Start-up Nation România, acesta urmând să finanțeze, conform primelor estimări, doar proiectele lansate în spațiul rural. Este prevăzută, de asemenea, reluarea unui program de finanțare abandonat anul trecut, ce își propune dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor (START).

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2018 a fost pus recent în dezbatere publică de Ministerului Finanțelor Publice, iar în cadrul acestui document sunt prevăzute și alocările financiare pentru programele de finanțare din fonduri naționale gestionate de MMACA în cursul anului 2018. Aceste fonduri sunt direcționate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din România, indiferent dacă acestea sunt nou-înființate (așa numitele activități de tip start-up) sau sunt firme cu istoric.

Documentul în dezbatere trebuie să treacă însă de Guvern, de votul Parlamentului și să fie aprobat de șeful statului pentru a se aplica, însă nu mai înainte de a se publica în Monitorul Oficial.

O primă veste bună pe care o putem extrage din informațiile preliminare publicate până în prezent este aceea că programele de finanțare din fonduri naționale vor continua și anul viitor, reprezentând o alternativă la finanțările din fonduri europene a afacerilor mici și mijlocii.

Cu toate acestea, principalul program de finanțare care a funcționat în 2017, respectiv programul Start-up Nation România ar putea suferi modificări majore, urmând să finanțeze doar proiectele derulate în spațiul rural. Dacă acest lucru se va întâmpla, proiectele începute în mediul urban vor rămâne fără o principală sursă de finanțare, accesul acestora fiind limitat și în cazul finanțărilor europene.

Iată care sunt programele de finanțare din fonduri naționale ce vor fi disponibile anul viitor:

1. Programul Start-up Nation România

Acest program de finanțare are alocate, în cadrul proiectului de buget pentru anul 2018, fonduri de 963,7 milioane lei, față de peste 1,7 miliarde de lei disponibile în 2017 și mult mai mici decât suma planificată la momentul lansării acestui program de finanțare care era de două miliarde de lei pentru fiecare an din perioada 2018-2020.

Așa cum am menționat mai sus, programul Start-up Nation ar putea finanța în 2018 doar afacerile non-agricole debutante în spațiul rural, acest lucru fiind sugerat din denumirea menționată în proiectul de buget pe anul 2018: Program național pentru înființarea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii în mediul rural Start-up Nation România.

O altă observație ce poate fi extrasă din proiectul legii bugetului pe 2018 ar fi aceea că programul Start-up Nation nu are fonduri estimate în perioda 2019-2021, ceea ce ar putea însemna, cel puțin în acest moment, că anul viitor ar fi ultimul an în care acest program de finanțare ar fi activ.

Pe de altă parte, informațiile prezentate în acest moment sunt doar orientative, numeroase modificări putând fi aduse de acum și până la lansarea oficială a acestui program.

2. Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor -START

Spre deosebire de celelalte programe prezentate în acest articol, acesta este o linie de finanțare ce nu a fost lansată în 2017, dar a funcționat în anii anteriori.

Astfel, programul START 2018 ar urma să aibă un buget de 27 milioane lei în anul 2018.

Nu sunt cunoscute în acest moment detalii suplimentare privind criteriile de acces solicitate firmelor, ajutorul financiar maxim sau activitățile eligibile.

3. Programul de susținere a internaționalizării

Acest program de finanțare are prevăzute fonduri de 20 de milioane de lei pentru anul viitor, spre deosebire de sesiunea din 2017, atunci când bugetul disponibil a fost de 25 de milioane de euro.

Alocația financiară nerambursabilă acordată beneficiarilor este în cuantum de maximum 50.000 lei, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Obiectivul acestui program de finanțare este acela de a stimula mediul de afaceri prin crearea unor instrumente de promovare individuală a IMM-urilor românești care să faciliteze accesul acestora pe piețele externe.

4. Programul Femeia Manager

Fondurile prevăzute pentru acest program de finanțare sunt de un milion de lei, așa cum a fost și în cadrul sesiunii din acest an.

Programul a finanțat participarea gratuită a femeilor antreprenor la conferințe regionale și internaționale, workshop-uri, pentru aplicanții selectați în urma înscrierii în program.

5. Programul pentru Comerț și Servicii

Acest program va primi anul viitor un buget de 50 de milioane de lei, egal cu cel disponibil în 2017. Acești bani vor putea fi utilizați de către firmele private care au un istoric de cel puțin un an de zile pentru demararea sau dezvoltarea unor afaceri în domenii de activitate din sfera comerțului sau serviciilor de piață.

De asemenea, acesta este singurul program de finanțare care sprijină activitățile de comerț.

6. Programul pentru Microindustrializare

Programul de Microindustrializare sprijină firmele care au un istoric de cel puțin 12 luni să obțină un ajutor financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei în vederea înființării sau dezvoltării unor mici fabrici. Prin urmare, codurile CAEN eligibile în cadrul acestui program de finanțare sunt limitate la cele din clasa 1, 2 și 3.

Bugetul planificat pentru anul 2018 este de 86,2 milioane lei, față de doar 74,3 milioane de lei în 2017.

7. Programul pentru sprijinirea activităților meșteșugărești

Prin intermediul acestui program de finanțare, meșteșugarii și cei care comercializează produse artizanale pot participa gratuit la târguri de profil în scopul vânzării propriilor produse. Cheltuielile eligibile pe care acești beneficiari le pot deconta sunt cele legate de transportul produselor și participarea la un târg de artizanat.

Bugetul estimat pentru anul 2018 este de 890 de mii de lei, identic cu cel din 2017.

8. Programul EMPRETEC

Acest program de finanțare sprijină participarea persoanelor fizice la cursuri și workshopuri de antreprenoriat, în vederea dobândirii acelor cunoștințe și abilități necesare pentru lansarea unor viitoare afaceri.

Bugetul în anul 2018 este estimat la 504 mii de lei, identic cu cel din 2018.

9. Programul pentru organizarea Târgului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (TIMM)

În cursul anului 2017, acest program de finanțare a beneficiat de un buget total de cinci milioane de lei și a sprijinit dezvoltarea capacităţii şi a spiritului antreprenorial prin organizarea de workshop-uri în cadrul evenimentului TIMM 2017.

Pentru anul viitor este prevăzut un buget identic, respectiv cinci milioane de lei, fiind estimat, la fel ca și anul trecut, sprijinirea unui număr de 4.000 de beneficiari.

Atenție! Proiectul legii bugetului NU se aplică momentan. Acesta trebuie să fie aprobat de Executiv, votat în Parlament, aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_47064/In-2018-Start-up-Nation-va-sprijini-doar-afacerile-rurale-iar-alte-opt-programe-de-finan%C8%9Bare-vor-fi-lansate.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page