top of page

Etapele pe care trebuie sa le urmezi in 2018 pentru a primi o finantare nerambursabila


Microîntreprinderile vor avea posibilitatea de a accesa, pe durata acestui an, numeroase programe de finanțare, atât din fonduri europene, cât și din fonduri naționale, iar obținerea ajutorului financiar nerambursabil este condiționată de parcurgerea unor etape bine stabilite.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) va lansa, în cursul anului 2018, un număr de nouă programe de finanțare din fonduri naționale destinate, în special, societăților comerciale înființate sau debutante.

În același timp, cele două Autorități de Management pentru gestionarea fondurilor europene, respectiv Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), dar și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) vor lansa numeroase alte sesiuni pentru finanțarea planurilor de afaceri.

Indiferent care este specificul finanțării nerambursabile urmărite (din fonduri naționale sau europene), vechimea firmei solicitante (firme cu istoric sau societăți de tip start-up) sau de locul de implementare al proiectului (mediul rural sau urban), accesarea unui program de finanțare presupune parcurgerea mai multor pași prestabiliți.

1. Stabilirea ideii de proiect

Având în vedere numărul mare de finanțări ce vor fi în curând disponibile, solicitantul de ajutor financiar nerambursabil va trebui să stabilească, într-o etapă inițială a proiectului care este, în mod efectiv, ideea de proiect pe baza căreia va construi proiectul.

Astfel, în această etapă incipientă a pregătirii proiectului, antreprenorul va trebui să îți analizeze problemele pe care afacerea sa le întâmpină sau oportunitățile pe care vrea să le fructifice:

  • dacă societatea are în patrimoniu utilaje învechite, atunci va pregăti un proiect pentru retehnologizare;

  • dacă personalul este neinstruit, societatea va pregăti un proiect pentru formarea angajaților proprii;

  • dacă cererea pe piață este mare, societatea poate pregăti un proiect pentru extinderea afacerii la nivel regional sau național.

2. Înființarea unei societăți comerciale

După ce ideea de proiect este stabilită, antreprenorul trebuie să identifice programul optim de finanțare, în funcție de următoarele criterii:

  • specificul finanțării urmărite (fonduri naționale sau fonduri europene);

  • locul de implementare al proiectului (mediul urban sau mediul rural);

  • ponderea ajutorului financiar nerambursabil (ajutor de 100% sau ajutor nerambursabil ce necesită cofinanțare privată).

În funcție de aceste criterii, antreprenorul va identifica programul optim de finanțare, iar pe baza specificațiilor din cadrul ghidului solicitantului se va stabili documentația necesară și pașii pe care antreprenorul trebuie să îi parcurgă pentru a depune proiectul și a solicita finanțare nerambursabilă.

Tot în această etapă, antreprenorul trebuie să își înființeze societatea, dacă firma nu există încă la acest moment. Dacă acesta este cazul în care se regăsește antreprenorul, atunci el nu va putea accesa decât acele programe de finanțare destinate întreprinderilor debutante, fără istoric.

Din multitudinea de forme juridice disponibile, cea mai bună soluție este înființarea unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL), având în vedere faptul că, de la începutul acestui an, societățile comerciale debutante (SRL-D) și-au pierdut avantajele fiscale oferite în baza Ordonanței de Urgență nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.

3. Încheierea unui contract de consultanță

Deși nu este obligatorie, încheierea unui contract de consultanță cu o firmă specializată asigură solicitantului șanse de finanțare mai mari, ca urmare a faptului că acesta va beneficia, contra-cost, de expertiza unei echipe specializate de consultanți.

Dacă solicitantul apelează la serviciile unei firme de consultanță, valoarea contractului va deveni o cheltuială eligibilă, cu respectarea anumitor plafoane maxime, însă doar după ce proiectul depus este selectat pentru finanțare. Prin urmare, sumele achitate firmei de consultanță pentru pregătirea și depunerea documentației nu vor fi decontate dacă proiectul este respins sau nu este selectat pentru semnarea contractului de finanțare.

Ulterior, după acceptarea proiectului la finanțare, antreprenorul își va recupera din ajutorul financiar nerambursabil valoarea sumelor achitate firmei de consultanță atât pentru pregătirea și depunerea proiectului, cât și pentru activitățile ce țin de implementarea planului de afaceri.

4. Pregătirea documentației solicitate

Ghidul solicitantului cuprinde, pe lângă detalierea condițiilor de eligibilitate pe care societatea și proiectul trebuie să le îndeplinească, și lista documentelor necesare ce trebuie obținute sau pregătite pentru depunere.

Deși între programele de finanțare există cu siguranță diferențe în această privință, putem simplifica lista documentelor solicitate la doar trei categorii principale:

  • cererea de finanțare;

  • planul de afaceri;

  • documente suport.

În timp ce planul de afaceri reprezintă principalul document solicitat, detaliind investiția propusă, situația actuală și cea previzionată, cererea de finanțare este doar un simplu rezumat al întregului proiect.

Cele mai mari diferențe vor fi în privința documentelor suport. În funcție de specificul programului de finanțare, în această categorie intră următoarele documente:

  • situațiile financiare încheiate;

  • actul constitutiv al societății;

  • certificatul de înmatriculare al societății;

  • oferte financiare și tehnice pentru investiția propusă;

  • declarații pe proprie răspundere pentru îndeplinirea cerințelor impuse în ghidul solicitantului.

Solicitantul de finanțare nerambursabilă poate stabili împreună cu firma de consultanță responsabilitățile fiecărei părți în obținerea acestor documente, însă, în cele mai multe situații, acestea trebuie obținute de către reprezentantul legal al societății sau de către un împuternicit al acestuia, în timp ce firma de consultanță se va concentra pe scrierea cererii de finanțare și elaborarea planului de afaceri.

5. Depunerea proiectului

Deși în trecut predominau depunerile în format fizic ale proiectelor, în prezent, în cazul majorității programelor de finanțare, depunerea are loc în format electronic, în cadrul unor sesiuni de depunere a cererilor de finanțare.

Aceste sesiuni de depunere au un calendar anunțat în prealabil, astfel încât posibilii beneficiari să dispună de timpul necesar pentru pregătirea documentației solicitate.

Depunerea proiectelor se face în format electronic, toate documentele necesare amintite anterior fiind listate, semnate, scanate și transmise prin intermediul unei platforme electronice disponibile pe site-ul finanțatorului. Înainte ca documentația să fie efectiv transmisă, solicitantul trebuie să își deschidă un cont de utilizator.

6. Evaluarea cererii de finanțare

După încheierea perioadei de transmitere a cererilor de finanțare, proiectele vor intra într-o etapă de evaluare administrativă, fiind verificate documentele transmise. Dacă acestea sunt atașate cererii de finanțare și se află în perioada de valabilitate, proiectele vor fi declarate conforme, urmând să fie verificate din punct de vedere tehnic și economic. În funcție de soluția tehnică propusă, de valoarea indicatorilor economici estimați, dar și de îndeplinirea celorlalte cerințe din ghidul solicitantului, fiecare proiect va primi un punctaj.

Proiectele vor fi selectate în funcție de punctajul obținut de fiecare, în ordine inversă, în limita bugetului disponibil. Prin urmare, se poate întâmpla ca un proiect ce a trecut de toate etapele de verificare să nu primească finanțare ca urmare a punctajului insuficient.

Doar proiectele care au primit un punctaj suficient de mare vor fi selectate pentru a semna contractul de finanțare, urmând a intra, începând cu acest moment, în etapa de implementare a proiectului.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_47277/Finan%C8%9B%C4%83ri-firme-2018-Ce-etape-trebuie-s%C4%83-urmezi-anul-acesta-pentru-a-primi-o-finan%C8%9Bare-nerambursabil%C4%83.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page