top of page

De la idei de business la accesarea fondurilor nereturnabile


Microîntreprinderile pot accesa în 2018 numeroase fonduri nerambursabile naționale sau europene, după ce ministerele de resort au publicat programele de finanțare care vor beneficia de cel puțin o sesiune de înscriere. Pregătirea unui proiect și depunerea lui trebuie să urmeze anumite etape, conform instrucțiunilor pe care finanțatorul le publică prin intermediul ghidului solicitantului.

1. Fondurile nerambursabile disponibile în perioada următoare

Este deja o practică uzuală ca la începutul fiecărui an, autoritățile de management (ministerele care gestionează și coordonează alocarea fondurilor naționale sau europene) să anunțe programele de finanțare care vor fi lansate în perioada următoare.

Astfel, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va lansa în acest an un număr de nouă programe de finanțare, după ce Legea bugetului de stat nr. 2/2018 a confirmat alocările financiare pentru sesiunile din acest an. Astfel, cei mai mulți bani vor fi alocați prin intermediul programului Start-up Nation, însă și programul Femeia Manager va fi relansat, beneficiind de un buget de peste zece ori mai mare decât cel din anul anterior.

Totodată, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a anunțat, prin intermediul unui comunicat, faptul că în primele trei luni ale acestui an vor fi lansate peste 50 de sesiuni de depunere a proiectelor, în domenii diverse de activitate, valoarea finanțărilor alocate fiind de 3,1 miliarde de euro.

2. Domeniile de activitate finanțate

Atât programele naționale, cât și cele europene susțin nevoi specifice de dezvoltare, fiind alocate firmelor debutante sau celor cu istoric. Totodată, există și alte criterii în funcție de care fondurile nerambursabile sunt alocate, cele mai importante fiind următoarele:

  • locul în care proiectul se implementează (mediul urban sau mediul rural);

  • forma de organizare a firmei solicitante (persoană fizică autorizată sau societate comercială);

  • valoarea finanțării disponibile și a contribuției proprii solicitate (ajutoare financiare de 100% sau programe de finanțare care necesită o contribuție proprie)

3. Idei de afaceri care pot fi finanțate prin fonduri nerambursabile

Atunci când urmărești accesarea fondurilor naționale sau europene, va trebui să ai o idee de proiect clară. Programele de finanțare, după cum spuneam și în paragraful anterior, sunt alocate pentru necesități bine conturate, astfel că trebuie să cunoști în amănunt propriul tău proiect de finanțare.

4. Etapele accesării fondurilor nerambursabile

Parcurgerea etapelor necesare pregătirii unui proiect și obținerii unei finanțări nerambursabile din fonduri europene sau naționale poate fi un proces dificil pentru cineva care nu are experiență anterioară.

5. Sfaturi pentru accesarea fondurilor nerambursabile

Accesarea fondurilor europene sau naționale nu este scutită de greșeli făcute atât de antreprenori, cât și de firmele de consultanță. Alegerea formei juridice adecvate, cunoașterea programului de finanțare, dar și pregătirea documentației sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când te pregătești să accesezi fonduri nerambursabile.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_47320/Ghidul-finan%C8%9B%C4%83rii-afacerilor-in-2018-pentru-firme-De-la-idei-de-business-la-accesarea-fondurilor-nereturnabile.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page