România ar putea fi afectată de reducerea fondurilor europene în perioada 2021-2027
Finanțarea Politicii de Coeziune ar putea face obiectul unor schimbări profunde, fiind luate în calcul reduceri substanțiale ale fondurilor europene acordate statelor membre. Astfel, Comisia Europeană a propus săptămâna trecută trei scenarii pentru perioada 2021-2027, acestea având impact direct și asupra României, un contributor net la bugetul european.
În contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (așa numitul Brexit) și reducerii bugetului comunitar, un număr de opt state est europene, printre care și România, s-au angajat să-și majoreze contribuțiile proprii pentru următorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene, respectiv 2021-2027. Acesta este un gest simbolic, având în vedere că toate aceste țări primesc în prezent mai mulți bani de la bugetul Uniunii Europene (UE) în comparație cu cât contribuie.
Prin urmare, pentru a preîntâmpina efectele Brexituluiasupra bugetului comunitar, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a anunțat reduceri de fonduri în domeniul politicii agricole comune și în domeniul politicii de coeziune, fiind prezentate, cu această ocazie, trei scenarii pentru viitorul cadru financiar multianual:
Primul scenariu propune menținerea sprijinului pentru toate statele membre și regiunile din întreaga UE. Avantajul acestui scenariu constă în menținerea atenției asupra investițiilor din domenii precum inovare, schimbare climatică, transformare industrială, sporirea abilităților și educație.
Cel de-al doilea scenariu prevede încetarea sprijinului financiar nerambursabil pentru cele mai dezvoltate regiuni din anumite state vechi ale UE. Punerea în aplicare al acestui scenariu nu ar afecta România, însă bugetul fondurilor de coeziune s-ar diminua cu 95 de miliarde euro, adică aproape 9% din bugetul total al UE.
Cel de-al treilea scenariu propus de Comisia Europeană prevede limitarea sprijinului financiar nerambusabil. Astfel, fondurile europene nerambusabile de coeziune vor fi acordate cu precădere statelor din Europa de Centrală și de Est, statelor baltice, Greciei și Portugaliei. Aplicarea scenariului trei ar asigura o economie a bugetului european de 124 de miliarde de euro (aproximativ 11% din total).
România este al doilea beneficiar al fondurilor europene
După Polonia, România este cel mai mare beneficiar al fondurilor nerambursabile europene, în contextul în care țara noastră alocă 15 miliarde de euro la bugetul UE și ar putea primi cel mult 43 de miliarde de euro în perioada 2014-2020, însă doar dacă gradul de absorbție ar fi de 100%. Cum cel mai probabil acest lucru nu se va produce, rezultă că România va primi mai puțini bani decât cei care i-au fost alocați, însă și în această ipoteză țara noastră va fi un beneficiar net al politicii UE.
Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_47663/Cum-ar-putea-fi-afectat%C4%83-Romania-de-reducerea-fondurilor-europene-in-perioada-2021-2027.html