top of page

Cinci riscuri de care să ții cont înainte de a solicita fonduri nerambursabile pentru afacerea ta


Antreprenorii care se pregătesc în prezent pentru lansarea programelor de finanțare din 2018 trebuie să acorde o atenție sporită pregătirii documentației necesare. Pentru a spori șansele de a primi finanțare, antreprenorii trebuie să se preocupe de aspectele juridice ale afacerii lor, precum și de stabilirea investiției necesare. Iată care sunt cinci dintre cele mai mari erori făcute de antreprenori înainte chiar de a depune cererea de finanțare.

1. Activitatea anterioară poate diminua șansele de finanțare din prezent

Principalul program de finanțare ce se va lansa în perioada următoare este Start-up Nation, iar criteriile de eligibilitate impun ca antreprenorul care solicită sprijin financiar nerambursabil să nu mai fi desfășurat aceeași activitate prin intermediul altei societăți comerciale în ultimul an anterior celui în care are loc și depunerea cererii de finanțare.

Acest lucru înseamnă că antreprenorul poate înființa o societate comercială nouă și să solicite finanțare pentru un cod CAEN diferit de cele autorizate în cadrul societății vechi.

Astfel, se încurajează antreprenoriatul în noi domenii de activitate, unele în care antreprenorul nu are o experiență directă de conducere și coordonare, ci doar, eventual, din postura de angajat.

2. Antreprenorii aleg o formă juridică greșită pentru afacerea lor

Din graba de a pregăti din timp documentele solicitate, mulți antreprenori se prezintă la Oficiul Registrului Comerțului (ONRC) și își înregistrează afacerea, alegând însă forme juridice neeligibile în cadrul programelor de finanțare pe care le urmăresc.

Cel mai bun exemplu în această situație este înregistrarea ca persoană fizică autorizată la ORC, în condițiile în care programul de finanțare urmărit nu consideră eligibile aceste forme de organizare.

De aceea, multe persoane pierd ocazia de a solicita și obține fonduri nerambursabile sau vor avea costuri suplimentare cu corectarea acestor erori.

3. Ideea de afaceri are șanse mici de reușită

Cu toții suntem interesați de domenii de activitate diferite, în funcție de aptitudinile și experiența dobândite, dar și de oportunitățile identificate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, prin intermediul programelor de finanțare europene sau naționale sunt stabilite criterii de evaluare independente de aceste aspecte, cu scopul de a uniformiza selecțiacererilor de finanțare depuse.

Astfel, se poate ajunge în situații în care afacerile noi, inovative, cu aport mare de tehnologie, să șanse de finanțare mai mici decât afacerile clasice care se bazează în special pe forță de muncă.

4. Sursele proprii pentru cofinanțarea proiectului sunt insuficiente

Implementarea unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile implică întotdeauna și o contribuție proprie a beneficiarului. Acest lucru este valabil chiar și în cazul în care investiția este decontată în întregime, pentru că și în acest caz este vorba despre decontarea valorii eligibile a proiectului. Astfel, atunci când implementarea proiectului atrage și efectuarea unor cheltuieli neeligibile, acestea sunt întotdeauna suportate de către beneficiar din fonduri proprii.

Astfel, estimarea investiției necesare ar trebui să țină cont de toate cheltuielile necesare care pot interveni în cadrul implementării proiectului, iar pentru cheltuielile pe care finanțatorul nu le acoperă va trebui să fie identificate surse de finanțare distincte.

5. Investiția necesară este estimată greșit

Una dintre cele mai importante erori făcute de beneficiari înainte de depunerea efectivă a proiectului constă în subestimarea investiției necesare.

Această problemă este generată de o prospectare necorespunzătoare a pieței, necunoașterea tehnologiei necesare, dar și de negocierea prețurilor de vânzare cu furnizorii într-un moment în care achiziția nu se va realiza.

De aceea, este recomandat ca solicitanții de fonduri nerambursabile să ia în calcul și eventualele creșteri de prețuri care ar putea interveni între depunerea proiectului și momentul în care achiziția se va realiza efectiv. Un alt aspect important care poate afecta creșterea valorii investiției este oscilația cursului de schimb valutar.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_47737/Cinci-riscuri-de-care-s%C4%83-%C8%9Bii-cont-inainte-de-a-solicita-fonduri-nerambursabile-pentru-afacerea-ta.html


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page